Image default
TEHNOLOGIJA

Ministar Mitrović potpisao Memorandum za 5G digitalnu transformaciju Zapadnog Balkana

Ministar prometa i veza BiH Vojin Mitrović sudjelovao je u Tirani na Digitalnom samitu, kojom prilikom je u okviru ministarskog panela o Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan potpisao Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regiji Zapadnog Balkana i Memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Ministar Mitrović je pohvalio napore kolega ispred svih ekonomija, predvođenih timom Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), koji su naporno i vrijedno radili proteklih mjeseci na aktivnostima iz Višegodišnjeg akcijskog plana za regionalni ekonomski razvoj Zapadnog Balkana, razvijajući i unaprjeđujući komponentu „digitalne integracije“, kao i na organizaciji Digitalnog samita, koji je postao ključni regionalni godišnji IT događaj. “BiH podupire regionalni ekonomski razvoj i suradnju svih šest ekonomija Zapadnog Balkana dok Ministarstvo prometa i veza BiH intenzivno i užurbano radi na postavljanju što boljih temelja u smislu kvalitetnog zakonodavstva sukladno najboljim praksama EU-a kako bi se procese digitalne transformacije što kvalitetnije provodilo i kako bi se pratilo tehnološki napredak i razvoj“, rekao je ministar uz ocjenu da potpora potpisanim memorandumima otvara vrata  boljoj regionalnoj suradnji i unaprjeđenju procesa u okviru oblasti digitalne integracije, tj. transformacije. Ocijenio je i da su svi građani u regiji Zapadnog Balkana oni za koje treba razvijati i unaprjeđivati ekonomije i njihova tržišta, povećati toleranciju i suradnju za osiguranje boljeg društvenog i ekonomskog prosperiteta, da treba zaštititi potrošače, podići razinu konkurentnosti i transparentnosti na tržištu, povećati tržišno natjecanje, osobito u domeni digitalne integracije i transformacije, a sve temeljem jednakosti i uzajamne dobrobiti, kako bi se spriječio odlazak mladih kvalificiranih kadrova.

“Prije godinu i pol nismo mogli predvidjeti da će naše zdravlje i dobrobit biti zaštićeni ubrzanim usvajanjem određenih digitalnih tehnologija koje pomažu smanjiti izravni kontakt, a koje su promijenile zbilju u kojoj živimo, od standarda života, do same naravi našeg posla. Tko god je bio u nedoumici kada će se digitalna budućnost iznenada pojaviti u našim životima, do sada je uvjeren da je budućnost već stigla“, rekla je, pak, glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu. Iznijela je i podatak da je ograničenje kretanja i rada donijelo veliko povećanje stope nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu – između 5 i 30%, te da ulaganje u tehnologije i prelazak u digitalnu sferu može donijeti promjenu. “Digitalna transformacija u regiji može donijeti povećanje produktivnosti od 4%. Intenzivnija digitalna transformacija povezana je s otvaranjem radnih mjesta u prerađivačkom sektoru“ dodala je Bregu te poručila da, dok su EU i svijet daleko odmakli u pripremama za digitalno doba, Zapadni Balkan mora trčati duplo brže da premosti postojeći jaz.

Digitalni samit Zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcijskog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri zemalja regije u Trstu 2017. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokoj razini o digitalnoj transformaciji u okviru Berlinskog procesa.