Image default
DNEVNI

Weber o mostarskim izborima kao ‘prljavom mostarskom dealu’: ‘Treba ih poništiti’

Nakon 12 godina u Mostaru su u prosincu 2020. održani lokalni izbori. Umjesto da budu korak naprijed ka demokraciji – zbog brojnih manipulacija glasačkim listićima očekuje se nastavak agonije, kažu analitičari za Deutsche Welle.

Posebno kritičan prema zbivanjima u Mostaru, ali i u BiH je njemački politički analitičar i viši suradnik Vijeća za pitanja demokratizacije iz Berlina (Democratization Policy Council -DPC) i vrlo dobar poznavatelj političkih kretanja u BiH, Bodo Weber.

On ističe da je Mostar “prljavi politički deal” tri strane, predstavnika Zapada, Dragana Čovica i Bakira Izetbegovića, te da lokalne izbore u Mostaru treba – poništiti. Weber je kritike usmjerio i prema SIP-u BiH, kao i sudstvu, ali i članovima birački odbora za koje je ustvrdio da su bili nedovoljno educirani za zadaću koja je bila pred njima u Mostaru.

Umjesto mira – jačaju tenzije

Međunarodna zajednica u BiH posebno se aktivirala na postizanju sporazuma između Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, predsjednika dvije najutjecajnije stranke, bošnjačke SDA, i hrvatske HDZ-a BiH, o izborima u Mostaru. Sporazum je postignut bez sudjelovanja ostalih političkih subjekata. I mnogi promatrači prilika u Mostaru smatraju da su izbori donijeli sve samo ne više demokracije, mira i smanjenja nacionalnih tenzija.

Tome svjedoči čak devet predmeta u Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije, a po kaznenim prijavama nekoliko političkih stranaka u vezi izbornih manipulacija, od prijavljivanja glasača na prebivališta prije te njihovog odjavljivanja nakon izbora, do pribrojavanja stotine, a ponegdje i više od 1.000 glasova kandidatima kojima ne pripadaju, pa sve do nekih traženja o ponavljanju izbora.

Ipak, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, nakon nekoliko naredbi o ponovnom brojanju glasačkih listića i utvrđenim malverzacijama, potvrdilo je rezultate izbora u Mostaru, te će se u Gradskom Vijeću toga grada naći i vijećnici za koje je utvrđeno da su im pribrojavani (dodavani) glasovi.

Weber: ‘Poništiti izbore u Mostaru’

Bodo Weber viši suradnik Vijeća za pitanja demokratizacije iz Berlina (Democratization Policy Council -DPC) i vrlo dobar poznavatelj političkih kretanja u BiH smatra da bi se izbori trebali poništiti, jer su, ističe, održani neprofesionalno, pod snažnim političkim utjecajem i needuciranim biračkim odborima.

-Bojim se da ovaj tužan epilog mostarskih izbora potvrđuje ono što sam u prosincu napisao o prljavom ‘Mostarskom dealu’ između tri strane: predstavnika Zapada, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, tj. da je tu najmanja motivacija bila ponovno uspostavljanje demokratskog prava građana Mostara da izaberu svoje lokalne predstavnike i predstavnice. Umjesto toga, dva stranačka lidera dogovorili su pakt o podijeli plijena dok su se diplomati, u dugogodišnjem odsustvu ikakve jasne, a kamoli strateške politike Zapada prema BiH, time riješili problema Mostara, kaže ovaj politički analitičar za DW.

-Jasno je svima koji žele znati da, kad bi se primjenjivali zapadni demokratski standardi, izbori u Mostaru u cijelosti bi se morali poništiti i ići na ponovno glasanje i to nakon ozbiljnog educiranja članova biračkih odbora. Čak i oporba nije imala snagu to zatražiti i to govori koliko se u BiH izgubilo povjerenje u međunarodnu zajednicu kao branitelja principa demokracije i vladavine prava. Činjenica da nakon svih prebrojavanja i sudskih postupaka imamo konačni rezultat izbora, odobren od strane SIP-a i Suda BiH – dvije državne institucije čiju je neovisnost prije uspostavio Zapad, zbog čega su posljednjih 15 godina pod udarom vladajućih nacionalnih stranaka koji domaćim akterima osiguravaju njima potrebnu dvotrećinsku većinu za usvajanje drugog dijela ‘Mostarskog deala’, tj. novog statuta grada – dovoljna je svakom za zaključak što se u Mostaru događalo u posljednjih mjesec dana, ocjenjuje Weber u svojoj analizi izbora u Mostaru.

Međunarodna zajednica: Lažnim kompromisima do lažnog napretka

Ovaj politički analitičar nije optimist kada je riječ o budućim očekivanjima za BiH, ali i Mostar koji se često naziva “BiH u malom” i očekuje nastavak dugogodišnje agonije.

-I to neovisno od toga hoće li HDZ BiH i SDA implementirati dio prljavog deala koji se odnosi na novi statut, i time institucionalizirati etnoteritorijalnu podjelu grada, ili će pak cijeli taj ‘Mostarski deal’ krahirati. Mostarski izbori tako su postali vrhunac one mimikrije što se održava svake četiri godine, zvane lokalni izbori. Oni su sve samo ne izbori za lokalnu vlast, zato njima nikad ne dominiraju lokalne, nego nacionalne i nacionalističke teme, kaže Weber.

U svemu tome je, kako ističe, velika odgovornost upravo administracije međunarodne zajednice u BiH i tu je on posebno kritičan.

-Mostarski deal i ti izbori su posljednje poglavlje u 15-godišnjoj politici Zapada prema BiH koja tone, bez strategije i dovoljne političke volje da se ozbiljno bavi zemljom, te umjesto toga raznim kompromisima moraju stvarati privid lažnog napretka kojeg uistinu nema. Time pomažu domaćim političkim akterima u podrivanju demokracije i vladavine prava, te podrivaju vjeru građana u Zapad i zapadnu demokraciju. Dok nema ozbiljne promjene smjera EU-a i SAD-a u BiH i dok nema te suštinske ustavne reforme, izbori kao jedan od stupova demokracije, ostaju suštinski obesmišljeni, zaključuje Weber za DW.

(V.S.H)

VEZANO

CCI organizira sučeljavanja kandidata za Gradsko vijeće Mostara

urednik

Sve o slučaju ubojstva u Mostaru…

urednik

MOSTAR: Poznat identitet ubijenog!

urednik