Image default
DNEVNI ZVIJEZDE

U 85. godini života preminuo tvorac legendarne Kviskoteke Lazo Goluža

Doajen Hrvatske televizije, ali i tvorac legendarne ‘Kviskoteke’, uz koju su odrastale generacije, preminuo je u 85. godini života, a tužnu vijest potvrdio je njegov sin Dominik Goluža

Kako je za 24sata potvrdio njegov sin Dominik Goluža, u 85. godini života preminuo je Lazo Goluža, novinar i urednik, tvorac legendarne ‘Kviskoteke’.

Lazo Goluža diplomirao je komparativnu književnost i talijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a nakon studija pokrenuo je časopis ‘Paradoks’ zajedno s Pajom Kanižajem.

Hrvatskoj javnosti najpoznatiji je po kvizovima, u kojima je dao najveći doprinos. Među mnogima bili su ti ‘Tri, dva, jedan…ali vrijedan’, ‘Pješčani sat’, ‘Brojke i slova'…, no, do danas njegov je najpoznatiji projekt bio ‘Kviskoteka’.

Popularni kviz prvi se put emitirao 1979. godine, a zaštitno lice bio mu je Oliver Mlakar. Poznato je da je Lazo Goluža i prva osoba u Hrvatskoj koja je svoj projekt zaštitila kao intelektualno vlasništvo, a riječ je o ‘Igri asocijacije’ u ‘Kviskoteci’.