Image default
DNEVNI EU

Bosna i Hercegovina najgora zemlja u Europi za pokretanje online biznisa

Piše: Dragan Bradvica

Pandemija koronavirusa naglavačke je preokrenula cijeli svijet i nažalost problemi se nastavljaju i u 2021. godini. S obzirom kako se sve dogodilo relativno naglo i neočekivano mnoge stvari u cijelom svijetu se su rješavale ‘u hodu’ ali je postalo i više nego jasno koje zemlje idu u korak s tehnologijom a koje su još zapele u drugoj industrijskoj revoluciji.

Nažalost, Bosna i Hercegovina je u potonjoj kategoriji jer smo se još jednom pokazali kako smo ‘digitalna pustinja’ u svijetu digitalizacije i sve više umjetne inteligencije. Ništa neočekivano od zemlje u kojoj obrazovanje, znanost, istraživanje i razvoj za vlasti nikada nisu predstavljale polja interesa i gdje su nam najbolji stručnjaci već poodavno u Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj…

Vojin Mitrović, ministar prometa i veza BiH, to je u više navrata jasno priznao kazavši kako se naša zemlja prema svim relevantnim indeksima koji prate razvoj digitalizacije i društva, razvoj IT-a, nalazi među zemljama trećeg svijeta. A najnoviji dokaz dolazi i preko istraživanja koje je provela organizacija Best Accounting Software – Bosna i Hercegovina je najlošija država u Europi za pokretanje online biznisa.

Parametri za istraživanje

James Agate, iz organizacije Best Accounting Software, kaže nam da su njihovi istraživači pregledavali 20 različitih kategorija u 99 zemalja; koji pokriva internetsku pokrivenost i prodor, bogatstvo i lakoću poslovanja zemlje, kao i pristup kvalificiranoj radnoj snazi i logistici. Konkretnije, mjerila se brzina mobilnog interneta, brzina širokopojasnog interneta, broj fiksnih pretplata na širokopojasni pristup, korisnici interneta, korisnici društvenih medija, sigurni internetski poslužitelji, Internetske kupnje.

Nadalje, tu su stopa poreza na dobit, BDP po glavi stanovnika, pojedinci s financijskim računom, pružatelji usluga obrade plaćanja, ekonomske slobode, broj postupaka potrebnih za pokretanje poduzeća, dani potrebni za pokretanje poduzeća, broj dana potrebnih za dovršenje postupaka za legalno poslovanje tvrtke, troškovi pokretanja poslovnih postupaka, troškovi registracije poduzeća, digitalne vještine itd.

Susan Honea, glavna operativna direktorica SMC Innovations LLC, navodi kako prema svim tim kategorijama je zbroj ocjene za BiH 43.03 i nalazimo se na 55. mjestu.

– Ono što je istraživanje pokazalo jeste kako se većina zemalja najprikladnijih za pokretanje online biznisa nalazi u Europi. Ove zemlje su im se pridružile SAD, Kanada i Singapur, a pružaju sveobuhvatno izvrsno polazište za vaš sljedeći poslovni pothvat – ali, ‘pogodnosti’ ovih lokacija obično se postižu višom stopom poreza na dobit, navodi Honea.

Poražavajući podaci o korištenju Interneta

Ovo je samo još jedna u nizu potvrda gdje se BiH danas nazali kada govorimo općenito o digitalizaciji i internetskom poslovanju. A ako znamo podatke iz dokumenta Agencije za statistiku BiH pod nazivom ‘Korištenje informacijsko – komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno, 2020., prvi rezultati’, ništa od toga nije iznenađenje.

U njemu se naime navodi kako u BiH postoji 72,8 posto domaćinstava koje imaju pristup Internetu, a čak 26,9 nema, što je izuzetno veliki postotak ako znamo da svijet korača četvrtom industrijskom revolucijom, digitalizacijom a već polako i erom umjetne inteligencije.

Nadalje, ukoliko gledamo statistiku pojedinaca, 23,8 posto njih u BiH nikada nije koristilo računalo a 23,1 posto Internet. Jasno treba kazati kako s godinama raste broj i domaćinstava i pojedinaca koji koriste računalo i Internet ali još uvijek je zapanjujuće veliki broj onih koji nikada nisu koristili računalo ili Internet.

Od onih koji koriste Internet najčešći razlog, čak 90,6 posto, jeste telefoniranje preko Interneta, 78 posto njih za slanje poruka, 68,3 posto za društvene mreže, 65,6 posto za čitanje vijesti na portalima ili online novinama, 67,2 posto za traženje informacija o robama i uslugama.