Image default
DNEVNI

Potvrđena optužnica protiv direktora Aluminija

Više od godinu i pol koliko je prošlo od gašenja proizvodnje u nekadašnjem mostarskom gigantu „Aluminiju“, kako doznaje Dnevni avaz, podignute su i potvrđene prve optužnice protiv članova bivših uprava.

Tako je Općinski sud u Mostaru jučer zbog kaznenog djela nesavjestan rad u službi potvrdio optužnicu protiv Ive Bradvice, nekadašnjeg direktora „Aluminija“, a koju je Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije podiglo 8.veljače. Za srijedu, 10. ožujka zakazano je ročište za izjašnjenje o krivici.

Bradvica je na čelu Aluminija bio od kraja 2010. do studenoga 2013., a u optužnici je obuhvaćen period poslovanja iz 2011. godine.

Njemu se na teret stavlja da je odbio razmotriti dvije povoljnije ponude u svezi razgradnje Tvornice glinice Mostar zbog čega je nastala imovinska šteta, jer je zaključen ugovor sa poduzećem koje je ponudilo nižu otkupnu cijenu. Pri tome je nastala šteta veća od dva milijuna KM.

Podsjetimo, Uprava „Aluminija“ je dan prije isključenje električne energije u ovoj tvrtci, nakon čega je došlo do obustave proizvodnje, bivšim direktorima ove kompanije isplatila 536.000 KM po osnovu sudskih presuda, što je utvrdila Financijska policija F BiH.

Tada je među svim direktorima, upravo, Bradvici isplaćen najviši iznos i to 300.000 KM.

Njegova plaća je u travnju 2013. iznosila , čak, 20.036 KM. Te godine samo za  plaće izplaćeno mu je 137.196 KM, dok mu je “na ruke”, kako je navedeno u nalazu Federalne financijske policije, u vidu otpremnine isplaćeno 161.024 KM, piše Dnevni avaz.