Image default
SVAŠTA

Pronađena jabuka stara 4.000 godina

Arheobotaničari su, točno pred austrijski “Dan jabuka” 13. studenoga, otkrili najstariju jabuku u Beču do sada. Pretpostavlja se da je primjerak europske divlje jabuke (Malus sylvestris) osušen prije 4.000 godina, a zatim odložen za zimnicu.

Ostaci jabuke pronađeni su tokom iskopavanja neolitskog naselja u mjestu Oberlaa. Seosko naselje datira od 2.400 godine pne. Nalaz pokazuje da je jabuka vjerojatno osušena i spremljena za zimnicu. Pretpostavlja se da je jabuka ubrana u šumama koje su tada pokrivale brdo Laaer i dolinu Liesingbach. Ovaj plod predstavlja najstariji primjerak jabuke na bečkom tlu.

‘Znamo za slična nalazišta u Švicarskoj, gdje su prepolovljene divlje jabuke nizane na gajtan i čuvane kao suho voće za zimu’, rekla arheobotaničarka bečkog Univerziteta prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU) Kohler-Schneider.

Pronađena jabuka nema mnogo sličnosti s današnjim vrstama. Prema znastenicima sistematsko voćarstvo i uzgoj jabuka stiže tek tisućama godina kasnije u Europu. Tokom iskopavanja otkrivene su i žitarice i neke životinjske kosti. To omogućava uvid u osnove života neolitskih stanovnika u naselju Oberlaa.

Od 1973. godine se u Austriji “Dan jabuka” tradicionalno obilježava drugog petka u studenom. Ovaj dan ne spada u zvanični popis praznika nego je građanska inicijativa u cilju jačanja ekonomskog značaja jabuke i voćarstva u regiji. Austrijanci godišnje konzumiraju oko 70.000 tona jabuka, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.

VEZANO

Beč želi postati prvi grad u Europi potpuno pokriven 5G mrežom

urednik

Austrija izdala upozorenja za putovanja u Prag i Pariz zbog koronavirusa

urednik

Institut u Beču testira 12.000 ljudi na prisustvo antitijela

urednik