Image default
BIH

Adrenalinski vikend u Mostaru za sve ljubitelje penjanja

Sportsko-avanturistički park Fortica nalazi se na istoimenom uzvišenju na istočnoj strani Mostara, i to na nadmorskoj visini od 500 metara, od nedavno s glavnom atrakcijom – sportsko-avanturističkim parkom i Zip lineom dužine 570 metara sa kojeg se pruža fantastičan pogled na sam grad. Polazna tačka nalazi se ispred planinskog doma i vidikovca gdje već dvije godine stoji najveća državna zastava Bosne i Hercegovine u ovom dijelu zemlje, dok završava na strmim stijenama penjališta “Stolac“ na kojem je obilježeno 13 penjačkih smjerova. Pored zip linea na Fortici postoji i mnogo manji – namijenjen za djecu, dužine 20 metara.

– Od otvaranja do danas, zip line je predmet interesovanja građana Mostara, kao i brojnih turista koji posjećuju naš grad. Nekoliko agencija uvrstilo je Forticu u svakodnevnu ponudu u sklopu tura za turiste iz inostranstva. Za korisnike je inače obezbijeđeno i vozilo koje ih vraća na početnu tačku, a u samom parku stalno su zaposlena dva radnika, dok značajan doprinos daju i volonteri. U svakom trenutku angažovano je šest osoba. Obezbijedili smo i smještaj, odnosno 12 kreveta u novom domu, a tu je i bogata gastro ponuda za posjetioce. Na raspolaganju je i solarni panel, voda, pa posjetioci imaju idealne uslove za boravak, rekao je predsjednik Brdsko-biciklističkog udruženja Mostar Đani Rahimić.

Što se tiče dodatnog sadržaja, osim penjališta, lokalitet je idealan i za brdski biciklizam, jer postoji nekoliko staza na kojima se održavaju takmičenja, dok se u blizini nalazi i planina Velež na kojoj je mapirano preko 200 kilometara šumskih puteva, pogodnih za brdski biciklizam. U sklopu parka ubrzo će biti uređeno i paragliding poletište, dok izvjesno vrijeme postoje i svi potrebni uslovi za trail trčanje i hiking.

Ljudi koji dolaze na Forticu uglavnom su mlađi, aktivniji, vole trčati, hodati, voziti bicikl ili baviti se rekreacijom. Za sve koji žele iskusiti sportsko penjanje u Udruženju su pripremili jednostavne i kratke smjerove na prirodnoj stijeni, dok je za najmlađe tu i vještačko penjalište na kamenoj fasadi planinskog doma.

Za nešto iskusnije postoji i zahtjevni smjerovi na penjalištu “Stolac” sa 13 smjerova koje je zbog orjentacije idealno za ljetni period. Udruženje je angažovalo i instruktore penjanja koji nude kratku obuku, a moguće je dobiti i časove penjanja. Posjetioci na raspolaganju imaju prevoz, kratku obuku, penjanje za sat uz korištenje opreme i asistenciju instruktora (osiguravanje).

Umjetna stijena je na kamenoj fasadi planinskog doma također je visoko pet metara sa dva smjera namjenjena za djecu uzrasta do deset godina. Hiking planinarskim stazama uključuje obilazak utvrda iz Prvog i Drugog svjetskog rata, koje se nalaze na ovom lokalitetu, kao i stara vojna žičara. Tu je i uspon Via Feratom “Đavolje stepenice“ do vidikovca sa kojeg se pruža pogled na Stari grad sa najvećim simbolom – Starim mostom. Sportsko penjački klub Blagaj nudi turu od dva dana, koja svakako uključuje noćenje sa obrocima, u planinarskom domu Fortica ZipLine. Via ferata “Armin Gazić” otvorena krajem prošle godine je glavno odredište, sa koje se proteže sjajan pogled na mostarsku dolinu, panorama strmih i masivnih stijena golemog Veleža i visoravan Podveležje. Sve informacije kao i rezervacija ove ture mogu se pronaćin na stranici Blagaj-climbing.com.