Image default
BIH

Podignuta optužnica protiv Ivana Đurića zbog ratnih zločina

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Ivana Đurića (1971.) iz Bijeljine, koji se tereti za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjene u Brčkom 1992. godine.

Đurić se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba, u svojstvu pripadnika Vojne policije VRS, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On je optužen da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, na području Brčkog, 1992. godine, lično i direktno sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom.

Optuženi se tereti da je tokom maja 1992. godine, dolazio u hangar logora Luka u Brčkom, gdje je u kontinuiranom periodu od više dana uzastopno, vršio mučenje, premlaćivanje, zlostavljanje, pljačkanje, nanošenje trajnih ozlijeda hladnim oružjem i druga nečovječna djela nad zatočenim civilima, koji su na žrtvama ostavili trajne tjelesne i duševne ozlijede i posljedice, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Iz Tužiteljstva nadalje navode kako je počinjenje spomenutih kaznenih djela povezano sa ratnim zločinima za koje je suđeno u predmetima za ratne zločine u Brčkom koji su procesuirani u MKSJ u Den Haagu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

VEZANO

Rade Vlasenko traži od BiH 20.000 KM odštete

urednik

Podignuta optužnica protiv Emira Ališića za ratovanje u Siriji

urednik

Pokrenut postupak zaštite svjedoka i odgovornosti za otkrivanje njegova identiteta

urednik