Image default
DNEVNI

Nabavljamo 1.230.000 doza cjepiva protiv COVID-a 19

Piše: Dragan Bradvica

Planirana je nabavka 1.230.000 doza cjepiva protiv COVID-a 19, koje bi u Bosnu i Hercegovinu, prema najavama, mogle stići u prvom kvartalu naredne godine.

To je rečeno na sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojeno izvješće Ministarstva civilnih poslova o zaključivanju Ugovora o nabavci cjepiva ‘Commitment agreement-commited purchase arrangement’ između Vijeća ministara BiH i Globalne alijanse za vakcine (GAVI). Ministrica i zamjenik ministra civilnih poslova Ankica Gudeljević i Siniša Ilić potpisali su još u rujnu ove godine Ugovor o nabavci cjepiva.

Javni dug održiv

U jeku rasprava pa čak i molbi ekonomskih stručnjaka da nam Međunarodni monetarni fon ne daje kredit težak oko 1,5 milijardi maraka jer će to samo produbiti propast države, Vijeće ministara BiH kako se trenutno može ocijeniti da je BiH zemlja sa održivim javnim dugom. Dodaju kako se vanjski dug se redovno otplaćuje i njegova otplata ne može doći u pitanje, zahvaljujući dobrom zakonskom okviru u ovoj oblasti.

– Indikator javni dug/BDP u 2019. godini je 31,4 posto i prema međunarodnim standardima nije visok. Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa utiče na cijeli svijet, pa i na BiH. Prema osnovnom scenariju procjene, ovaj indikator ima tendenciju povećanja u 2021., a postepeni oporavak očekuje se u 2022. i 2023., priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Uz ovo, Vijeće ministara BiH je usvojio je dokument ‘BiH – izvješće o razvoju – godišnje izvješće 2019.’ u kojem se navodi da u prošloj godini makrostabilnost u BiH nije bila ugrožena. U 2019. ostvaren je stabilan ekonomski rast od 2,7 posto, uz smanjenje nezaposlenosti i deficita na tekućem računu, kao i zadržavanje javnog duga države u umjerenim okvirima. Nije zabilježen značajniji rast cijena.

Realizirati preporuke GRECO-a

Vijeće ministara BiH usvojilo je pojedinačne informacije Ministarstva sigurnosti, i to o usvajanju Drugog izvještaja o usklađenosti BiH sa preporukama GRECO-a u četvrtom krugu evaluacije, i o usvajanju dodatka Drugom izvještaju o usklađenosti BiH sa preporukama GRECO-a u trećem krugu evaluacije.

Drugo izvješće o usklađenosti BiH s preporukama GRECO-a u četvrtom krugu evaluacije i dodatak Drugom izvještaju o usklađenosti BiH sa preporukama GRECO-a u trećem krugu evaluacije bit će objavljeni na Internet-stranici GRECO-a  i Ministarstva sigurnosti BiH. Vijeće ministara BiH je u zaključcima istaknulo da je prioritetna realizacija preporuka GRECO-a iz ovih izvještaja te je zadužilo Ministarstvo sigurnosti BiH da uputi urgenciju svim nadležnim institucijama u BiH radi njihovog  provođenja.

VEZANO

Kad će stići cjepivo protiv koronavirusa?

urednik

Posrednik u nabavci cjepiva za BiH: Novac ću primiti nakon isporuke!

urednik

Oxford i AstraZeneca: Naše cjepivo je učinkovito 76 posto tri mjeseca nakon prve doze

urednik