Image default
DNEVNI

Schwarz-Schilling: Hrvatska i Srbija se ponašaju kao da je BiH njihova kolonija

Dragan Čović i Milorad Dodik testiraju strpljenje međunarodne zajednice. Aktualni visoki predstavnik ima instrumente da djeluje te vjeruje da će se to brzo i desiti.

BERLIN – Dragan Čović i Milorad Dodik testiraju strpljenje međunarodne zajednice, upozorio je u intervjuu za Zakladu Heinrich Böll povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling. Kako je dodao, aktualni visoki predstavnik ima instrumente da djeluje te vjeruje da će se to brzo i desiti.

Upitan kako gleda na činjenicu da je 25. godišnjica potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma poslužila kao prilika za brojne nacionaliste u regiji da napadnu državni ustav BiH, Schwarz-Schilling sa žaljenjem konstatira da nacionalisti koriste svaku političku priliku da nametnu svoje nacionalističke i secesionističke slogane.

“Žalosno, ali to je dnevni red u BiH. Najgore od svega je da su se svi navikli na to, kako građani BiH, tako i međunarodna zajednica. Prije 15 godina ovakve stvari se ne bi toleriralo. Danas to samo zamjećujemo i to je sve. Pitamo se koliko dugo tako“, kaže on.

Zadržavanje moći i manipuliranje izborima

Na opasku da se čini da su Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, sklopili pakt i udružili se za secesiju, s jedne strane, a za jedinstvo svojih etničkih skupina, s druge strane, što je sve suprotno daytonskom Ustavu BiH, bivši visoki predstavnik konstatira da ništa od navedenog nije novo.

“Plan je da se kreira treći entitet – to je ono što Hrvati žele, dok Srbi žele otcjepljenje RS-a od BiH. Ali znaju jako dobro da je to nemoguće. Ipak, nastavljaju tu igru zajedno s ciljem da posiju brigu i strah među stanovništvom kako bi zadržali moć i manipulirali izborima. Dok to rade, testiraju strpljenje međunarodne zajednice, jer sve ono što rade je suprotno važećim zakonima“, ukazuje sugovornik Zaklade Heinrich Böll te upozorava da je takva politika, udružena s promicanjem poruka mržnje, zaista jako opasna.

Prema njegovim riječima, kada se neprestano susrećete s porukama mržnje, secesionističkim i nacionalističkim sloganima sa svih strana, to vodi mnoge u politički ekstremizam.  

Schwarz-Schilling podsjeća i da su zemlje Kvinte, veleposlanik SAD-a u BiH, članice Vijeća za provedbu mira (PIC) jasno rekli da se Daytonski sporazum ne smije potkopavati, što očito nije bilo dovoljno.

Bez strožijih mjera međunarodne zajednice HDZ BiH i SNSD bit će sve drskiji

“Dok god međunarodna zajednica ne poduzima strožije mjere, HDZ BiH i SNSD će postajati sve drskiji. Moramo djelovati odlučnije i ne ostavljati sve samo na upozorenjima. Visoki predstavnik ima instrumente to uraditi. Ono što je potrebno jest odgovarajuća politička volja. Mislim da će se to brzo desiti“, dodaje on i potvrđuje da u agendama SNSD-a i HDZ-a BiH vidi nastavak ekstremističkih politika devedesetih godina, kada su predsjednici Hrvatske i Srbije, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević, dijelili BiH.

“Srbija nikad nije napustila težnje ka Velikoj Srbiji. Isto tako i Hrvatska. Obje susjedne zemlje se ponašaju kao da je BiH njihova kolonija. Nevjerojatno je kako zaobilaze i ignoriraju  državne institucije BiH. HDZ BiH i SNSD se ponašaju na takav način jer osjećaju potporu Srbije i Hrvatske u svojim namjerama“, smatra bivši visoki predstavnik u BiH.

Odgovarajući na pitanje kako to da se najmlađa članica EU-a miješa u unutarnja pitanja druge države, Schwarz-Schilling ukazuje da stvari uvijek ovise o naravi vodeće političke strukture zemlje.

“HDZ u Hrvatskoj odlučuje o politikama zemlje a, kao u vrijeme bivšeg predsjednika Tuđmana, ona je nacionalistička i sve osim prijateljska spram BiH. Tu možemo primijetiti interakciju dva HDZ-a, koja ima prilično negativne refleksije na BiH. Podupiru se u destruktivnoj politici prema BiH. Hrvatski predsjednik Milanović je socijaldemokrat, ali kada čitate njegove izjave, imate dojam da predstavlja HDZ. Samo se sjetite vremena kada je Stjepan Mesić bio predsjednik Hrvatske. U to vrijeme takve situacije su bile nezamislive“, zaključuje on.

VEZANO

ANALIZE NISU OPTIMISTIČNE: BiH će preživjeti pandemiju, ali recesiju – teško!

urednik