Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

Kakvi su rezultati izbora u Mostaru? Tko je dobio mandate?

Prebrojavanje izbornih rezultata u Mostaru još uvijek je u tijeku, a kako stvari stoje, zbog sumnji u ogromne malverzacije i namještanje rezultata u određenim izbornim područjima, pogotovo na Zapadu, Sjeveru i Starom gradu izgledno je da će se konačni brojevi znati tek nakon prebrojavanja glasova iz inozemstva.

No, Dnevni list je u posjedu prilično vjerodostojnih rezultata koje obuhvataju više od 90 posto biračkih mjesta u Mostaru.
Po tim rezultatima, uoči ponovnog prebrojavanja ogromnog broja biračkih mjesta rezultati izbora u Mostaru, na gradskoj listi izgledaju ovako:
HDZ BiH je na gradskoj listi dobio 35% glasova, Koalicija za Mostar 30,1 %, BH BLOK ima 13,4 % glasova, HRS ima 7,1% glasova, dok lista Ostajte ovdje ima 4% posto glasova. Ta četiri politička subjekta ulaze u raspodjelu mandata preko gradske izborne jedinice.
To u praksi znači da će HDZ BiH s gradske liste dobiti 5 mandata, Koalicija za Mostar 4 mandata, BH BLOK će dobiti 2 mandata, a HRS i lista Ostajte ovdje će dobiti po jedan mandat.

Ispod izbornog praga s rezultatom iznad 2 % dobijenih glasova ostali su Platforma za progres, Pravo na grad te HDZ 1990. No, ove stranke čak i da preskoče izborni prag od 3% posto ne mogu očekivati mandate zbog malih količnika u odnosu na prva tri politička subjekta.
Kada su u pitanju izborni rezultati po izbornim područjima, dosta stvari je već sada poznato, ali na određenim mjestima su moguće promjene zbog malih razlika u broju glasova. Ti rezultati se mogu promijeniti čak i na ponovnim prebrojavanjima.  Ali, kako stvari stoje raspored mandata po izbornim područjima izgledat će kako slijedi.

PMP ipak u borbi za jedan mandat

Na izbornom području Sjever Koalicija za Mostar dobija dva mandata, s tim da još uvijek BH BLOK može uzeti jedan mandat. Radi se o izrazito maloj razlici u glasovima za drugi mandat, pa su sve opcije još uvijek otvorene.
U Izbornoj jedinici Stari grad BH Blok dobija dva mandata, Koalicija za Mostar dva mandata, dok će treći mandat pripasti Prvoj mostarskoj partiji (PMP). Također, u ovoj izbornoj jedinici još uvijek je moguća promjena oko raspodjele mandata PMP-a. Ali po sadašnjim podacima, taj mandat dobija lokalni PMP. Ukoliko se okrene stanje – taj mandat će dobiti Koalicija za Mostar.
Kada je u pitanju Izborno područje Jugoistok oba mandata osvaja Koalicija za Mostar, dok na Jugu jedan mandat osvaja HDZ BiH, a drugi trenutno osvaja Koalicija za Mostar. I u ovoj izbornoj jedinici će do zadnjeg trena, možda čak i do prebrojavanja glasova dijaspore biti nejasno može li HDZ BiH ‘preoteti’ taj mandat Koaliciji.
Kada je u pitanju Izborno područje Jugozapad ovdje 5 mandata osvaja HDZ BIH, jedan osvaja HRS i jedan osvaja BH BLOK. Nije izgledno da u ovoj izbornoj jedinici može biti nekih većih promjena.
Ako govorimo o Izbornoj jedinici Zapad na ovom području 2 mandata će osvojiti HDZ BiH, jedan će osvojiti HRS, dok će jedan osvojiti BH BLOK. Međutim, i ovdje postoje teoretske šanse da HDZ BiH preuzme jedan mandat BH BLOKA.

Raspored mandata

Prema tome, ako uzmemo u obzir najrealnije ishode, dolazimo da podatka da se poprilično toga u Mostaru ipak već sada zna, pa bi najizgledniji sastav Gradskog vijeća Grada Mostara bio ovakav: HDZ BiH – 13 mandata , Koalicija za Mostar – 11 , BH BLOK – 6 , HRS  – 3 , PMP- 1 mandat i lista Ostajte ovdje – 1 mandat.


Kako vidimo, iako su odnosi na gradskoj listi poprilično jasni, još uvijek ipak postoje ogromne dileme oko pojedinih mandata za gradskih područja, pa se ovi rezultati ne mogu smatrati konačnim, već najizglednijim ishodom mostarskih izbora po jučerašnjem stanju.
Otvorene opcije su da u fotofinišu izbornih prebrojavanja  BH Blok preuzme jedan mandat od Koalicije, da Koalicija preuzme jedan mandat od PMP-a, da HDZ BiH preuzme jedan mandat od BH Bloka, kao i da HDZ preuzme jedan mandat od Koalicije za Mostar. Hoće li se dogoditi ijedna od ovih mogućnosti, ostaje da se vidi.
VEZANO

SDA: ‘Stupidne izjave da će migranti dobiti državljanstvo kako bi glasali za SDA’

urednik

CIK će za odluku o izborima čekati Vijeće ministara BiH

urednik

MOSTAR: Preminule dvije osobe od koronavirusa

urednik