Image default
BIH

Iz MMF-a pojasnili: Koliko je BiH ukupno zadužena

Nakon što je grupa uvaženih bh. ekonomista iskazala bojazan zbog novog aranžmana s MMF-om, najvećeg do sada, pismo su uputili i na adresu ove institucije.

U njemu između ostalog stoji njihovo mišljenje o tome gdje bi novac trebao biti utrošen, te da moraju imati posebno rezervu prema bh. vlastima, jer su skloni, kako se navodi u pismu, neispunjavanju obaveza.

Komentar na ove navode smo zatražili i od MMF-a, a na pitanja novinarke Adise Imamović odgovarao je rezidentni predstavnik MMF-a Andrew Jewell.

 Molim za vaš komentar na navode i molbe ekonomista?

“Iako MMF pozdravlja reforme na lokalnom nivou, mi, kao institucija, ne kreditiramo lokalne zajednice. Naši sugovornici u Bosni i Hercegovini su striktno državni i entitetski nivo vlasti.”

Molim vas također i za sve opsežnu informaciju o tome koliko je do sada novca BiH uzela kroz različite kreditne aranžmane od MMF-a? Koliko je država otplatila i koliko je trenutno dužna?

“Dosadašnje zaduženje Bosne i Hercegovine kod MMF-a kroz Stand-by aranžmane, Prošireni aranžman i Instrument za brzo financiranje iznosi ukupno oko 1.315 milijarde SDR (što je prema današnjem kursu jednako oko 1.6 milijardi Eura). Od tog iznosa, trenutni dug iznosi 392 milijuna SDR (oko 470 milijuna Eura), ostatak je otplaćen.”

Da li je u ovom trenutku jasnije koji bi uvjeti MMF-a mogli biti za dobivanje novog kredita?

“Uvjeti koji se vežu uz ovaj novac još uvijek nisu finalizirani. Međutim, mi predviđamo da će se programom tražiti reforme u pogledu poduzeća u državnom vlasništvu, zdravstvenog sektora, financijskog sektora, javnih nabavki, upravljanja javnim financijama i digitalizacije”, piše

VEZANO

Hoće li MMF i Svjetska banka poništiti dugove siromašnih zemalja?

urednik

Je li prošlo vrijeme da se zadužujemo kako bi političari imali basnoslovne plaće i ‘bijesne’ automobile?

urednik

Fiskalno vijeće i dalje bez suglasnosti o Pismu namjere u vezi aranžmana s MMF

urednik