Image default
DNEVNI

SKANDALOZNE KRAĐE U MOSTARU: Ponovno brojanje jedini način da se sačuva obraz SIP-a!

Skandal nakon ustanovljenih brutalnih krađa u izvedbi članova brojnih biračkih odbora u Mostaru, predloženih redom od političkih subjekata koji su sudjelovali u samom procesu, svakoga dana poprima veće razmjere. I pravo je pitanje kako će se sve okončati.

Što god da se na kraju desi i kakav god epilog bio, sasvim sigurno će mali postotak građana grada na Neretvi vjerovati u vjerodostojnost izbora, sutra tijekom rada novog Gradskog vijeća, još manje će ih vjerovati vlastima (slično bi bilo i bez skandala), pa se logičnim nameće pitanje o ponavljanju izbora ili ponovnom prebrojavanju na svim biračkim mjestima, ali u prostorijama SIP-a u Sarajevu.

Komšić prvi predložio

Ideju je prije dva dana prvi javno u eter lansirao lider DF-a i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, čija je stranka čini se, na mnogo biračkih mjesta bila žrtvom prevara od strane koalicijskih partnera.

Nakon gotovo svih ponovnih brojanja ustanovljeno je da su u konačnom zbroju glasova kandidati DF-a imali uistinu onoliko glasova koliko su i dobili, dok su kandidatima SDA i SBB-a dodavane enormno veće cifre.

Istina, u Starom gradu, otvaranje kutija potvrdilo je i kako je dodan značajan broj preferencija nositelju liste Koalicije za Mostar, koji je kadar DF-a.

– S obzirom da iz dana u dan svjedočimo brojnim neregularnostima, smatram da se svi glasovi u Mostaru moraju iznova ponovno brojati, i to uz nazočnost svih raspoloživih kapaciteta SIP-a, pa i međunarodnih promatrača. Također, smatram da se najoštrije trebaju kazniti svi za koje se ispostavi da su počinili krađe, te na taj način grubo povrijedili demokratsku volju građana Mostara, naveo je Komšić.

Bez sumnje opstanak koalicije na državnoj razini, ovisit će o ishodu rezultata u Mostaru, točnije o rezultatu DF-ovih kadrova. Komšić je za SDA učinio veliku stvar u prethodnoj godini, napustio je Šestorku, otišao u Izetbegovićev zagrljaj, a zasad zauzvrat dobio jako malo. Također, u Mostaru s obzirom na prošlost i ulogu kadrova SDA u Gradskoj upravi, brojni članovi lokalne organizacije DF-a nisu bili za koaliranje s ovom strankom, zbog čega su neki uoči izbora podnijeli ostavke i napustili stranku.

I tijekom jučerašnjeg dana, i u utorak navečer, na društvenim mrežama pojavljivali su se novi dokazi o krađama, uglavnom i dalje u korist istih političkih opcija i pojedinaca.

Istina, na jednom biračkom mjestu pet glasova više u odnosu na stvarno stanje upisano je BH bloku, što su mediji koji su pod kontrolom SDA stavili u istu ravana sa stotinama glasova koje je Koalicija za Mostar upisala sebi, a na štetu BH bloka. 

– Kandidati i kandidatkinje Naše stranke na izborima u Mostaru nisu upetljani ni u kakve manipulacije s voljom građana, izraženom na biračkim mjestima. Osuđujemo sve takve radnje i protiv počinitelja i nalagodavaca ćemo podnijeti krivične prijave. Trudili smo se osigurati dovoljan broj promatrača, kako bismo spriječili moguću pljačku koja se dala naslutiti iz velikog broja fiktivnih stranaka, koje su isključivo registrirane radi trgovine biračkim odborima, na što smo upozoravali i o čemu smo mnogo govorili. Nažalost, nismo uspjeli pokriti sva biračka mjesta. Kao posljedica toga, u izbornoj noći na određenim mjestima koja su bila pod potpunom kontrolom jedne stranke, radila su se krivična djela. Jedno od takvih mjesta je i 155-A-019 (Brankovac). Tamo je tijekom izborne noći intervenirala policija, a imajući to u vidu, Naša stranka je uputila prijavu SIP-u, zatraživši da se izvrši ponovno prebrojavnje za ovo mjesto, jer smo i nakon objavljenih rezultata uočili nelogičnosti. Pored ovog mjesta, tražili smo, što se može vidjeti i iz prijave, prebrojavnje na još četiri mjesta, jer ni na jednom od pomenutih Naša stranka nije imala članove biračkih odbora, kao ni svoje promatrače, navela je Irma Baralija iz Naše stranke.

Podsjetila je i kako je ponovno brojanje potvrdilo koliko se manipuliralo brojkama u Brankovcu, gdje je ukraden ogroman broj glasova BH bloku.

– Zatražili smo od nadležnih da sprovedu istragu i utvrde počinitelje, kao i da procesuiraju one koji stoje iza prevara. Gledajući s pravne strane, ne možemo nažalost učiniti više uč od onoga što činimo, makar dok se ne okonča proces ponovnog brojanja. Možemo obećati kako ćemo dati sve od sebe da ovo budu posljednji izbori koji se održavaju na ovakav način. Previše je važna demokratija koju smo nakon decenije uspjeli vratiti da bismo je prepustili nekolicini lokanih varalica i lopova. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se naprave izmjene izbornih pravila i procedura – načina imenovanja biračkih odbora, kao i konačnog uvođenja elektronskog glasanja, istakla je Baralija.

Inače, na biračkom mjestu u Brankovcu koje je “skrenirano“ od strane SIP-a prema dopstupnim informacijama, BH bloku je ukradeno 48 glasova, a zanimljivo birački odbor koji su činili kadrovi Koalicije za Mostar 53 glasa više upisao je samoj Koaliciji, a 12 više HDZ-u BiH!

Kaznene prijave

I iz SDP-a Mostar također su poručili kako će od SIP-a tražiti novo prebrojavanje svih glasačkih listića. Također, čelnici gradske organizacije ove stranke podnijet će krivičnu prijavu protiv članova biračkog odbora s biračkog mjesta 155A019 u Mostaru. U javnost su procurile i informacije kako su na ovom mjestu dopisivani glasovi i kandidatima BH bloka – Sanelu Žuljeviću i Irmi Baraliji.

– Najbolje je da članovi biračkog odbora kažu istinu o onomu što se dešavalo. Na tom mjestu BH blok nije imao nijednog “svog“ člana odbora. Oni koji su krali volju građana očigledno su švrljali po listićima i BH Bloka s ciljem da pokažu kako smo jednaki, a tu su samo sebi ukrali oko 200 glasova, rekao je Aner Žuljević.

Iznio je još niz informacija koje se odnose na rad ovog odbora. Tvrdio je kako pronatraču BH bloka nije dozvoljeno da gleda glasačke listiće dok se brojalo, te da je na istom mjestu intervenirala policija o čemu postoji i dokaz u vidu video materijala. 

– Prebrojavanje listića na ovom izbornom mjestu nije završeno do 3:30 sati kada je naš promatrač otišao, već je GIK nastavio brojati danima kasnije. Na ovom mjestu je bio otuđen mandat i PMP-u, tvrdio je, uz poziv Koaliciji za Mostar da se podnese zajednička kaznena prijava.

Pozitivnim je, pod uvjetom da je iskren, ocijenio istup predsjednika DF-a i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je pozvao na ponovno prebrojavanje svih glasova.

– On je u Predsjedništvu ponudio svoj obraz i ovo je prilika da ga spasi, jer ga je u Mostaru najbrže izgubio, rekao je, uz podsjećanje da je na tom biračkom mjestu ukraden mandat Prvoj mostarskoj partiji, te kako smatra da je očigledno muljanje koje je uslijedilo danima kasnije bilo u svrhu spašavanja mandata DF-a.

Krivičnu prijavu SDP će, najavio je, podnijeti protiv Ane Šimunović, Mladena Smoljana, Amira Delića, Samira Salkovića i Kenana Lizde. Do tada će se, kaže, prikupiti dokazi i imena promatrača koji treba da budu svjedoci. Prema mišljenju Žuljevića časni i pošteni članovi biračkog odbora trebaju iskoristiti prigodnu i reći pravu istinu.

Bez sumnje na potezu je prije svih SIP, koji da bi sačuvao obraz mora izvršiti novo brojanje na svim biralištima, potom sigurnosne agencije i tužiteljstva koji nalogodavce i one koji su sve sproveli u djelo moraju procesuirati, iako je to od naših tužiteljstava koja su potpuno politička teško očekivati. Za kraj, SIP žurno čim se okonča kompletan proces mora razriješiti Gradsku izbornu komisiju na čelu sa Hilmom Đidelijom, jednim od najvećih krivaca za lakrdiju kojoj svjedočimo.

H. Ž.