Image default
DNEVNI

‘ČETVORKA’ ODRŽALA SASTANAK: Najavljeno stvaranje pobjedničke koalicije na narednim općim izborima

U Sarajevu su sastanak održali čelnici ‘Četvorke’, predsjednik SDP-a BiH, Naše stranke (NS), Naroda i pravde (NiP) i Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL), nakon čega je najavljeno stvaranje pobjedničke koalicije na narednim općim izborima 2020., kao i to da rade na izradi zakona za koji tvrde da će pomoći građanima Srebrenice..

Uz opasku da je istina da se nisu odavno sastali, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je to obrazložio obvezama nakon lokalnih izbora. Najavio je da će ‘Četvorka’ djelovanje proširiti i na druge dijelove zemlje uspostavljajući suradnju s drugim strankama kako bi se stvorio blok stranaka koje bi na Općim izborima 2022. pobijedile i formirale vlast.

Kao dogovor ‘Četvorke’ naveo je rad na izradi Nacrt zakona o pomoći građanima Srebrenice, a koji će uputiti u proceduru uz ocjenu da bi se njime trebalo sustavno riješiti probleme stanovnika Srebrenice. Kako je rečeno, zakon će prvo biti upućen u proceduru tamo gdje oni imaju vlast, a to su Sarajevska, Tuzlanska te Unsko-sanska županija a, prema riječima Nikšića, potom će ga predložiti i Vladi FBiH. U osvrtu na političku situaciju u Srebrenici, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je naveo da je SDP najzaslužniji za izradu spomenutog nacrta zakona. “Nikšić i ja smo svjedočili sastanku na kojem se pričalo što nakon izbora. Nije postojao ni plan ‘B’, ni plan ‘C’. ‘Četvorka’ upravo nudi plan ‘B’ i uvjereni smo da će ga javnost prihvatiti. On znači da će se njim institucionalno osigurati novac za pomoć građanima Srebrenice“, kazao je Konaković koji je mišljenja da SIP BiH snosi odgovornost za ono što se dešava u tom gradu.

Kojović: Djelovali smo neusklađeno tijekom izbora gradonačelnika Mostara

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović se osvrnuo na odnose stranke na čijem je čelu i SDP-a u Mostaru kazavši da su neusklađeno djelovali tijekom izbora gradonačelnika. On smatra da je Irma Baralija bila jedini bh. kandidat za gradonačelnika Mostara. No, prema njegoviim riječima, iz toga naučili lekciju te je sada njihovo partnerstvo još snažnije. Kako je dodao, ‘Četvorka’ želi pobjednički savez za 2022. godinu a, kada je u pitanju vlast u Sarajevu, ostaju pri kandidaturi Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, dok je predsjednik NBL-a i načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ponovio da se spekuliralo da je on nezadovoljan statusom NBL-a u ‘Četvorci’ te potvrdio da ta stranka ostaje u tom savezu.