Image default
DNEVNI IZBOR UREDNIKA

STATUT PRVI NA REDU: Hoće li Mostar ponovo postati grad slučaj?

Nakon što je izabran gradonačelnik Mostara konačno su konstituirana dva najvažnija gradska upravna organa. Gradonačelnik i Gradsko vijeće više nemaju nikakvo opravdanje za nerješavanje ogromnih gradskih problema koji su se gomilali godinama.
Do sada, kad god bi u zadnjih osam godina bilo što krenulo loše u Mostaru izgovor iz Gradske uprave uvijek je bio isti: „Ne postoji Gradsko vijeće i ne možemo ništa“. Vrijeme takvih alibija je prošlo, Mostar je dobio svoje zakonodavno tijelo i novog gradonačelnika kao izvršitelja odluka Gradskog vijeća Mostara.
Na čelu Gradskog vijeća nalaze se Salem Marić (SDA), Ivan Zelenika (HDZ) i Velibor Milivojević (SNSD) koji su ujedno i predstavnici evidentne mostarske vladajuće koalicije koja broji 25 vijećnika, odnosno jednog više od dvotrećinske većine koja je bitna za donošenje svih važnih gradskih odluka.

Statut prvi na redu

Izgovora više nema, Mostar je u rukama HDZ-a, SDA i SNSD-a koji su od trenutka konstituiranja i izbora rukovodstva Gradskog vijeća zajedno s gradonačelnikom  preuzeli odgovornost za sve dobro i loše što će se iduće četiri godine događati u Mostaru.

U svojim rukama imaju sve potrebne instrumente kako bi konačno počeli rješavati ogromne probleme s kojima se suočavaju građani Mostara. Njih je mnogo, pa je i ogroman posao pred gradskim vijećnicima i vladajućom većinom. Pitanje je njihovog odabira kojim će redom rukovodstvo Gradskog vijeća zajedno s gradonačelnikom krenuti u rješavanje gradskih problema.

No, već na prvu redovnu sjednicu prebačen je vrući krumpir koji čeka već 12 godina. Naime, zbog zahtjeva Armana Zalihića na konstituirajućoj sjednici da se raspravlja o Statutu Mostara koji diskriminira pripadnike nekonstitutivnih prva točka dnevnog reda već je određena. A to je Statut Grada Mostara.

Naime, Zalihić je ispred BH Bloka tada tražio da se pripadnicima Ostalih, kojih je u ovom sazivu troje, omogući kandidiranje za čelne funkcije u Gradskom vijeću. Taj zahtjev je tada odbijen, ali i automatizmom prebačen na prvu redovnu sjednicu Gradskog vijeća. Kada govorimo o najvažnijem gradskom aktu, odnosno Statutu, treba reći da on nikada nije usvojen od strane gradskih vijećnika već se koristi nametnuti Statut Grada Mostara koji je, zbog svoje zastarjelosti, u potpunom neskladu s važećim zakonima te važećim presudama domaćih i europskih sudova.

Potpuno je jasno da bi se Mostar kao tema ponovo mogao naći u domaćim i europskim sudnicama ukoliko se, kroz Statut, hitno ne ukloni diskriminacija građana iz reda Ostalih.

Kaos u gradskim poduzećima

HDZ i SDA, kao vladajuća većina s dvije trećine vijećnika već od prije izbora imaju sporazum u kojem su se obavezale da će odmah donijeti Statut s rješenjima koje su same definirale i potpisale. Imaju dovoljno vijećničkih ruku da sami usuglase i usvoje novi Statut Grada Mostara, no veliko je pitanje da li će se to i dogoditi.
Osim toga, prve teme kojim bi se trebalo baviti Gradsko vijeće Mostara jesu gradska poduzeća gdje se očekuju masovne smjene direktora koji su već godinama nesmjenjivi i bez ikakve kontrole od strane gradskih vijećnika. Postoje apsurdne situacije da određeni rukovodeći ljudi po zakonu moraju odavno biti u mirovini, ali su zbog nemogućnosti smjene i dalje na čelnim upravljačkim fukcijama.
Također, očigledno je da će Gradonačelnik i Gradsko vijeće morati detaljno analizirati protekli dvanaestogodinji financijski učinak i produktivnost gradskih poduzeća, te u skladu sa zatečenim stanjem hitno reagirati u cilju otklanjanja svih nepravilnosti, nezakonitosti, kao i eventualnih sumnji u kriminalne radnje o kojima se proteklih godina mnogo govorilo.
Isti nadzor trebalo bi učiniti i kada je u pitanju Gradska uprava s analizom utroška više od 600 milijuna maraka koliko je približno potrošeno proteklih godina bez nadzora Gradskog vijeća. Paralelno s tim, očekuje se da će gradski vijećnici, zajedno s gradonačelnikom, odmah početi raditi na proračunu Grada Mostara koji mora biti usvojen do kraja mjeseca ožujka.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Mostara je donijelo odluku o privremenom financiranju koje omogućava funkcioniranje na ‘hladnom’ pogonu, ali o proračunu kojeg su do sada praktički donosila dva čovjeka, a potvrđivao ga federalni parlament, još uvijek nije bilo ni govora.

Ogroman pravni vakuum

Osim nabrojanog, Grad Mostar i njegovo gradsko vijeće mora donijeti ogroman broj odluka kako bi nadoknadio u što kraćem vremenskom roku pravni vakuum koji je proizveden u posljednjih osam godina.

Sve ostale lokalne zajednice u BiH su, u tom smislu, gotovo cijelo desetljeće ispred Mostara. Mostar vremena, a ni opravdanja za čekanje više nema, ali je pitanje da li su toga svjesni gradski vijećnici. Pogotovo oni koji čine potrebnu dvotrećinsku većinu (SDA i HDZ) koja je presudna za donošenje svih važnih odluka. Vrlo brzo će se pokazati da li će Mostar ponovo postati ‘grad slučaj’ ili će vladajuća većina krenuti putem brzog rješavanja ogromnih problema bez gubljenja vremena. J. S.