Image default
BIH DNEVNI

KRVCE,ČIČA,VOJVODA: Pripadnici Ravnogorskog pokreta negirali krivnju

Pripadnici Ravnogorskog pokreta Dušan Sladojević zvani “Krvce” i “Čiča”, Slavko Aleksić zvani “Vojvoda” i Risto Lečić negirali su krivicu za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

“Nisam kriv”, izjavio je optuženi Sladojević, dok je Aleksić naveo: “Isto kao Dušan, nisam kriv.” Optuženi Lečić je kazao da se ne osjeća krivim, piše Detektor.ba.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, naveli su ranije u Tužilaštvu.

Lečić se, prema Tužilaštvu, tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Prije samog izjašnjenja o krivnji, sva trojica optužnih su kazala da su razumjeli sadržaj optužnice.

Sutkinja za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović je rekla da je Aleksićeva i Lečićeva Odbrana ranije uložila prethodne prigovore na optužnicu, ali ih je Sud svojim rješenjem odbio kao neosnovane.

S obzirom da su Sladojević, Aleksić i Lečić negirali krivnju, početak suđenja će biti zakazan u roku od 30 do 60 dana.

Bakira Hasečić predsjednica Udruženje “Žena žrtva rata”, koje je podnijelo krivičnu prijavu protiv ovog udruženja, kazala je kako se to dešava godinama i da je bilo mnogo gorih situacija, ali da niko nikada to nije spriječop-

“Te 2019. godine ja sam se slučajno zadesila u svom Višegradu došla sam dva dana prije, ne znajući šta se dešava. Otišla sam da uzmem luk da posijem i naišla sma na grupu veliku, bili su civili i u uniformama. Žena mi je samo rekla, Bakira idi kući. To sam preživjela u svom krvavom Višegradu 1992. godine od silovanja, klanja, ubijanja. S moje terase koja je neposredno u blizini mosta Mehme-paše Sokolovića tekla je krvava Drina. U 21. vijeku pozivati na klanje, ubijanje, to može samo nenormalan čovjek. To radi sistem nevladine organizacije, a oni su ustvari četnici. Bit ću svjedok u ovom predmetu i nadam se da će Sud BiH spriječiti. Ovakvo djelovanje Ravnogorskog četničkog pokreta je ugrožavanje sigurnosti svih građana i nadam se da će ovo biti opomena da se nikada više ne ponovi na prostoru BiH”, kazala je Hasečić.