Image default
LOKALNO

3,2,1 …. POČELO JE: Kampanja za lokalne izbore u Mostaru nakon 12 godina

Konačno je dočekao i Mostar. Bolje reći Mostarci. Predizborna kampanja u gradu na Neretvi započela je jučer s prvim plakatima, predstavljanjima kandidata i programa, te s konferencijama za medije na otvorenom, koje su bez obzira na pandemiju, očekivano bile posjećene.

Predsjednik Izborne komisije Mostara Hilmo Đidelija napominje kako su svi politički subjekti prethodno u Gradskoj vijećnici potpisali kodeks ponašanja tijekom kampanje, a vjeruje i kako će ona biti fer, te da neće biti potrebe za sankcije prema bilo komu.

Došao i Kojović

Još od dana kada je SIP odlučio da se Mostar izdvoji od ostalih izbornih jedinica u zemlji, postalo je jasno da će izbori u ovom gradu biti pod većom prismotrom posmatrača i međunarodnih institucija, odnosno Koalicije “Pod lupom”.

– Politički subjekti koji će uzeti učešće na izborima imat će svoje posmatrače, a tu su i civilni sektor, kao i posmatrači OSCE-a. Najavljeno je i kako će se posmatrači smjenjivati, dakle izbjeći će se cjelodnevna posmatranja za pojedince u kojima na kraju procesa obično popušta koncentracija. Očekujemo punu pažnju svih, navodi Đidelija, napominjući i kako je GIP u problemu s prostorima u kojima će se organizirati izborni proces.

– Nemoguće je osigurati prostore adekvatne za najavljeni broj posmatrača. Ako svi prijavljeni subjekti na svakom biračkom mjestu budu imali promatrače, onda bi nam trebali veliki prostori za sva mjesta na kojima će se glasovati, što je nemoguće organizirati. Kažem “veliki prostori” zbog instrukcija koje se odnose na pandemiju koronavirusa. Posebno će teško biti u ruralnim dijelovima, gdje ne postoje hale i slični prostori, dodaje Đidelija.

Oporba u Mostaru ranije je iskazala nezadovoljstvo prijavom na izbore političkih subjekata koji nemaju organizacije u ovom gradu. Postoji, tvrde, opravdana sumnja da se iza ovih stranaka kriju pojedinci iz vladajućih, a sve s ciljem većeg prostora za imenovanja više članova biračkih odbora koji bi bilo naklonjeni vladajućima.

– Sve prijave koje smo dosad dobili proslijedili smo Centralnoj izbornoj komisiji. Bilo je primjedbi i prigovora, jer su pojedinci smatrali da su povrijeđena određena prava. Zaprimili smo takva dva ili tri prigovora. Vidjet ćemo kakve odluke će po tom pitanju donijeti SIP, dodaje Đidelija.

Danas su u planu predstavljanja kandidata koalicije HNS-a BiH i Platforme za progres, koja će zanimljivo kampanju započeti u drevnom Stjepan-gradu u Blagaju. Jučer su ambicije u prisustvu predstavnika medija istakli članovi Koalicije za Mostar (SDA, SBB, SBiH, BPS i DF), BH Bloka, Prve mostarske partije, HSP-a, Koordinacije Srba i liste Pravo na grad. Uz BH blok jučer su bili novi načelnici ove koalicije Srđan Mandić (Centar Sarajevo) i Damir Šabanović (Jablanica).

– Vodit ćemo pozitivnu kampanju i govoriti o našemu programu. Svima u Mostaru jasno je kakva je bila vlast dviju nacionalnih stranaka tijekom proteklih 12 godina. Građanima ne moramo to govoriti, dovoljno je da pogledaju oko sebe, izjavio je nositelj gradske liste “BH bloka” predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić.

Prema njegovim riječima, u prvih sto dana vlasti plan je u Mostaru očistiti grad od smeća, zatim promijeniti sistematizaciju radnih mjesta u Gradskoj upravi i pripremiti plan reforme gradskih poduzeća.

– Kroz godinu dana moramo otpočeti s kapitalnim projektima, a to je nastavak gradnje sportske dvorane u Centru 2, rekonstrukcija kupališta na Buni i rekonstrukcija glavnih gradskih prometnici, kazao je Zalihić.

Novinarima se obratio i Mandić koji je rekao da je Sarajevo prije tri dana odnijelo veliku pobjedu, te da se energija iz Sarajeva prenosi na Mostar.

– U narednih mjesec vrlo praktično ćemo biti tu kako bismo našu priču iz Sarajeva prenijeli u Mostar. Želim napomenuti da je zahvaljujući našoj Irmi Baraliji, a ne sporazumu Čović – Izetbegović, Mostar dobio izbore i posebno mi je drago što smo zajedno tu i da pokažemo da Mostar, osim Sarajeva može bolje i može drugačije, rekao je.

Njegov stranački šef Peđa Kojović istakao je da će novi gradonačelnik Sarajeva biti Bogić Bogićević, te da vjeruje kako će i Mostar dobiti gradonačelnika koji će se truditi biti gradonačelnik svih građana.

Kandidat Koalicije za Mostar doktor Zlatko Guzin predstojeće izbore ocijenio je povijesnim uz tvrdnju kako će oni umnogome odrediti sudbinu grada u godinama koje dolaze.

 Posebno je značajno, naveo je, što Mostarci ponovno biraju lokalnu vlast nakon 12 godina, što svemu daje još veći značaj. Prema njegovim riječima, ovo je ujedno i jedinstvena prilika da “Mostar ponovo reaktivira sve unutrašnje potencijale, s ciljem izgradnje modernog, europskog, grada otvorenog za sve”.

– Ovo je vrijeme u kojemu građanke i građani Mostara moraju ostave eventualne razlike iza sebe i zajedničkim djelovanjem spriječiti retrogradne projekte i namjere, birajući multietnički i moderan grad, kakav je oduvijek i bio. Da se radi o izuzetno važnim izborima, najbolje svjedoči i naš koalicioni predizborni slogan koji kaže: “Sve za Mostar”. Iskreno vjerujem da smo okupili sve koji su zaista spremni dati sve za Mostar i ući u političku borbu bez kalkulacija i skrivenih planova. Naši partneri biće svi kojima je u srcu Mostar, grad otvoren za sve, bez obzira na nacionalnu ili bilo kakvu drugu pripadnost, kazao je poznati mostarski liječnik.

Simboličnim lijepljenjem plakata na Španjolskom trgu lista “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” također je obilježila početka kampanje u Mostaru.

– Napokon dočekasmo i dan u kojemu nakon 12 godina počinje kampanja za izbore u Mostaru. Mi smo danas najsretniji narod u ovom gradu zato što su Srbi dosad bili jedini gubitnici. Bili smo diskriminirani po svim osnovama, izgubili smo konstitutivnost, izgubili smo prava koja nam se garantiraju Statutom Grada i nadam se da ćemo konačno dobiti legitimne predstavnika u Gradskom vijeću, koji će se putem zaštite nacionalnog interesa boriti za naša prava, kazao je tom prigodom kandidat s gradske liste Dušan Golo.

Kandidati neovisne lista “Pravo na grad” koju čine Marin Bago, Huso Oručević, Maja Popovac i Amela Kreso najavili su da će njihov program biti baziran na borbi protiv korupcije i kriminala, dok su velika očekivanja i nosilaca koalicije “Mostar moj dom” koju čine HSP, HSP BiH i HKDU-HRAST.

Oni su najavili odlučnu borbu za prosperitetniji Mostar u kojemu bi svi građani imali jednaku šansu. Članstvo Prve mostarske partije simbolično je na Staromu mostu “oslobodilo” dosad zarobljenu glasačku kutiju – simbol suspendirane demokratije, koja se vraća u grad.

Čist grad nakon izbora

Svi politički subjekti koji od jučer lijepe plakate na javnim površinama obvezali su se da će po okončanju izbora iste ukloniti. Nakon izbora svoj dio posla raditi će i nadležne inspekcije. GIP je posljednjih dana uoči kampanje imenovao 150 biračkih odbora u kojima je zadovoljena nacionalna, spolna i politička struktura.

Pravo glasa na izborima u Mostaru ima nešto više od stotinu tisuća birača, koji će moći glasati na 150 birališta. Jedno biračko mjesto predviđeno je za nepotvrđene glasačke listiće, a na terenu će djelovati redovni mobilni timovi, kao i takozvani COVID timovi.

Broj COVID timova ovisit će od broja birača u izolaciji na dan izbora, dok će vjerojatno djelovati tri mobilna tima – jedan za ustanove, te dva za kuće i stanove. Podsjetimo, gradonačelnik Mostara bira se u Gradskom vijeću, koje će brojati ukupno 35 gradskih vijećnika. Vijeće ne može brojati više od 15 pripadnika jednog konstitutivnog naroda, niti manje od četiri. Minimalno jedan gradski vijećnik mora biti iz reda ostalih. Vijećnici se biraju iz šest izbornih jedinica – odnosno sa šest gradskih područja (nekadašnje općine), te sa takozvane gradske liste.

Koalicija “Mostar moj dom” : Sva javna poduzeća i institucije trebaju biti jedan holding

Na konferenciji za novinare Koalicije “Mostar moj dom” koju čine HSP, HSP BiH i HKDU-Hrast, Asić je istaknuo kako nepravda i ekonomska situacija, odnosno nedostatak radnih mjesta tjeraju mlade iz Mostara.

– Svi mladi odlaze u zemlje Europske unije i zato smo napravili program kojim težimo da Mostar bude sastavni grad Zapadne Europe, a zbog toga je i naš slogan “Mostar na zapad”. U tom programu naglasili smo vrlo važnu stvar, a to je da sva javna poduzeća i institucije budu jedan holding i da tim holdingom upravlja Gradsko vijeće. Svim političkim strankama u Gradskom vijeću predložit ćemo da potpišu ovaj naš gospodarski program i prije izbora – istaknuo je Asić.

Također je naveo kako ova Koalicija teži da u urbanoj sredini Mostara ne bude parking mjesta.

– Aktualni, nelegalni gradonačelnik potrošio je silne novce na pravljenje parking mjesta umjesto da tu bude zelena površina i da se na mjestu gdje bi trebala biti dvorana napravi ogroman parking s nekih 2.000 do 3.000 parking mjesta. To je vizija ove Koalicije -mišljenja je Asić.

Nositelj gradske liste spomenute Koalicije iz HKDU-Hrast Bernardin Pandža kazao je kako je prioritet ove Koalicije zadržati mlade u Mostaru.

– To možemo realizirati samo ako im omogućimo zapošljavanje, kako bi mogli zarađivati za život. Ostanak u Mostaru znači pokretanje proizvodnje, poticaj za poljoprivrednike, povlačenje sredstava iz EU fondova za razvoj grada, dovođenje stranih investicija, a onda svakako slijede pitanja uređenja grada, kako bi Mostar bio dostojan za življenje. Također je važno i sigurnosno pitanje jer Mostar je turistički grad i trebamo raditi na strategiji sigurnosti za naše sugrađane, ali i turiste i investitore, jer nitko ne želi poslovati u nesigurnim uvjetima – kazao je Pandža.

Prioriteti su također, dodaje Pandža, i ekologija, zaštita rijeka i riječnih korita, izgradnja kolektora te rješavanje problema odlaganja otpada.

VEZANO

Bh. blok potpisao program za Mostar, podržala ga i PMP

urednik

UBOJSTVO 114 LJUDI IZ MOSTARA Skoro tri desetljeća čekaju na optužnice

urednik

HDZ BiH podržao ugostitelje

urednik