Image default
DNEVNI NOGOMET

KOMENTAR / Optimizam u Veležu ne smije prelaziti granice umjerenog

Bliži se početak proljetnog dijela prvenstva, koji bi trebao biti izuzetno zanimljiv, možda čak i vrlo neizvjestan, jer mjesta koja vode u Europu nema previše a kandidata je solidan broj. Među njima je, prvi puta nakon rata, i Velež.
Situaciju u borbi za Europu najbolje dočarava podatak da imamo pet ekipa unutar četiri boda.

To su klubovi od drugog do šestog mjesta iako tko zna, a situacija se možda dodatno zakomplicira – jer naoko nedodirljivo Sarajevo ostalo je bez nekih važnih igrača. U toj grupi kandidata koji ravnopravno konkuriraju nakon dosta dugo vremena nalazi se i Velež. Velež koji je napravio odličan posao u prvom dijelu sezone. Bio je vrlo siguran na svom terenu, poražen je tek četiri puta. Naravno, činjenica da je ekipa trenera Feđe Dudića na tri boda od drugog mjesta, dodatno podgrijava nadu kod navijača da bi nakon toliko godina čekanja, uspona i padova napokon Rođeni mogli ‘iskoračiti’. Optimizam se temelji na viđenom u prvom dijelu sezone, ali Velež nije usamljen u tom europskom ‘fightu’ i zato taj optimizam ne bi trebao prelaziti granice umjerenog, ne bi trebao prelaziti u euforiju, jer onda po pravilu – razočarenje bude veće.

Za Velež možemo reći kako spada u grupu onih ekipa koje su pretrpjele jako malo promjena, što nije stvar za odbaciti. Igrači se dobro poznaju, trener zna koliko mogu i što mogu na određenim pozicijam, a ako se novaci Faris Zubanović i Dejan Gerogijević uklope na najbolji način, onda će to biti svakako prednost u odnosu na neke druge ekipe. Ovdje možemo dodati igrače poput Hasanovića, Anđušića, Brandaa koji bi mogli dati ono još nešto igri Veleža. Hasanović kao defanzivac, jer ga nije bilo na terenu cijelu polusezonu, Anđušić kao kreator, igrač na poziciji prednjeg veznog koji niti jednu utakmicu jesenas nije odigrao u cijelosti i koji se ustvari u hodu, uklapao u ekipu, Brandao čiji golovi itekako nedostaju.
S druge strane, problem može predstavljati nedostatak uvjetno rečeno svježe krvi – igrača koji bi na ovaj ili onaj način u nekim utakmica mogli biti možda i faktor iznenađenja. Posebno ako se pojave problemi s ozljedama koji su i sada aktualni.

Još je nešto bitno za istaknuti – kako nema sumnje da će Zrinjski, Borac, pa i Tuzla City gristi da se što prije vrate na željene pozicije. U takvoj situaciji možda su direktni konkurenti u prednosti, jer imaju iskustva igranja pod pritiskom. Pritiskom koji će se definitivno morati amortizirati u taboru Rođenih, jer ne treba zaboraviti da je dobar dio igračkog kadra kojeg danas Dudić ima na raspolaganju do prije dvije sezone igrao Prvu ligu Federacije.
Zato Velež treba nastaviti igrati svoju igru, treba nastaviti raditi i čekati, vrebati svoju priliku, čak i onu najmanju koja bi se mogla ponuditi na ovaj ili onaj način. I probati je odmah iskoristiti. F. Ibrulj


VEZANO

POZITIVAN SIGNAL IZ RS-a: Premijer liga BiH će se ipak nastaviti!?

urednik

Velež: ‘Igrači Borca prema naprijed, bolji su dio tima’

urednik

NAVIJAČI TRAŽE: Vratite nam emisiju ‘Premijer liga’

urednik