Image default
DNEVNI

STOLAC: SDA-ova računica s neovisnima i svehrvatska koalicija – ‘u tijesno’

Piše: V.S.Herceg

Već na prvoj, konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Stolac, snage su „odmjerili“ novoizabrani vijećnici predizborne koalicije stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i neovisnih vijećnika kao rezultata pomalo „specifične situacije“ na izborima u toj općini.

Naime, podsjetimo da je  od 28 prijavljenih političkih subjekata, njih 15 bilo prijavljeno kao neovisni kandidati, a da najjača bošnjačka stranka SDA, u toj općini nije imala svoju listu, ali je računala na zanimljivu matematiku.

Čak sedam neovisnih vijećnika

Stjepan Bošković novi-stari izabrani načelnik Općine Stolac i predsjednik HDZ BiH HNŽ, prije prošlogodišnjih lokalnih izbora, a tijekom posjeta Stocu veleposlanice Kathleen Kavalec, voditeljice Misije OESS-a u BiH i Ioannisa Piliourisoma, šefa Ureda OESS-a u Mostaru, kazao je da se u Stocu „ide s neovisnim kandidatima kako bi se minimalnim brojem glasova po kandidatu, Bošnjaci pokušali dobiti većina u Općinskom vijeću“.

Da se s ovim „pothvatom“ blizu došlo do cilja potvrđuje i čak sedam novoizabranih vijećnika u Općinskom vijeću Stolac u mandatu sljedeće četiri godine, što je 41% od sveukupnog broja vijećnika u Općinskom vijeću Stolac.

Nasuprot tome, koalicija hrvatskih stranaka ima osam vijećnika, a Općinsko vijeće čine i jedan vijećnik Liste za Prenj i Rotimlju te vijećnik SNSD-a.

Međutim, na prošlotjednoj, prvoj konstituirajućoj sjednici Općinskog vijeća Stolac, održanoj u petak, hrvatski blok imo je natpolovičnu većinu.

Tko su novi vijećnici?

Sastav Općinskog vijeća Stolac, koji broji 17 vijećnika, u sljedećih četiri godine izgleda ovako: HDZ BIH; Kazimir Raguž, Nikolina Marijanović i Snježana Tunjić;  HDZ 1990; Matea Raič;  HSS; Vinko Bošković; HSP; Ivica Džakula;  SNSD; Nedeljko Đogo; HKDU; Bojana Matić; HSP BIH; Nikola Raguž; Lista za Prenj i Rotimlju; Esad Omanić i Neovisni vijećnici; Dragan Šimunović, Marko Aleksić, VidojeMaslać, Timur Haračić, Adnan Frenjo, Ina Eminović i Alis Boloban.

Na prvoj sjednici se odlučivalo o imenovajuOdbora za izbor iimenovanja, o izboru predsjednika Općinskog vijeća, o izboru dopredsjednika Općinskog vijeća te o imenovanju Odbora za statutarna pitanja i propise.

Odbor za imenovanja i izbor čine: Marko Aleksić – predsjednik povjerenstva, Bojana Matić – član, Vinko Bošković – član, Nedeljko Đogo – član i Timur Haračić – član.

Predsjedavajući Općinskog vijeća koji po zakonu dolazi iz reda drugog naroda nije izabran jer su oba predložena kandidata Nedeljko Đogo i Esad Omanić imala isti broj glasova. Zatim je odbor za imenovanja predložio za dopredsjednika dr. Kazimira Raguža i ovaj prijedlog ja usvojen većinom glasova.U Odboru za statutarna pitanja i propise su; Nikolina Marijanović – predsjednica, Nikola Raguž – član, Daniel Babić – član, Dalibor Ivković – član i Ina Eminović – član.

VEZANO

Izgradnja ceste Neum – Stolac odvija se po planu

urednik

U Stocu oštećeni spomenici

urednik

NAČELNIK STOCA: Virus nam je ušao iz Republike Srpske

urednik