Image default
BIH DNEVNI

Žuljević: Treba spriječiti SDA i HDZ da ugase Financijsku policiju, to rade zbog Sokola i Aluminija

SARAJEVO – Izaslanik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH Aner Žuljević u parlementarnu je proceduru uputio dva amandmana na Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji FBiH, koji se izravno tiču Financijske policije FBiH.

“SDA i HDZ BiH su 2018. godine dogovorili ugasiti Financijsku policiju i to rade kroz izmjene Zakona o računovodstvu, koji je prošao u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i sada dolazi u Dom naroda FBiH“, navodi Žuljević i upozorava da, budu li navedene izmjene usvojene, tužiteljstvo više neće imati alat za financijske istrage koje sad vrši nalozima preko Financijske policije a sukladno vežećem zakonu.

“Očito da se radi o političkoj osveti za ‘Soko’, ‘Aluminij’, ‘Operatora’ i sve druge istrage koje su rađene“, kazao je ovim povodom za Klix.ba ovaj izaslanik SDP-a BiH.

Žuljević u obrazloženju dodaj da su navednim člancima Prijedloga zakona dane isključive ovlasti Poreznoj upravi FBiH za vršenje nadzora nad odredbama zakona, iako drugim člancima prijedloga propisuje da nadzor vrše i druge institucije ako su im posebnim propisom dane ovlasti. Navedeno znači da su članci 50. i 51. Prijedloga u koliziji. “Radi se o vrlo zahtjevnim i brojnim aktivnostima koje Porezna uprava FBiH, iako je i po trenutno važećem Zakonu o računovodstvu i reviziji bila ovlaštena za njihovo poduzimanje, iste nije provodila u praksi. Naime, Porezna uprava FBiH je vršila samo nadzor nad uspostavom sustava računovodstva i knjigovodstva, uz neke iznimke, dok je nadzor i kontrolu nad ostalim odredbama Zakona o računovodstvu i reviziji vršila Financijska policija FBiH“, obrazlaže, nadalje, Žuljević i dodaje da važeći Zakon o računovodstvu i reviziji propisuje nadležnost i drugih institucija te je, temeljem toga, i Financijska policija FBiH cjelokupan rad i kontrole izvršene pod nadzorom nadležnih tužiteljstava, zahtjeva Vlade FBiH i drugih tijela uprave u FBiH vršila temeljem odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji i Zakona o financijskom poslovanju.

“Primjer su kontrole pravnih osoba ‘Aluminij’ d.d. Mostar, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju Mostar, ‘Bosnalijek’ d.d. Sarajevo, Javna ustanova za zaštitu djece i omladine Pazarić i drugih, koje su obavljene na zahtjev nadležnih tužiteljstava, gdje se kontroliralo cjelokupno financijsko poslovanje kontrolom primjene odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji i Zakona o financijskom poslovanju“, ukazuje Žuljević.