Image default
DNEVNI

Sukob ‘zelenih’ klanova ugrožava zdravlje građana: Sarajevu je nužan prinudni upravitelj!

Kaotična situacija vlada mjesecima na širem prostoru glavnog grada BiH,  stanje u zadnjih nekoliko dana je zastrašujuće, ali ne presudno zbog opakog koronavirusa, nego zbog morbidnoga, istrebljivačkog rata ‘zelenih’ klanova.

Čaršija više nema što tajiti i kriti,  sustav više nije zakazao i kontaminiran, on je  definitivno  isključen  sa aparata.

Oboljeli ljudi i oni građani koji žive u strahu i neizvjesnosti da će biti spopadnuti  “nevidljivim neprijateljem”, su očajni i jako zabrinuti za svoju sudbinu i život, jer im zaraženo, unakaženo sarajevsko zdravstvo ne ulijeva gotovo nikakvu nadu i sigurnost.  

Tortura i primitivizam

Dapače, svakodnevno su izloženi neviđenoj torturi i poniženju, primitivizmu, svjedoče bezočnoj borbi izvansustavnih centara za nekakvu fiktivnu prevlast i zasigurno za novac.

Sarajevu je nužan prinudni upravitelj, u suprotnom  nekontrolirani kaos može totalno izmaći kontroli i polučiti zastrašujuće posljedice. Trenutno u  institucionalnom  sustavu nema sposobnog, odvažnog i neopterećenog autoriteta koji u kritičnim trenutcima može lupiti šakom od stol, suzbiti zube razjarenim odmetnicima i umiriti frustrirane ljude.

Nemoćni županijski premijer Mario Nenadić je iskoristio pozitivni nalaz svoje  supruge i povukao se u ilegalu. Ustuknuo je pred istrebljivačkim ratom između klanova: supružnika Izetbegović s jedne i Hasana Čengića i Bakira Alispahića s druge strane.

Bakir Alispahić

Sarajevskim ojađenim zdravstvom, kojem se usput rečeno redovito upumpa po milijuna maraka, ponovno upravlja Sebija Izetbegović i to iz svog doma na prestižnim sarajevskim Poljinama.

Kako se tvrdi u dobro upućenim krugovima ona ‘brani boje’ svog i klana supruga Bakira i navodno najvećega dijela Islamske zajednice u BiH. S druge strane te bojišnice  stoji Ismet Gavrankapetanović, također izdanak jedne ugledne sarajevske obitelji, iza kojeg, kako otkrivaju pojedini analitičari, stoji moćni Bakir Alispahić, bivši ratni ministar policije, donedavni visoki  dužnosnik SDA, danas poduzetnik i vođa moćnog klana tempiranog protiv  bračnog para Izetbegović. 

Ismet Gavrankapetanović

Njemu je navodno ovoga puta u pomoć priskočio i kontroverzni ratni logističar Hasan Čengić tako da taj bratoubilački rat, formalno preko dviju najvećih bolnica i dva zvučna liječnička imena, poprima danima dramatične domete.

Cerić poziva na mirenje

Razumio je to jako dobro i bivši poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić  koji je putem probranih medija u pismu pozvao na primirje i zakopavanje ratnih sjekira.       

Pojedini analitičari idu toliko daleko u svojim analitičkim opservacijama neupitno tvrde kako je na sceni pravi udruženi zločinački pothvat Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte, stranaka  koje  još uvijek tvore  sarajevsku županijsku vlast, a koje nisu u stanju odgovoriti na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. A, nisu sposobne i ne  smiju, jer sustavom odavno upravljaju otuđeni centri moći, mnogi ne dvoje,  isključivo vezani za sam vrh SDA.

Zato su vjerojatno u pravu svi oni koji smatraju kako niti imenovanje županijskog ministra zdravstva u biti ne bi ništa radikalnije promijenilo jer batinu u svojim rukama drži šefica Kliničkog centra Sebija Izetbegović.

Ona crpi svoju silnu moć iz SDA i preko Fadila Novalića i drugih stranačkih perjanica na razini županije i Federacije upravlja procesima.

Ona je nedodirljiva  i nemoguće ju je smijeniti, jer u Nadzornom odboru njezina  SDA, uz pomoć HDZ BiH, ima silnu moć. Nepostojanje osobe koja rukovodi Ministarstvom zdravstva, slijepom poslušnošću i amnestiranje Sebije Izetbegović, svi koji obnašaju funkcije u sarajevskoj Vladi izravno su odgovorni za sve užase koje građani Sarajeva doživljavaju.

Politički horor

Na primjeru ministra zdravstva se vidi sva politička bijeda i sluganstvo DF-a  Željka Komšića. Iako najznačajniji i presudni partner, Komšić nije uspio u nekoliko navrata ucijeniti Bakira Izetbegovića i progurati svog kandidata za županijskog ministra. Dopustio je da mu “padne” Draženka Radoš Malićbegović, vrstan i iskusan medicinski stručnjak, čiste prošlosti, ali samo zato, i to nije nikakva tajna, jer je Hrvatica.      

Sarajevu treba prinudni gubernator . Borba do istrebljenja stranačkih i obiteljskih klanova,  Izebegović, Alispahić i Malezija (Hasan Čengić), uz medijsku potpalu Fahrudina Radončića kreiraju politički horor u Sarajevu.

-Vaninstitucionalne centri moći koji se oslanjaju na poluge izvršne vlasti, i dalje imamo jer nama vladaju obiteljske stranke koje su ustrojene po principu vladavine straha, bespogovorne poslušnosti, korumpiranosti, jednoumlja i manipulacija. Pasivnost, inertnosti, već uvriježena mantra da se ništa promijeniti ne može, daje krila i snagu inkvizitorima nad našim životima. Nedostatak njihove empatije će ući u povijest beščašća ove zemlje. Bahatost, dunđersko znanje, priučenost, poluznanje, iskrivljivanje činjenica, besćutnost, urušavanje sistema vrijednosti, samoubilačka poslušnost i amoralnost su samo dio baznih postavki vladavine ovih stranaka, u očaju je napisao ugledni sarajevski liječnik Haris Vranić.

Stanovnici Sarajeva će agoniju proživljavati najmanje još dva-tri mjeseca.  Toliko je krutoj proceduri potrebno za smaknuće ove jalove i nedorasle županijske vlasti. Samo, i u toj  novoj garnituri ima klanovskih jastrebova koji će opet morati na megdan neuništivoj Sebiji Izetbegović.  

Prije ćemo možda sami pobijediti koronavirus ili će on negdje potražiti novo stanište nego li zlo istjerati iz glavnog grada. Nažalost, Sarajevo je i ogledalo  ove nesretne države.    J. S.

VEZANO

PAT POZICIJA: Mehmedagić i Džakula ostaju na pozicijama u ‘tehničkom’ mandatu

urednik

‘Meni SIPA, tebi OSA, njemu UNO’

urednik

‘ANTI ROBIN HOOD’ ZASTUPNICI: I dalje neće radit, a građani će ih plaćati

urednik