Image default
BIH

Sredstva za migrante ne idu preko nas niti nam IOM podnosi izvješća

Iz Ministarstva financija BiH oglasili su se povodom posljednjih izjava dužnosnika Međunarodne organizacija za migracije (IOM).

‘Nakon niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije te novinarskih upita u vezi s navodima da su milijuni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo financija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH’, kažu iz ovog ministarstva. Netočni su i navodi da se Ministarstvu financija i trezora BiH dostavljaju financijske izvještaje iz IOM-a o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu koje priprema izvještaje za sjednice Vijeća ministara BiH, kažu oni dalje.

 ‘Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obvezu da posluju u skladu sa Zakonu o financiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH (www.mft.gov.ba). Svi rashodi obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat ‘Proračun za građane”, navode oni. Sredstva planirana proračunom troše se u skladu sa zakonu, dodaju, dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo financija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

‘Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH bit će realizirana u skladu s zakonom i važećim propisima. Ministarstvo financija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kojem članice ovog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Europske unije i Organizacije Ujedinjenih nacija, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com’, zaključili su iz Ministarstva financija BiH.

VEZANO

SDA: ‘Stupidne izjave da će migranti dobiti državljanstvo kako bi glasali za SDA’

urednik

Podignuta optužnica zbog organiziranja grupe za krijumčarenje migranata

urednik

Pedeset incidenata s migrantima kod srpsko-hrvatske granice

urednik