Image default
DNEVNI

IZBORI U MOSTARU: Pritisci, ucjene, kaos u biračkom popisu, sumnje na ‘bugarski voz'…

Ostalo je još nešto više od polovice mostarske predizborne kampanje za izbore na kojima će nakon 12 godina Mostar konačno ponovo dobiti 35 gradskih vijećnikam nakon čega će biti izabrana novi gradonačelnik Mostara.
Kako se približava izborni dan, kampanja se sve više zahuktava, a očekuje se da se svakim danom sve više pojača njen intenzitet.
Zbog trenutka u kojem se odvija, ali i zbog mostarskih specifičnosti već sada je vidljivo da je kampanja političkih stranaka u Mostaru dosta drugačija nego na izborima koji su se održali 15.11. u ostatku BiH.
Neke od stranaka očigledno su se odlučile  da ovoga puta donekle zanemare direktne kontakte s građanima, a da umjesto toga preko bliskih medija plasiraju poruke koje su već bezbroj puta viđene u gotovo svakoj predizbornoj kampanji. S druge strane, pojedine stranke kombiniraju direktni kontakt s građanima koji je otežan zbog pandemije koronavirusa i kampanju na društvenim mrežama.

Pritisci i ucjene

U međuvremenu pokrenute su i određene debate kandidata, poput one koju organizira Centri civilnih inicijativa, pa će građani, barem online, moći vidjeti što nude političke stranke koje su se kandidirale na ovim izborima.

No, već na prvom ovakvom sučeljavanju koje je održano jučer, dalo se primjetiti da se ovom pozivu odazvalo samo pet političkih opcija, iako je za izbore prijavljeno više od 40 političkih subjekata.

Sam taj podatak dovoljno govori o tome, koliko je za ove izbore prijavljeno fiktivnih političkih subjekata samo zbog toga da bi se ovladalo biračkim odborima.
Upravo na tom terenu, iza kulisa, i dalje se vodi teška borba za premoć u biračkim odborima, što samo po sebi može biti indikativan podatak. Osim toga, u mostarskim političkim krugovima pojavili su se navodi da određeni politički subjekti pokušavaju ogromnim svotama novca ‘kupiti’ već imenovane članove biračkih odbora, na što bi nadležni organi morali obratiti posebnu pozornost.
Također iza kulisa mostarske političke scene odvija se široj javnosti nevidljiva kampanja koja se sastoji u pritiscima na uposlenike gradskih, županijskih, federalnih institucija i javnih poduzeća, a sve u namjeri da određene političke opcije svojevrsnim ucjenama osiguraju izlazak na izbore točno identificiranog broja ljudi koji ‘svatko’ mora dovesti na izbore i dokazati da je glasovanje izvršeno po stranačkoj ‘direktivi’.

Inače, ovakve metode poznate su pod nazivom ‘bugarski voz’ koji je mnogo puta u BiH korišten, ali nikada nije sankcioniran iako se radi o potpuno nezakonitim radnjama.

Kaotičan birački popis

Osim toga, primjećeno je da je birački popis za Grad Mostar potpuno kaotičan nije usklađen sa stvarnim stanjem na terenu, pa se primjerice događaju apsurdi da npr. muž i žena žive i uredno su prijavljeni na istoj adresi, a da po biračkom popisu glasuju na dva različita izborna područja. Takve pojave dovode u sumnju da su vršene određene izborne manipulacije na mjestima gdje se ni u kojem slučaju ne bi smjele događati.
Ipak, uz sve navedeno, raduju najave i upozorenja, poglovito iz redova najvećih autoriteta međunarodne zajednice i Europske unije u BiH da mostarski izbori moraju biti regularni, kao i najave da će se na dan izbora na biračkim mjestima u Mostaru naći ogroman broj promatrača.  J. S.

VEZANO

BAKALAR: Ne bude li Proračun usvojen ovog tjedna, izbori upitni

urednik

30 GODINA PRIZIVANJA EUROPE: Kako su izgledali predizborni plakati 1990.?

urednik

Ponovno brojanje glasačkih listića

urednik