Image default
BIH

HDZ 1900 podržao pokretanje nacionalno-društvenog konventa o EU

O europskim integracijama zemlje i pokretanju društveno-političkog konventa o EU budućnosti BiH u Mostaru su jučer razgovarali Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990., i Predrag Praštalo, predsjednik Europskog pokreta u BiH, koji je Cvitanoviću predstavio inicijativu i projekt kojeg pokreće Europski pokret u suradnji s proeuropskim bh. političkim strankama i lokalnim zajednicama u BiH, a koji bi trebao zaživjeti u okviru održavanja Izborne skupštine i obilježavanja “Dana i mjeseci EU-a u BiH” u svibnju ove godine.

Tom je prigodom istaknuto da će se projekt baviti samo i isključivo s 14 pitanja i mišljenja Europske komisije o kandidaturi BiH za tjecanje statusa kandidata za članicu Unije i budućnosti zemlje kao potencijalne članice što je, prema riječima Praštala, vitalni i najvažniji društveni interes oko kojeg bi se svi slojevi društva morali koncentrirati i postići konkretan društveno-politički kompromis (Konvent) u cilju nastavaka i ubrzanja procesa eurointegracija. Europski pokret u BiH pozvao je HDZ 1990, kao i sve druge proeuropske stranke u zemlji da se pridruže i konkretno, a ne deklarativno, kao što je to do sada, uglavnom i vrlo često bio slučaj, razgovaraju otvoreno i jasno sa svim društvenim segmentima o europskoj budućnosti bh. zajednice i društva u cjelini.

Predsjednik HDZ-a 1990 Cvitanović pozdravio je inicijativu Europskog pokreta i dodavši da će stranačko Predsjedništvo informirati o jučerašnjem razgovoru i susretu s predsjednikom te organizacije. Istaknuo je da stranka bezrezervno podučire sve pozitivne aktivnosti civilnog društva, među kojima i Europski pokret, koji već duljee od 15 godina promovira europske vrijednosti u BiH. Kazao je i da ga osobitno raduje da je ta organizacija prva u BiH pokrenula priču o nacionalnom-društvenom konventu, kojeg će HDZ 1990 svakako podržati, što očekuje i od drugih proeuropskih stranaka.

Predstavnici Europskog pokreta imali su odvojeni susret i s Martinom Ragužem, bivšim predsjednikom HDZ-a 1990 i višegodišnjim zastupnikom u Parlamentu BiH, s kojim su razgovarali o aktivnostima Europskog pokreta u svezi izborne skupštine, obilježavanja Dana Europe te drugih europskih tema, poput ispunjenja 14 uvjeta EK-a za napredak zemlje ka kandidatskom statusu i punopravnom članstvu.