Image default
DNEVNI

BiH ipak ide ka uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz mesa iz EU?

Piše: Dragan Bradvica

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine StašaKošarac uputit će Vijeću ministara BiH zahtjev za razmatranje odluke o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Europske unije na period od dvije godine.

Naravno, ostaje za vidjeti hoće li Vijeće ponovno odbiti prihvatiti ovu odluku, a ukoliko tako bude vrlo skoro možemo očekivati velike prosvjede ispred institucijama i blokade graničnih prijelaza od strane nezadovoljnih poljoprivrednika.

Oni već dugo vremena na sve moguće načine pokušavaju od vlasti ishoditi konkretnije djelovanje jer poodavno više nisu konkurenti niti na domaćem tržištu a kamoli inozemnim.

Zaštita bh. poljoprivrede

Košarac kaže kako je njegova odluka uslijedila nakon što je Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavljen zaključak Vlade Republike Srpske, kojim se od Vijeća ministara BiH traži uvođenje takvih zaštitnih mjera na period od dvije godine.

– U potpunosti podržavam uvođenje prelevmana i carinskih stopa na razdoblje od dvije godine. Ponovo apeliram na kolege iz Vijeća ministara BiH da podržimo ovu odluku, poručio je. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u skladu s procedurama aktivno radi na pribavljanju potrebnih mišljenja nadležnih institucija kako bi se takva odluka u što skorijem razdoblju našla na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

Košarac je rekao da se, paralelno s tim, nastavljaju započete konsultacije s Europskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Nije me obeshrabrila činjenica da uvođenje prelevmana i carinskih stopa na razdoblje od 200 dana ranije nisu podržali svi ministri u Vijeću ministara BiH, ali domaću proizvodnju moramo štititi konkretnim aktivnostima, a ne deklarativnim opredjeljenjem, zbog čega sam odlučio da predložim uvođenje zaštitnih mjera, naglasio je Košarac.

Napominje da je uvođenje zaštitnih mjera najbolji način da se izađe u susret zahtjevima domaćih poljoprivrednih proizvođača, te da im se omogući nastavak i razvoj poslovanja.

Mogući prosvjedi

Ukoliko pak izostane dogovor, poljoprivredni proizvođači sa svojim traktorima već 25. veljače neće biti na oranicama nego ispred zgrade u kojoj je smješteno Vijeće ministara BiH ali i na graničnim prijelazima. Njima je dosta čekanja i praznih obećanja te više neće pristajati na bilo kakva odgađanja odnosno nastavak agonije. Ostaje za vidjeti hoće li se u sljedećih nekoliko dana ipak postići dogovor i hoće li si ministri u Vijeću ministara BiH dignuti ruke za zaštitu domaće proizvodnje.