Image default
DNEVNI

Bruxelles traži ustavne reforme od BiH

Europski parlament izradio je nacrt nove Rezolucije o BiH kojom se našu zemlju poziva na ustavne reforme te se od nje traži da se snažnije obračuna s korupcijom i istraži navode o izbornim prevarama, potvrđeno je za Klix.ba u Odboru Europskog parlamenta za vanjske poslove.

Kako je rečeno, prezentacija nacrta izvješća predviđena je za 25. i 26. siječanj dok je rok za podnošenje amandmana 2. veljače. Odbor će o dokumentu glasati u ožujku dok su rasprava i glasanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o Rezoluciji predviđeni za travanj. Nacrt dokumenta pripremio je izvjestitelj za BiH Paulo Rangel.

Dijalog pod vodstvom EU

U nacrtu rezolucije koji je dostavljen portalu Klix.ba iz Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove podsjeća se da put BiH ka EU ovisi o održivom miru i istinskom pomirenju koji jamče demokratski i multikulturalni karakter BiH.

Ukazuje se na žurnu potreba za uklanjanjem nedostataka u ustavnom okviru te za napretkom u reformama koje bi BiH pretvorile u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu. Ističe se da institucionalne reforme ovise o volji i predanosti političkih čelnika i institucija u zemlji.

Nadalje se potiče međunarodnu zajednicu da olakša uvjete za ustavni dijalog pod vodstvom EU-a, posebno Parlamenta i uz savjetovanje s civilnim društvom.

Klix podsjeća da je u Senatu SAD-a krajem prošle godine usvojena rezolucija kojom se poziva na ustavne promjene u našoj zemlji kao i da su sve jači pozivi da SAD i EU zajedno rade na tom procesu.

Kada je riječ o nacrtu rezolucije Europskog parlamenta, u njemu se vlasti BiH također potiče da ubrzaju učinkovito procesuiranje ratnih zločina sukladno Revidiranoj državnoj strategiji te se osuđuje bilo koju vrstu povijesnog revizionizma, secesionističke retorike i sličnih djela, kao i poricanje ili veličanje ratnih zločina.

Bh. vlasti se potiče osigurati inkluzivno i nediskriminatorno obrazovanje za svu djecu dok se političke lidere i institucije u BiH poziva da znatno ubrzaju rad i suradnju kako bi se u potpunosti ispunilo 14 glavnih prioriteta EK-a.

Ispuniti obveze

Konstatira se i žurnost jačanja državnih kapaciteta i stručnosti za širok spektar pitanja kojima se treba pozabaviti kako bi se ispunilo obveze vezane za europske integracije. Sa žaljenjem se konstatira nedostatak napretka u reformama pravosuđa, ponavlja se žurna potreba za jačanjem profesionalizma i odgovornosti pravosuđa i osiguravanjem neovisnosti o neprimjerenom utjecaju. Poziva se i na žurne korake za suzbijanje korupcije i nekažnjavanja u javnoj sferi kako bi se ponovo izgradilo povjerenje građana u institucije.

Poziva se na temeljnu istragu navodnih izbornih nepravilnosti, uključujući krađu identiteta, prepreke neovisnom posmatranju izbora i politički pritisak na SIP BiH tijekom lokalnih izbora 2020. Izražava se žaljenje zbog kontinuiranog političkog i financijskog pritiska i instrumentalizacije medija, čime se potkopava slobodu izražavanja i medijski pluralizam te se izražava zabrinutost neprijateljskim okruženjem prema neovisnim medijima. Vlasti se potiče učinkovito istražiti i procesuirati prijetnje i napade na novinare i medijsko osoblje. U dokumentu se izražava zabrinutost i stanjem osnovnih ljudskih prava dok se nekoliko točaka nacrta rezolucije odnosi na ekonomski napredak. Poziva se BiH da pojača aktivne mjere na tržištu rada usmjerene na smanjenje dugotrajne