Image default
BIH

Saslušani sudije Vukoje i Tabaković

Na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH danas je obavljeno saslušanje sudije Suda BiH i člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Dragomira Vukoje i sudije Osnovnog suda Brčko distrikta BiH Nedeljka Tabakovića.

Sudija Vukoje u svom svjedočenju pred članovima Privremene istražne komisije iznio je svoje viđenje aktuelnog stanja u pravosudnim institucijama BiH, te naglasio da je u pravosudnim institucijama BiH neophodno izvršiti promjene i reforme koje, kako je rekao, ne mogu biti samo personalne, već institucionalne i sistemske, s ciljem da se dođe do efikasnog i nezavisnog pravosuđa.

Sudija Vukoje, pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije, založio se za formiranje Apelacionog suda BiH, što bi, kako je naveo, bila jedna od ključnih reformi za popravljanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Sudija Tabaković u svom svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom stanje u bh. pravosuđu ocijenio je katastrofalnim, upozoravajući da tome doprinose brojne afere čiji su akteri nosioci najvažnjih funkcija u pravosudnim institucijama BiH.

Tabaković se založio za, kako je rekao, temeljite a ne kozmetičke promjene Zakona o VSTV-u, te dodao da je potrebno ograničiti trajanje mandata članovima VSTV-a i predsjednicima sudova u BiH.

U svom svjedočenju sudija Tabaković izrazio je sumnju u funkcionisanje Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), upozoravajući na moguće zloupotrebe i manipulacije tim sistemom.

Po okončanju saslušanja svjedoka, Komisija je usvojila zaključak da se kompletan tonski zapis svjedočenja sudije Nedeljka Tabakovića dostavi Uredu disciplinskog tužioca na daljnje postupanje, uzmajući u obzir da se dio tog svjedočenja odnosi na upotrebu CMS sistema, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANO

‘Glupi krediti’ za još veću bijedu i propast

urednik

Nelson: Profiteri koriste krizu, pitanje je hoće li će biti kažnjeni

urednik

Brexit i BiH: Neće biti ukidanja viza za bh. državljane

urednik