Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Cijela BiH, regija i Europa ove nedjelje gleda u Mostar!

Dvanaest godina nakon zadnjih održanih izbora Mostarci će na 150 biračkih mjesta konačno moći konzumirati svoje pasivno i aktivno biračko pravo.  Izborni proces će pratiti više od 1.700 stranačkih i nevladinih posmatrača, što znači da će na svakom izbornom mjestu uz članove biračkih odbora biti prosječno 10 promatrača.

Sam taj podatak dovoljno govori o važnosti ovih izbora, kao i najave dolaska desetina medijskih kuća iz BiH i regije, ali i Europe. Istovremeno, u Mostar su najavili dolazak i mnogi predstavnici međunarodnih organizacija kao i predstavnici stranih nevladinih organizacija, što govori o velikim očekivanjima europske, pa čak i svjetske javnosti od ovih, po mnogočemu, povijesnih izbora. 
Mjesecima, čak i godinama mnogi međunarodni predstavnici, europski, američki, kao i veleposlanici mnogih važnih zemalja dolazili su i obilazili Mostar ‘grad slučaj’ koristeći razne metode privole i pritiska ne bi li se odblokirao izborni proces. Na kraju, iako je puno godina izgubljeno, nekoliko dana prije nove 2021. u Mostar se teškom mukom vraća najveća demokratska stečevina – izbori.

Novi izborni model

Na taj način bi, glasovima građana, ove nedjelje trebalo biti konačno odblokirano Gradsko vijeće Grada Mostara kojeg će popuniti 35 novih gradskih vijeća koji će poslije toga izabrati novog gradonačelnika ili gradonačelnicu Mostara. 
Podsjetimo još jednom, Mostar se se sastoji od šest izbornih područja koje oslikavaju granice nekadašnjih mostarskih općina utemeljenih nakon daytonskog mirovnog sporazuma. Kasnije, te općine su ukinute ali su njihove granice ostale egzistirati u vidu izbornih područja. Godinama iz svih izbornih područja birao se jednak broj vijećnika – po njih troje.
Međutim, presudom Ustavnog suda BiH broj mandata koji se dodjeljuje (njih 3), proglašen je neustavnim jer takva raspodjela nije odražavala jednaku vrijednost glasa, pošto je u nekim područjima dramatično odudarao broj broj birača. Pa je zbog toga glas u jednom izbornom području vrijedio više nego u drugom.
Godinama nakon toga, nije bilo dogovora o novom izbornom modelu. Prepiranja su trajala sve do presude suda u Strasbourgu, kojom je faktički naređeno Ustavnom sudu BiH da proglasi svoje rješenje ukoliko se u zadanom roku ne postigne dogovor oko novih izbornih pravila. Pod pritiskom međunarodne zajednice u zadnji tren je dogovoren novi izborni model koji je i prihvaćen u Parlamentu BiH.
Valja napomenuti da je glasovanje za Mostar davno započelo i to glasovanjem poštom iz dijaspore te je izborni proces za izbor novog  mostarskog Gradskog vijeća davno započeo, a glasački listići već pristižu. Međutim ovi glasovi će biti prebrojani tek nakon što se prebroje rezultati u samom gradu Mostaru.

Gradonačelnik se bira u Gradskom vijeću

Tek nakon toga, na jednoj od prvih sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara na dnevni red će doći izbor novog gradonačelnika Grada Mostara koji se po sadašnjim važećim pravilima bira dvotrećinskom većinom, a ako to ne bude moguće onda će kasnije biti izabran natpolovičnom većinom od 18 gradskih vijećnika.
Na kraju, valja napomenuti da su očekivanja građana Mostara od ovih izbora velika, ponajviše zbog toga što ih toliko vremena nije bilo. Najvažnije je da Mostarci imaju pravo izbora, te da izborni dan protekne bez većih poteškoće i sumnji u regularnost izbornih rezultata. Kako se pretpostavlja, prvi neslužbeni rezultati izbora, mogli bi biti poznati u kasnim nedjeljnim satima, dok će se za službene potvrde od strane Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ipak morati pričekati nekoliko dana.

A tek tada, vjerojatno nas očekuju nove političke mostarske zavrzlame. Međutim, bar će postojati politički život u Gradskoj vijećnici u kojoj se nikada nije održala nijedna sjednica najvažnijeg gradskog tijela kojem je namijenjena, dok će građani dobiti svoje predstavnike u zakonodavnoj gradskoj vlasti. J. S.