Image default
DNEVNI

VSTV traži tumačenje OHR-a i Ustavnog suda FBiH o distribuciji ključnih funkcija

Piše: Dragan Bradvica

Na dvodnevnoj sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH očekivao se izbor glavnog tužitelja Federacije između tri kandidata – Dubravka Čampare, Saše Sarajlića i Muniba Halilovića – ali to se nije dogodilo. Čelnik VSTV-a Milan Tegeltija rekao je kako situacija vrlo neuobičajena i da se do sada nije dogodila.

– Problem je što su se izbori dogodili 2018. Federalna vlada nije ni formirana, nema ni premijera, ali imamo aktuelnu Vladu i premijera u punom kapacitetu. Ustav kaže da se prvo bira izvršna i zakonodavna vlast, ali Ustavni sud već je ušao u proceduru, rekao je Tegeltija. Dodajemo kako je od trojice kandidata za glavnog tužitelja prvorangirani Munib Halilovic (Bošnjak) sa 132,8 bodova, drugorangirani Dubravko Čampara (ostali) sa 132,1 bodova i trećerangirani Saša Sarajlić (Srbin) sa 123,6 bodova.

Tumačenja

Tegeltija kaže kako je Ustavni sud Federacije relevantan za mišljenje o ovome. Isto tako, dodaje da se radi o točki dnevnog reda gdje se radi o članovima Federalnog tužiteljstva i Tužiteljstva BiH, neki članovi VSTS-a trebalo su se izuzeti. Nadalje, prijedlog Podvijeća FBiH bio je da se imenovanje odloži za 60 dana, jer je, po njihovom mišljenju, za ovo pitanje nadležan visoki predstavnik koji je i donio uredbe.

– Nije zgoreg tražiti mišljenja relevantnih institucija, odnosno Ustavnog suda FBiH i ne vidim zašto to pravo ne bismo iskoristili u procesu opredjeljivanja u ovoj točki dnevnog reda. Došli smo u fazu u kojoj trebamo da donesemo odluku kako dalje nastaviti ovu proceduru i zato mi je razumljiv prijedlog Podvijeća. Ustavni sud FBiH je za mene relevantna adresa za ovo pitanje. To je domaća institucija koja se bavi ovom problematikom, poručio je Tegeltija. Dodaje kako će za dva mjeseca imati jednu sliku te se slažem s tezom kako je ova situacija sa v.d. dalje neodrživa.

Član VSTV-a Goran Nezirović kazao je da su ostala dva pitanja na koja treba potražiti odgovore od nadležnih institucija.

– Izbor o kojem govorimo pokreće pitanje primjene ustavne odredbe o distribuciji ključnih nadležnosti u FBiH. Ta odreda u sebi sadrži tri ključna pitanja. Ona odlučuje, određuje koje su to ključne pozicije u FBiH, zakonodavne, izvršne i sudske, određuje pitanje rasporeda nacionalnih kvota i prioritet popunjavanja tih ključnih funkcija. Ova odredba je u Ustav FBiH unesena amandmanom visokog predstavnika, pošto ta odredba je ugrađena na osnovu amandmana, zbog toga je za njeno tumačenje nadležan visoki predstavnik. To je moje mišljenje, kazao je Nezirović.

Zaključak

Nakon rasprave zaključak sjednice VSTS-a o izboru glavnog tužitelja FBiH je zatražiti tumačenje od OHR-a i Ustavnog suda FBiH o distribuciji ključnih funkcija u FBiH.

Podsjetimo, prema federalnom Ustavu, svaki od konstitutivnih naroda ima pravo da popuni maksimalno dvije funkcije. Bošnjaci već imaju dvije – federalnog premijera i predsjedavajućeg Zastupničkog doma federalnog Parlamenta, Hrvati također dvije – Ustavni sud FBiH i Dom naroda federalnog Parlamenta a Srbi jednu – Vrhovni sud FBiH. Dodajemo kako je natječaj za glavnog tužitelja raspisan 2018. i tada su se prijavili navedeni kandidati. Te godine je dotadašnji glavni tužitelj Zdravko Knežević otišao u mirovinu a ovu funkciju trenutno kao vršitelj dužnosti obnaša Tihomir Jurko.

VSTVBiH imenovao nositelja pravosudnih funkcija

VSTV BiH tijekom drugog dana sjednicedonio odluku o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH. Na razini FBiH imenovani su – Adnan Begić i Dajana Baier-Ćehić na poziciju suce Općinskog suda u Bihaću, dok su Ivana Brajković i Šejla Gušić imenovane na poziciju suca Općinskog suda u Mostaru, a Aleksandra Kolašinac na poziciju stručnog suradnika Općinskog suda u Sarajevu. Na razini Republike Srpske, imenovani su – Vibor Vučić na poziciju suca Okružnog gospodarskog suda u Banjoj Luci, Selma Zećo na poziciju suca Osnovnog suda u Zvorniku, Cvijeta Sekulić na poziciju suca Osnovnog suda u Bijeljini, Mirjana Radulović na poziciju suca Osnovnog suda u Banjoj Luci i Aleksandra Timotić-Ristić na poziciju dodatnog suca Osnovnog suda u Tesliću. Na razini BiH imenovani su – Bojana Jolović na poziciju tužitelja Tužiteljstva BiH i Branko Morait na poziciju dodatnog suca Suda BiH.

VEZANO

Izabran predstavnik Tužiteljstva BiH u VSTV-u BiH

urednik

VSTVBiH imenovao nositelje pravosudnih funkcija

urednik

Sanela Gorušanović Butigan nova potpredsjednica VSTV-a BiH

urednik