Image default
BIH

DODIK: Bilo bi zanimljivo da je Milanović pisao Mesiću

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska nije slučajan povijesni odraz već je izraz težnje srpskog naroda za slobodom i zato će kao takva opstati, unatoč svima koji je osporavaju. “Očito je pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD-u osokolila neke snage koje su se smatrale poraženim u protekle četiri godine mandata Donalda Trumpa. Neki sa strane koji se miješaju u odnose u BiH imaju nepromijenjene stavove, ali može se čuti i stavove da je opasno zadirati u untarnja pitanja BiH, odnosno politički sustav i uređenje, te da su apsolutno neodrživa očekivanja za nekom vrstom centralizacije”, rekao je Dodik u intervjuu Srni. Upitan misli li da će Biden slušati želje Sarajeva ili će uvažavati političku realnost u BiH, Dodik je rekao da činjenica da se političko Sarajevo srčano zalaže za ukidanje sadašnjeg sustava i za uvođenje unitarističkog govori da BiH nije zemlja koja ima smisla te se time potvrđuje nemogućnost njene održivosti.

“To što sanjaju tu vrstu priče je jedna stvar, ali se time dovodi u pitanje odnos koju imaju prema bilo kojoj inicijativi koja se pojavi i govori o drugačijim mogućnostima uređenja BiH. Činjenica da je SDA usvojila Rezoluciju u kojoj se govori da treba ukinuti entitete i uvesti BiH s regijama govori o njihovom nezadovoljstvu u BiH. Jednako tako smo i mi nezdovoljni BiH, samo iz drugih razloga”, dodao je Dodik te ponovio da se Srbi nisu borili za BiH, već za svoju državu te su se htjeli integrirati sa svojim, srpskim narodom. Ponovio je i da je Republika Srpska utemeljena prije ratnih sukoba u BiH, da je Ustav usvojila 28. veljače 1992., što govori da je demokratska tvorevina srpskog naroda te će, kao takva, i ostati. Sugovornik Srne ukazao je i da narod mora biti svjestan stalnog pritiska političkog Sarajeva u cilju ukidanja RS-a dodavši da ne treba vjerovati domaćim izdajnicima kada kažu da RS nitko ne pritišće. “Zato se moramo okupljati uz ideju RS-a i praviti kompromis, bez obzira je li netko vlast ili oporba u RS-u, dok na razini BiH ne smijemo dozvoliti raspirivanje želja političkog Sarajeva”, poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Bilo bi zanimljivo da je Milanović pisao Bidenu

U osvrtu na nedavne poruke iz susjedne Hrvatske, Dodik je ustvrdio da je Stjepan Mesić bivši dužnosnik i umirovljenik koji pokušava biti aktualan. Dodao je i da bi bilo zanimljivo vdijeti što bi aktualni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pisao Bidenu. Kada je riječ o pokušaju smjene Vijeća ministara BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, rekao je da se političku borbu oporbe može smatrati legitimnom, ali da nije imala dovoljno glasova niti atmosferu za smjenu. “Vijeće ministara nije vlada, već treba predstavljati različite interese”, navodi Dodik.

Migrantska kriza: EU u poluprivatnoj organizaciji dodijelila 75 milijuna, a BiH 3 milijuna eura

Govoreći o aktualnoj migrantskoj krizi, Dodik je u intervjuu Srni ustvrdio da je EU, u poluprivatnoj organizaciji, za migracije dodijelila 75 milijuna eura, a institucijama BiH tri milijuna eura. Prema njegovim riječima, potpuno je nejasna situacija, jer je očito da će biti potrebna istraga o zloporabi sredstava. Predsjedatelj Predsjedništva BiH ponovio je i da neće biti formirani migrantski centri u RS-u, iako je ranije, u svojstvu ministra BiH, Mirko Šarović pristao da migranti budu smješteni u Banja Luci, Bijeljini i Trnovu.

VEZANO

DODIK: Srbi Daytonom izgubili samostalnost, BiH Daytonom dobila i previše

urednik

Dodik je prvi izdao prijatelja, Čović simptomatično zanijemio

urednik

Dodik se ne želi izjasniti o angažmanu OSBiH

urednik