Image default
SVIJET ZDRAVLJE

‘A KAŽU DA MOSTAR MOŽE BITI BEČ’: Svi osnovci u Beču dobili besplatne maske

Zahvaljujući sUradnji Grada Beča, Privredne komore Beč, Direkcije za obrazovanje i kompanije “Hygiene Austria” ukupno 78.414 bečkih osnovaca će dobiti besplatne zaštitne maske.

Pod motom “Zajedno za sigurne škole” ove institucije su pokrenule zajedničku kampanju kako bi se bečke osnovne škole dodatno zaštitile od koronavirusa. Povodom ovosedmičnog povratka u školske klupe u Beču svi osnovci će biti opskrbljeni visokokvalitetnim zaštitnim maskama lokalnog proizvođača.

PID/Christian Fürthner

“Otvaranje škola je značajan i neophodan korak, svaki dan je bitan. Posebno za djecu osnovnoškolskog uzrasta je izuzetno važno da ponovo počnu predavanja u učionici, jer učenje na daljinu i distanca utječu na mentalno zdravlje. Stoga sam sretan što zajedno možemo obezbijediti besplatne maske za sve razrede osnovnih škola i tako pored redovnog testiranja uvesti dodatnu zaštitu djece.”, rekao je zamjenik gradonačelnika Beča Christoph Widerkehr.

Ovu besplatnu zaštitu za svaki razred svih osnovnih škola u Beču obezbijedio je lokalni proizvođač “Hygiene Austria”, a za raspodjelu su zaduženi Grad Beč i Privredna komora. Od 25. januara 2021. godine odrasle osobe i djeca starija od 14 godina u Beču obavezni su nositi FFP2 maske u javnom prijevozu, trgovinama i drugim javnim mjestima. Djeca uzrasta između šest i 14 godina mogu umjesto FFP2 maski nositi zaštitu za usta i nosa, dok za djecu mlađu od šest godina nošenje maski ili zaštite nije obavezno.