Image default
BIH DNEVNI

INTERVJU ILIJA CVITANOVIĆ: Svatko je pobjediv pa tako i HDZ BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović zadovoljan je rezultatima koje je stranka kojom rukovodi postigla na nedavno održanim Lokalnim izborima u BiH. Također, očekuje i zadovoljavajući rezultat na nedjeljnim izborima u Mostaru. U intervju za Dnevni list Cvitanović je između ostalog komentirao i pitanje izmjena izbornog zakona, odnosa službene politike iz Zagreba prema hrvatskim strankama u BiH, kao i pitanje pluralizma na političkoj sceni bh. Hrvata.

Jeste li zadovoljni ishodom lokalnih izbora u BiH? Je li HDZ 1990 mogao bolje i više?

-Ishodom lokalnih izbora u BiH sam zadovoljan. HDZ 1990 ponovno se legitimirao kao nezaobilazan politički čimbenik Hrvata u BiH. Zadržali smo za nas možda i najvažniju općinu, općinu Prozor- Rama s vjerojatno nikad uvjerljivijom razlikom, u Tomislavgradu smo pobijedili u koaliciji s Hrvatskim nacionalnim pomakom, dok nam je Odžak praktički otet dopisnim glasovima, no tu smo CIK-u uputili zahtjev za ponovno brojanje dopisnih glasova. Vrlo bitno je istaknuti da HDZ 1990 ima veći broj općinskih i gradskih vijećnika nego što je to bio slučaj 2016. godine. S gotovo 80 vijećnika u BiH potvrdili smo našu snagu i povjerenje građana u naš rad. Navedeni rezultati su naravno mogli biti i bolji, ali obzirom na sve okolnosti u kojima su se izbori odvijali, lošu izlaznost birača a također i neke naše slabosti i krive političke procjene, mogu izjaviti da sam iznimno zadovoljan. Poučeni iskustvom ovih lokalnih izbora ispravit ćemo vlastite slabosti i krenuti još jače naprijed.

Pred nama su još jedni izbori u Gradu Mostaru, koji su tu realni dometi stranke na čijem ste čelu?

-Dobri rezultati na lokalnim izborima u drugim gradovima i općinama u BiH daju nam za pravo da i na predstojećim izborima u Gradu Mostaru očekujemo dobar rezultat. Ponudili smo kandidate koji imaju viziju kako rješavati probleme građana Grada Mostara. Budući da nije bilo izbora u Mostaru 12 godina, vrlo teško je prognozirati izborni rezultat. Na osnovu kvalitete kandidata, programa, iznimnog broja mladih i obrazovanih ljudi na listama, siguran sam da će rezultat HDZ-a1990 u Mostaru biti na razini naših očekivanja. Na nama je odgovornost prema svom narodu da mu ponudimo mogućnost izbora. Siguran sam da će Hrvati u Mostaru koji žele promijenu odnosa u Gradu Mostaru birati promjenu.

Kako biste ocijenili kampanju i što očekujete od izbora, prvih nakon 12 godina?

-U izbornom marketingu stranke biraju kakvu će kampanju imati. Ja sam uvijek bio pobornik pozitivnih kampanja i na tom tragu provodimo i kampanju za Grad Mostar. S kandidatima koji svojim biografijama svjedoče pozitivne promjene u ovom gradu uspješno smo glasačima predstavili naš program. Smatram da je dugogodišnje neodržavanje izbora, kao i dugogodišnje loše rukovođenje dovelo ovaj grad u proces kontinuirane stagnacije i nazadovanja. Te činjenice su pokazatelj da program stranaka i vjerodostojnost kandidata trebaju biti misao vodilja prilikom glasanja. S druge strane imate i stranke koje nedostatak vizije i programa za bolji Mostar pokušavaju zamijeniti neargumentiranim prozivanjem drugih političkih aktera, a pritom amnestirajući da su i oni svojim postupcima doprinijeli postojećem stanju u Gradu Mostaru.

Hoće li predstojeći izbori u Mostaru biti kako neki vole kazati „popis stanovništva“ ili pak nešto drugo?

-Nakon 12 godina neodržavanja izbora predstojeći izbori u Mostaru su svakako pozitivan iskorak ka demokraciji. Godinama je žiteljima Mostara bilo uskraćeno osnovno ljudsko pravo da biraju i budu birani, godinama im je bila uskraćena demokracija. Što se tiče Vašeg pitanja i „popisa stanovništva“ naivno bi bilo razmišljati da popis stanovništva, nacionalni identitet i rezultati lokalnih izbora neće imati međusobnog utjecaja odnosno dodirnih točaka. No, ja bih ovdje naveo i još neke bitne značajke popisa stanovništva, a to je usporedba popisa iz 1991. i 2013. gdje je utvrđeno da je u ovom gradu oko 14.000 stanovnika manje, a do danas se taj broj popeo na gotovo 17.000.  Zaustavljanje iseljavanja bi trebao biti prioritetni zadatak svih političkih stranaka bez obzira na „popis stanovništva“. HDZ 1990 je stranka koja dolazi iz hrvatskog naroda i vodi demokršćansku politiku. Prioritet na ovim izborima osim stranačkog rezultata biti će i pozicija gradonačelnika gdje želim vidjeti Hrvata koji će ovom Gradu vratiti sjaj, ljepotu, čistoću i uvjete života dostojinih ljudima.

Tko će prema Vašem mišljenju imati gradonačelnika u ovom gradu u naredne četiri godine?

-Ja se osobno nadam da će ga imati HDZ 1990 i vjerujem u potporu birača u Mostaru.  Na kraju sam siguran da će ga dati koalicija hrvatskih stranaka koje se natječu u Gradu Mostaru.

U skoro svim bh. centrima na vlasti su kadrovi oporbe, mislimo dakle na Bijeljinu, Banja Luku, Tuzlu, Zenicu, Bihać i Sarajevo. Je li to moguće i u Mostaru?

-Točno da je u gradovima koje ste naveli oporba preuzela vlast. Takve promjene su moguće i u Mostaru i one će se vremenom sigurno dogoditi. Narod je godinama trpio lošu vlast i nepravdu. Dovoljno se samo prošetati našim Mostarom da vidimo u kakvom stanju je komunalna infrastruktura . Narod je gladan, a s druge strane određeni društveno- političi lobiji sve bogatiji. To se više ne može trpjeti i samo je pitanje vremena kada će oporba preuzeti vlast i u Mostaru. Mislim da je trenutak za to na ovim na lokalnim izborima.  

Kako komentirate činjenicu da ministri Vlade RH, tijekom kampanje obilaze i podržavaju samo HDZ BiH?

-Obzirom kako nemamo mogućnost slobodnog izbora prilikom biranja člana Predsjedništva BiH, kao niti prilikom izbora za predstavnike u državnim, entitetskim, kao niti većim dijelom u županijskim predstavničkim tijelima, jedini luksuz za demokratskim izborom imamo u nekoliko općina gdje Hrvati čine većinu i evo napokon sada u Gradu Mostaru. Od HDZ-a RH očekujem pomoć za jačanje pluralizma i demokracije među Hrvatima u Bosni i Hercegovini a nikako ne očekujem angažman za samo jednu političku opciju. Od HDZ-a RH očekujem strateški odnos prema Hrvatima u BiH bez obzira na stranačku pripadnost a nažalost to uvijek nije bilo tako. Nas zanima potpora naših susjeda, prijatelja, sugrađana, sunarodnjaka u Gradu Mostaru, ne treba nam potpora nikoga tko jednom godišnje dođe u Grad Mostar.

Osim ministra iz Vlade RH, jedini koji je došao u centralu ove stranke je Milorad Dodik. Vaš komentar na to?

-Nisam fokusiran na odnos HDZ-a BiH i odnos SNSD-a ali sam fokusiran na položaj Hrvata u Republici Srpskoj, fokusiran sam na odnos prema Biskupu Komarici koji mora biti bolji. Također, dosljednosti radi ne mogu ne istaći ni da je položaj Srba u Mostaru na zadovoljavajućoj razini. Stoga svaki razgovor koji će pomoći rješavanju navedenih problema je dobrodošao. Bojim se da dosadašnja praksa to nije pokazala.   

Nedavo je održan sastanak Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića s veleposlanicima. Je li realno očekivati skore izmjene Izbornog zakona u BiH i može li to, kako dio medija u Sarajevu tvrdi, biti Bakirov ustupak Draganu za opstanak Vlade FBiH u trenutnom sazivu?

-Nitko hrvatskom narodu ne treba ništa ustupati niti davati. Kao narod tražimo samo ono što nam pripada i što već uzivaju ostala dva naroda uBiH. Od Dragana Čovića i Bakira Izedbegovića očekujem dosljednu provedbu sporazuma iz Mostara o promjenama Izbornog zakona. Također, smatram da je krajnje vrijeme da otvorimo priču oko ustavnih promijena i damo Europsku perspektivu Bosi i Hercegovini. Isto to očekujem od jamaca sporazuma u Mostaru a to je ukupna međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini.

Kada smo već kod Vlade FBiH, je li realno da ona ostane ovakva sve do izbora 2022?

-U Bosni i Hercegovini je nažaost sve moguće i realno.

Može li se isto konstantirati i za Vladu HNŽ-a?

-Realno je da možemo isto očekivati ali to nije dobro i to nije rješenje. Na svim nivoima nam je nužan snažan zaokret, a to nije moguće bez novih ljudi, bez novih politika i jednog poštenijeg i transparentnijeg društva u Bosni i Hercegovini.

U srpskom i bošnjačkom ili probosanskom korpusu pojavile su se snage koje, čini se, mogu svrgnuti SNSD i SDA s vlasti za dvije godine, makar ako je suditi po nedavnim izborim. Što je sa hrvatskim korpusom’? Čini li se da je HDZ teže pobijediti?

-Svatko je pobjediv pa tako i HDZ BiH, mislim da će vrijeme to brzo pokazati, provođenjem presuda Ustavnog suda o izmjenama Izbornog zakona gdje nestaje strah Hrvata da će na njihov izbor presudno utjecati drugi narod, hrvatska politička scena će se pluralizirati i demokratizirati i vidjet će te da je HDZ BiH vrlo lako pobjediv.  J. S.

VEZANO

INTERVJU Marko-Antonio Brkić: Vrijeme je za smjenu generacija, trebaju nam novi lideri

urednik

INTERVJU Ivo Bačić: Naš temeljni cilj je podići Neum na još veću razinu

urednik

INTERVJU Mladen Pandurević: BiH je jedina država u Europi koja nije poduzela nijednu mjeru na nacionalnom državnom nivou

urednik