Image default
DNEVNI

PLAN CIJEPLJENA U FBiH: Prva cjepiva idu u Mostar, spreman novac i za izravne nabave

Federalno ministarstvo zdravstva je napravilo Plan cijepljenja, koji će se naći pred Vladom Federacije BiH, a Klix.ba objavio je detalje dokumenta. Plan cijepljenja temelji se na zakonski reguliranoj osnovi cijelog procesa imunizacije, određene su ciljne skupine, prioriteti imunizacije, način distribucije, prijenosa i skladištenja cjepiva te načini odvijanja cijelog procesa.

Prema Planu cijepljenja, jasno je definirano kako se treba odvijati cijeli proces, od dolaska cjepiva, do njegove uporabe. Cjepiva će, prema saznanjima Klixa, biti distribuirana svim županijama po načelu jednakosti i solidranosti, a u FBiH planiraju četiri distributivna centra: Sarajevo, Mostar, Tuzla i Bihać.

Prva cjepiva koja stignu u BiH bit će skladištena u Mostaru, a najava govori da će stići mali broj doza u prvoj pošiljci, koju se očekuje krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Istodobno je planirano formirati centre za skladištenje i distribuciju u ostala tri grada gdje će cjepiva stizati sukcesivno, tj. kako budu pristizala u BiH. a odakle će biti dalje distribuirana po manjim mjestima.

Dvoje preminulih u mostarskoj ‘Covid bolnici’

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH objavio je u srijedu prijepodne da su Zavodu prijavljeni rezultati laboratorijske analize 2.711 uzoraka, od kojih su 282 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi zaraze korona virusom zabilježeni su u svim županijama. Od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji, Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljeno je ukupno 19 novih smrtnih ishoda povezanih sa zarazom SARS-CoV-2 tako da je, s jučerašnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području FBiH iznosio 2.337.

Od početka pandemije korona virusa, u FBiH su testirana ukupno 369.822 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 75.349 osoba. Zaključno sa srijedom, izliječeno je 57.111 pacijenta dok je aktivan bio 15.901 slučaj SARS-CoV-2. U Brčko Distriktu BiH registrirano je, pak, 9 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 83 testirana uzorka a u protekla 24 sata nije prijavljen nijedan smrtni slučaj. Od početka epidemije, u Brčkom je zaraženo 2.898 osoba, a preminulo ih je 146. Broj izliječenih povećan je na 2.090.

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar su u 24 sata preminuli žena iz Mostara (1950.) i muškarac iz Livna (1948.). Na bolničkom liječenju je, prema podacima od srijede, bilo 56 pacijenata, od kojih 4 na invazivnoj i 3 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali bili klinički stabilno, objavio je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ).

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB-a testirano je 565 uzoraka, od kojih je u HNŽ-u pozitivnih 84: 64 iz Mostara, 3 iz Stoca, 4 iz Čapljine, 5 iz Jablanice, 3 iz Čitluka, te 5 osoba iz Konjica. Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su u utorak 128 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi ih je 2.655.

Zeljković: Sva dostupna cjepiva protiv virusa korona razvijaju imunitet

Sva dostupna cjepiva protiv virusa korona razvijaju imunitet, a razlikuju se u tome u kojem će ga postotku, izjavio je direktor Instituta RS za javno zdravstvo Branislav Zeljković i ukazao na potrebnu da se cijepi i one koji su preboljeli taj virus.

“To je potrebno stoga što mi ne znamo vrijeme trajanja njihova imuniteta“, pojasnio je Zeljković. Nova cjepiva se, općenito, dodaje on, ne primjenjuje odmah na trudnice ili na djecu.

“Osobe koje su u akutnoj fazi infekcije ne mogu primiti cjepivo dok ne prođe ta akutna faza, bilo da je u pitanju virus korona ili neka druga infektivna bolest“, poručio je direktor Instituta RS za javno zdravstvo te podsjetio da se prva cjepiva u BiH može očekivati koncem ovoga mjeseca, tj. početkom veljače.

“Vjerojatno će prve doze koje pristignu biti Pfizerova cjepiva. Potom očekujemo i jednu količinu donacije EU-a, također, vjerojatno, Pfizerova cjepiva. Osim toga, imamo i vlastiti mehanizam. RS je pristupila postupku nabave ruskog cjepiva koje možemo očekivati krajem veljače“, naveo je Zeljković te potvrdio da je cjepivo protiv virusa korona besplatno. 

Inače, građani se u banjalučkom Domu zdravlja mogu testirati brzim antigenskim testovima na koronavirus, potvrđeno je Srni u toj zdravstvenoj ustanovi a cijena brzih antigenskih testova na koronavirus iznosi 40 KM. Zbog blagdana, nisu objavljeni podaci o epidemiološkoj situaciji u RS-u. S. N.

Naplatiti dug od 90 milijuna KM za nenaplaćene kazne i time osigurati novac za cjepiva

Zastupnik SBB-a u Parlamentu Federacije BiH Adis Arapović oglasio se na društvenoj mreži Facebook te iznio prijedlog kako bi BiH mogla financirati nabavu cjepiva.

“Nedavno sam postavio zastupničko pitanje Ministarstvu pravde FBiH o dugovanjima po osnovu neplaćenih kazni za prekršaje. Konačno sam dobio odgovor koji je šokantan. Nepotpuni podaci govore da u FBiH postoji dug od 90 milijuna KM za nenaplaćene kazne! Značajan dio se odnosi upravo na prometne prekršaje pojedinaca, koji godinama gomilaju kazne, a FBiH nema načina naplatiti ih, počinitelje kazniti, a svim drugima građanima pokazati da se zakon na svakoga odnosi jednako. Ovih dana vode se polemike o financiranju nabave cjepiva i osiguravanju proračunskog novca za saniranje zdravstvene i ekonomske krize. Za spomenutih 90 milijuna KM može se kupiti nevjerojatnih 5 milijuna i 600 tisuća doza cjepiva! Za tih 90 milijuna može se napraviti najbolju bolnica u ovom dijelu Europe ili velikom financijskom infuzijom oživjeti posrnuli zdravstveni sustav. Opet je problem u zakonodavnom nemaru pa je, valjda bolje, a sigurno je lakše, zadužiti sve nas za 90 milijuna umjesto naplatiti od onih koji duguju“, poručio je Arapović.