Image default
BIH

Pozitivan utjecaj projekta EU4Justice na rad pravosudnih institucija

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić sudjelovala je putem video-konferencije na 5. sastanku Upravnog odbora projekta EU4Justice – Podrška borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je o realiziranju aktivnosti u okviru projekta i ostvarivanju ciljeva na evropskom putu Bosne i Hercegovine u oblasti jačanja vladavine prava.

Voditeljica tima Isabelle Arnal prezentirala je analizu ostvarenih rezultata u procesu jačanja vladavine prava u okviru aktivnosti ovog projekta, kao i plan aktivnosti za naredni period u naporima na približavanju Bosne i Hercegovine evropskim integracijama, u segmentu koji se odnosi na rad pravosuđa i jačanje vladavine prava.

Glavna tužiteljica Tadić upoznala je predstavnike projekta Upravnog odbora o pozitivnom utjecaju projekta EU4Justice na rad pravosudnih institucija i jačanje vladavine prava.

Ukazala je na važnost edukacije i razmjene iskustava sa ekspertima iz Francuske i Evropske unije na polju financijskih istraga, pružanju pomoći u unaprijeđenju TCMS – Sistema za automatsko upravljanje predmeta u tužiteljstvima, međunarodnoj pravnoj pomoći, te upravljanju oduzetom imovinom, kao i u drugim segmentima borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.  

Tadić je, istovremeno, istakla da ovaj projekt, koji je započeo sa radom u Tužiteljstvu BiH, a proširio se na sva tužiteljstva i policijske agencije u Bosni i Hercegovini, treba nastaviti te da je Tužiteljstvo BiH otvoreno za nastavak saradnje.

Tužiteljstvo BiH imalo je izuzetno dobru saradnju sa voditeljicom tima Isabel Arnal, koja je bila uključena u organiziranje Tužiteljskog koledža u Mostaru na kojem je i sudjelovala, te joj se glavna tužiteljica zahvalila na dosadašnjem radu i saradnji, saopćeno je iz državnog tužiteljstva. 

Sastankom je predsjedavao Nicolas Bizel, šef operacija za pravosuđe i unutarnje poslove delegacije Evropske unije u BiH, u uvodnim obraćanjima sudionicima sastanka obratio se i Adrien Elbe, zamjenik direktora operacija pri GIP-Justice Coopération Internationale (JCI), a sastanku je prisustvovao i direktor Tajništva VSTV-a BiH Admir Suljagić.

Na sastanku su predstavnici Upravnog odbora projekta EU4Justice predstavili novog voditelja tima – Damiena Romestanta, koji dužnost preuzima 1. novembra ove godine, navodi se u saopćenju.

VEZANO

Zaplijenjeno 1.100 kilograma duhana

urednik

Tadić održala kolegije tužiteljskih odjela Tužiteljstva BiH

urednik

Uhićen inspektor GP BiH jer je ‘pomogao’ vratiti oduzeto vozilo

urednik