Image default
MAME I BEBE

Održavanje optimalne tjelesne težine

Moje preporuke su da barem jednom, ako ne i dva puta u toku mjeseca uradite krvnu sliku i vidite stanje vašeg organizma i da li način na koji se hranite utječe dobro ili loše na vaš organizam.

Trudnoća je drugo stanje u kojem najčešće dolazi do povećanja tjelesne težine koje se, naravno razlikuje od žene do žene. Od samog početka moje trudnoće sve životne navike koje sam mogla da promjenim- promjenila sam. Ubacila sam mnogo proteina i još više voća i povrća ne samo da se ne bih udebljala nego da bih pomogla normalnom razvijanju bebe. Već u fazi trudnoće izbacila sam slatko, osim ujutro, ali samo po jednu kockicu. U toku trudnoće sam dobila ukupno 14 kilograma, a po pravilu i smjernicama zdravstvene organizacije najbolji parametar je 12kg.

Svaka žena je indiviua za sebe, te samim tim i ove navedene kilograme svaka dobija na drugačiji način. S obzirom na koronu koja me pratila cijelu trudnoću nisam bila u mogućnosti da se krećem u onoj mjeri u kojoj sam željela. Nakon što sam se porodila na carski rez od prvog do petog dana hospitalizacije sam izgubila 7 kg. Po povratku iz bolnice počela sam sama sebi osmišljati obroke kako bih izgubila još dodatnih 7 kilograma, ali postepeno s obzirom da mi je krvna slika bila jako loša. Na samom početku sam mislila da će mi jako dugo trebati za kilograme, međutim za par sedmica doslovno su se istopili. Naravno da veliku ulogu igra genetika kada je upitanju težina, ali jednako važan je i stil života koji žena vodi. Prvih dana sam pila jako puno, i jako puno cjeđenih sokova. Ono što mi je broj jedan u ishrani bilo jeste meso, kako piletina tako i riba i crveno meso. Jako puno voća i povrća su mi bili odlični prilozi i užine tokom cijelog dana.

Obzirom da sam morala jesti tako da imam redovnu stolicu, a to će razumijeti sve majke koje su se porodile na carski rez, kuhanje je bilo neizostavno cijelo vrijeme. Isto tako o obrocima se  mora voditi računa kod carskog reza pogotovo zbog nadutosti i normalizacije rada crijeva kao najbitnijeg faktora poslije ovakvog vida poroda. Svaka nadutost zbog pretjerane količine unijete hrane ili zbog jako brzog načina uzimanja hrane direktno utiče na carski rez, odnosno na bolove u predjelu reza zbog rastezanja stomaka.

Kada sam sve sumirala ono najbitnije sam izostavila, a to je dojenje koje je direktno vezano za ishranu majke. Inače u ovom postporođajnom periodu imamo veliki broj ljudi okolo koji jednako želi biti od pomoći, ali isto tako stvara enorman pritisak povodom dojenja i ishrane. Savjet za sve majke: RADITE ONO ŠTO GODI VAMA I VAŠOJ BEBI!  

Nakon svega navedenog napravila sam sebi plan i program ishrane. Ujutro sam praktikovala cijeđeni sok i kafu koliko god su drugi bili protiv toga, meni je kafa bila i diuretik, ali isto tako odličan stimulans za peristaltiku crijeva.

Nakon dva sata sam praktikovala obrok od voća uz tost u koji sam obično stavljala ili svježi sir ili dimljenu piletinu. Za ručak je obavezna bila čorba i kuhanje. Za večeru je bilo voće. Uz ovakav režim i kompletno izbacivanje bijelog brašna, šećera i dodavanja soli na gotovu ranu sam za sedmicu smršala još 7 kilograma. Najbolji parametar je bio da sam napravila dobar plan i program svoje ishrane, te biohemijski nalaz odnosno KKS ili kompletna krva slika koja je bila više nego odlična. S obzirom da sam pri hospitalizaciji bila na spisku za transfuziju ovaj nalaz sa savršenim vrijednostima željeza i hemoglobina je bio pravi dokaz da je ovaj vid ishrane za moj organizam bio zaista savršen. S druge strane dojenjem bebe nije bilo nikakavih promjena na koži bebe što je donekle bio parametar da joj sve od hrane odgovara, ali i dobijanje na kilaži bebe je isto bio signifikantan dokaz da ide sve u najboljem redu. Savjet za sve porodilje bi bio da sebi naprave obroke koje će zadovoljiti njihove potrebe da ne gladuju, a da se njihova kilaža približava željenom cilju. Isto tako nemojte biti sebične da se izgladnjujete, te da sebe dovedete do stanja u kojem nećete moći normalno da funkcionirate, zbog prevelike želje da što prije izgubite kilograme. ZDRAVA I URAVNOTEŽENA ISHRANA JE SVE! Moje preporuke su da barem jednom, ako ne i dva puta u toku mjeseca uradite krvnu sliku i vidite stanje vašeg organizma i da li način na koji se hranite utječe dobro ili loše na vaš organizam. U konačnici postale smo majke i nosimo najljepšu titulu i iz toga razloga ne trebamo dozovoliti nikome da narušava naše mentalno niti fizičko zdravlje jer se od nas očekuje puno. Živite polako, minut po minut sa vašom bebom u jednom sasvim novom obliku života i formirajte ga malenim korakacima onako kako vas vodi vaše srce. I kada stavimo po strani šta sve jednoj ženi nameće sredina u kojoj živimo, pogledajte svako jutro okice vaše bebe i zapitajte se da li je vrijedan stres i briga oko par kilograma koji će sigurno da se istope, ako ne u prvim mjesecima sigurno u mjesecima kada vaša beba prohoda i kada budete zdravi i puni snage za njom ili njim trčkarati. Moj moto koji sam formirala u ovom stadiju života, gledajući svoju majku, a potom i sebe u novoj ulozi jeste da smo svojoj djeci najbolje onda  kada smo zdrave i sretne, a na nama je da to pokušamo da ostvarimo.

Una Suljić Fatić – Najmlađi doktor nauka u BiH,

Specijalista medicinske biohemije i laboratorijske dijagnostike,

Predavač na tri fakulteta,

Keyaccountmenager u farma industriji.