Image default
BIH

ZVIZDIĆ: Očekujem da Vijeće ministara BiH krene u izravnu nabavku cjepiva

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja nije poduzela nikakve korake u nabavci cjepiva protiv COVID-a 19 putem bilateralnih pregovora sa drugim državama ili izravnenabavaka od proizvođača i distributera, rekao je za Al Jazeeru član Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić.

On je pokrenuo inicijativu u kojoj je tražio da vlasti BiH bez odgađanja započnu izravne pregovore o nabavci cjepiva za najugroženije kategorije stanovništva, koju je ove sedmice Zastupnički dom PSBiH jednoglasno usvojio. BiH je, kao i druge zemlje regije, uključena u EU mehanizam nabavke cjepiva i globalni program COVAX, koji ima za cilj da se svim zemljama u toj inicijativi osiguraju doze za 20 posto stanovništva.

Međutim, u COVAX je uključeno više od 170 država svijeta, pa je cijeli proces dobivanjacjepiva otežan, zbog čega su države regije krenule u druge diplomatske i državne inicijative kako bi osigurale potrebne doze svom stanovništvu i što prije izašle iz pandemije. U Srbiji je do 13. siječnjacijepljeno više od 10 tisuća ljudi, a za sada su nabavljena cjepiva od dva proizvođača. Vlasti Crne Gore pregovaraju sa više kompanija, sa onima koje imaju odobrenje za korištenje u Europi te sa proizvođačima iz Rusije i Kine. Početak cijepljenja je najavljen za kraj siječnja. U Albaniji je taj proces već počeo, a albanski dužnosnici ističu da su uspjeli nabaviti prvih pola milijuna doza cjepiva Pfizer izravnim pregovorima sa ovom kompanijom, dok su istovremeno otvorena još četiri bilateralna kanala sa četiri države. Sjeverna Makedonija je u pregovorima sa Bugarskom, Poljskom, Austrijom i Grčkom.

‘Mi smo jedina zemlja van EU, u dijelu zapadnog Balkana, koja nije poduzela korake u smislu bilateralne ili izravne nabavke cjepiva od proizvođača i distributera. Inicijativa koju smo podnijeli u PSBiH ima za cilj da se u ovoj prvoj fazi nabavi dovoljan broj vakcina za medicinske radnike i najranjivije kategorije, ljude starije od 65 godina i one koji su smješteni u staračkim domovima ili su izloženi izravnoj opasnosti zaraze korona virusom. Inicijativa je jednoglasno podržana na Zastupničkom domu, što govori da su zastupnici bez obzira iz koje političke stranke dolaze bili svjesni važnosti ove teme pogotovo zbog aspekata zaustavljanja pandemije, jačanja sustava javnog zdravlja, adekvatnog početka obnove ekonomije BiH i konačno zbog još jedne činjenice koja predstavlja isto opasnost za žitelje BiH, a to je moguće uvođenje COVID ili zelenih putovnica u zemljama EU što bi onemogućilo žiteljima BiH koji nisu cijepljeni da mogu slobodno putovati’, ističe Zvizdić.

VEZANO

Denis Zvizdić: Ključni problemi strah od reformi i političke opcije koje blokiraju NATO put

urednik

Žustra rasprava o Zakonu o PDV-u

urednik

Zvizdić: Dodikova izjava o Dražinim četnicima je netočna i zlonamjerna

urednik