Image default
DNEVNI NOGOMET

Zrinjski: Aklimatizirati Jakirovića pa se baciti na obiman posao

Što Zrinjski može napraviti u 2021. da popravi dojam prošle godine koju je spasio tek još jedan europski nastup? Odgovor bio u nekom idealnom svijetu bio: jako puno. No, u realnom svijetu mogućnosti Plemića su ograničene, ali koliko?


Godina 2020. neće otići u povijesne knjige kao jedna od uspješnijih. Zrinjski je prošlu, koronom prekinutu sezonu okončao na trećem mjestu, zatim je odradio još jednu upečatljivu kvalifikacijsku epizodu u Europi, ali onda je opet nastupila siva stvarnost pa je godina zaključena na šestom mjestu, a ceh je platio trener Mladen Žižović. Kako 2021. može biti bolja? Odgovori su u redcima iznad već navedeni, samo ih nekako treba otključati, pretočiti u stvarnost. Samo kako? Da pojednostavimo stvari: evo par ključnih koraka koje bi Zrinjski trebao napraviti na tom putu.

Aklimatizacija Jakirovića

Prvo i najvažnije za Zrinjski u 2021. bit će što efektnija aklimatizacija novog trenera Sergeja Jakirovića. Dokazao se već u Gorici, angažmana u najtrofejnijem slovenskom klubu (Mariboru) dokazao je da je s 44 godine već cijenjeno ime u regiji, ali to ne mora ništa značiti ako brzo, što brže ne pohvata konce Pod Bijelim brijegom, ako što prije ne prokljuvi način na koji to funkcionira na bh. terenima.
Uspije li, nema razloga da se priča ne zakotrlja u pravom smjeru, da Zrinjski na proljeće ne prodiše, ali da ne žurimo previše – daleko je dotad. Ne bude li tako, postat će još jedan u nizu stranaca koji su mislili ‘lako ću’, koji se nisu najbolje pripremili za Premijer ligu BiH i njene specifičnosti.  

Efektan prijelazni rok

Slijedeći važan detalj na kojem će u Mostaru morati poraditi, efektan je zimski prijelazni rok. Jakirović bi se prema najavama u gradi na Neretvi trebao pojaviti u utorak, ali nemojte misliti da će doći nepripremljen. Jer konstantno je, na dnevnoj bazi, u kontaktu s klubom i njegovim glavnim operativcima, sve ne bi li bio korak ispred, ne bi li već po dolasku na stadion znao kakvo je stanje s kadrom, koji su igrači jesenas ‘dali ruke’, a koji su ‘smetali’. Selekcija kadra ove zime možda se ispostavi važnijom nego inače, jer sada je jasno da je sa Jakirovićem prethodnikom Mladenom Žižovićem na tom planu odrađen nedovoljno dobar posao, da sada treba ispraviti određene greške. Momčad treba svježu krv na svakoj od pozicija, a pod ‘svježu’ mislimo na mlađe, poletnije igrače koji bi učinili da glava manje boli kada dođe i ljetni prijelazni rok.

Održavanje pritiska

Zrinjski je nakon tri vezane titule nastavio inzistirati na novom napadu na naslov, ali koliko god se taj cilj ponavljao – neuvjerljivi rezultati učine da pobjedničke navike iščeznu, a ambiciozna obećanja izblijede. I baš zato Pod Bijlim brijegom, usprkos dominaciji više nego stabilnog Sarajeva, moraju nastaviti inzistirati održavanju pritiska, na cilju zvanom titula prvaka, na dvostrukoj tituli. Jer u suprotnom, tenzija će iščeznuti, kao što je to bio slučaj u nizu premijerligaša koji su nekoć važili za respektabilnu silu, a danas vrebaju iz prikrajka i čekaju svoju šansu… ako se ukaže. A dođe li toga, iz osrednjosti se u vrlo jakoj konkurenciji takvih klubova neće biti lako iščupati.

Dobro odrađene pripreme

I za kraj – dobro odrađene pripreme. One će, kao i uvijek, biti temelj, a i ovog puta će se, kao i ljetos, raditi u koroni. Najavljeno je odigravanje devet kontrolnih utakmica u kojima će protivnici biti Croatia Zmijavci (23.1.), Jadran Luka Ploče (27.1.), Čapljina (30.1.), Posušje  (3.2.), Željezničar (6.2.) i Olimpik Sarajevo (20.2. / dvije utakmice), a preostale dvije provjere čekaju na Memorijalu Andrije Ankovića u Gabeli (13./14.2.). Popriličan broj utakmica za uigravanje, nema što. Ali Jakiroviću će one biti potrebne, što više njih. Da pronađe način na koji najbolje može iskoristiti raspoloživu kvalitetu, da pronađe sustav koji kadar bude mogao ‘izvući’ na terenu.

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]

VEZANO

Zrinjski: U naletu

urednik

Može li Plemstvo drugi puta odigrati ‘savršenu godinu’?

urednik

Zrinjski: Bojo je prvi o kojem je Jakirović ove zime govorio s oduševljenjem

urednik