Image default
DNEVNI

NOVA OBEĆANJA I NOVI ROKOVI: ‘U suštinu nisu ulazili’

Piše: V.S. Herceg

Predsjednici HDZ-a BiH i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, nakon sastanka stranačkih izaslanstava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, obećali su kako se u sljedećih mjesec dana mogu očekivati konkretni pomaci u formiranju Federalne vlade kao i “popunjavanje svih drugih institucija na federalnoj razini.

Iako su najavljeni i razgovori na temu Izbornog zakona, istaknuto je da “u suštinu nisu ulazili” ali da se razgovaralo o “sveukupnoj dinamici izmjena”, a formirane su i posebne radne grupe čija je zadaća završiti sve ranije dogovore između ove dvije stranke ali i pozabaviti se i ostalim pitanjima.

Čović: Primarno izbor člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Domu naroda

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka rekao je da je “crvena linija rješavanje ključnih pitanja lipanj”. Istaknuo je uvjerenje da će se već sljedeći tjedan javnosti ponuditi rješenja, a da je novu Federalnu vladu moguće riješiti do ožujka mjeseca, a Izborni zakon do travnja.

-Sva tri pitanja planiramo riješiti do kraja lipnja ove godine. Tada od europskih predstavnika možemo tražiti kandidacijski status za članstvo u EU. To bi nam olakšalo i priču o cjepivima. Optimističan sam i već sljedeći tjedan ćemo ponuditi plan. Izborni zakon ćemo završiti do kraja travnja. Naravno, za sve nam treba treći partner. Pratite proces i dajte nam podršku kako bi izašli iz zatvorenog kruga kada je riječ o BiH, kazao je Čović, obraćajući se medijima.

Rekao je kako su predstavnici SDA i HDZ-a danas komentirali i izbore u Mostaru te da su “bili sretni što je taj posao završen”.

Čović je istaknuo kako je fokus razgovora bio na izmjenama Izbornog zakona.

-Razgovarali smo o izbornom zakonodavstvu, i već nekoliko puta u posljednjih mjesec dana, uz podršku međunarodne zajednice, razgovarali smo u svezi s ovom temom. Sljedeći tjedan ćemo opet imati razgovor i na stol ćemo staviti sva neriješena pitanja, naglasio je, posebno izdvajajući prioritet izmjene u izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda.

-Kada govorima o izmjenama Izbornog zakona, primarno će biti oko izbora člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Domu naroda, a onda su tu i tehnička pitanja. Ovo sada je primarno razgovor SDA i HDZ-a, a onda u nekom trenutku uključit će se i ostali predstavnici, rekao je Čović istaknuvši kako se želi ispuniti obećanje dano komesaru Varhelyiju kako bi se mogao tražiti kandidacijski status ove godine.

On je odbacio navode da HDZ BiH vrši blokade u Federaciji BiH.

-HDZ ništa apsolutno ne blokira. Imamo u našim razgovorima u posljednjih pet ili šest godina desetine pitanja za koja mi možemo kazati da se blokiraju. Mi ćemo iznaći pitanja koja su za nas jednako vitalna koja se ne rješavaju poput popune odbora u FTV-u, kazao je Čović te je ponovio kako je održani sastanak temelj za sastanak za sljedeći tjedan na temu vlade FBiH i svih ostalih, otvorenih pitanja.

Izetbegović: Formirane tri grupe

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović nakon sastanka je potvrdio da su formirane tri radne grupe od kojih će se svaka baviti određenim pitanjima. Jedna bi do kraja ožujka trebalo završiti realizaciju svih, ranije dogovorenih pitanja između HDZ-a i SDA u Federaciji BiH, a koja nikada nisu završena.

-Bit će formirana radna grupa i do kraja ožujka treba biti završeno sve što je s pitanjem FBiH. Druga grupa će se baviti izmjenama izbornog zakona i očekujem da se definira model do kraja travnja. Treća grupa će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH, po prijemu 14 prioriteta koje je postavila EK i to bi trebali završiti u roku i napraviti pomak do kraja godine, rekao je predsjednik SDA.

Kao što je rekao i Čović, i Izetbegović je rekao da očekuje da će se do kraja travnja definirati i model izmjene Izbornog zakona.

-Ova grupa će se pozabaviti i primjenom presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Treća grupa će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH, zajednički tim će raditi intenzivno kao bi se stekli uvjeti za dobivanje kandidacijskog statusa, u sljedećih nekoliko mjeseci, rekao je Izetbegović, naglasivši kako kandidacijski status očekuje do kraja 2021. godine.

On je i demantirao neke svoje prijašnje izjave.

-Ja bih htio dati pojašnjenje u svezi s time da sam ja rekao da su “Hrvati manjina u BiH”. Hrvati su legitiman, konstitutivni narod. Govorio sam da ih je manje u parlamentima. U Odluke ćemo ugraditi smjernice OHR-a. Rekao sam da se to događa, da u zastupničkom domu manjina ima kontrolu nad većinom, izjavio je Izetbegović.

Sastanak Čović-Izetbegović jedan je od mnogih na kojima se govorilo o istim pitanjima, a istaknuta su i nova obećanja i novi rokovi za koje ostaje za vidjeti hoće li biti ispoštovani ili sve, kao i do sada, ostaje na obećanjima.

14 uvjeta

U Mišljenju Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU dane preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju u četiri područja i to: demokracija, vladavina prava, temeljna ljudska prava i javna uprava.

Područje demokracije

    1. Osigurati da se izbori provode u skladu s europskim standardima, provedbom OSSE-ovih preporuka i preporuka Venecijanske komisije, osiguravanje transparentnosti financiranja političkih stranaka i održavanje izbora u Mostaru.

    2. Osigurati rezultate u radu na svim razinama Mehanizma koordinacije kada je riječ o EU integracijama, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

    3. Osigurati pravilno funkcioniranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

    4. Temeljno poboljšati institucionalni okvir, uključujući i ustavnu razinu, kako bi se:

    a) Osigurala pravna sigurnost raspodjele nadležnosti na svim razinama vlasti,

    b) Uvela klauzula koja bi državi nakon pristupanja omogućila privremeno ostvarivanje nadležnosti drugih razina vlasti s ciljem sprječavanja kršenja pravne stečevine EU

    c) Zajamčila neovisnost pravosuđa (uključujući i Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH)

    d) Reformirao Ustavni sud, uključujući rješavanje pitanja međunarodnih sudaca i osigurati provedbu odluka Ustavnog suda

    e) Zajamčila pravna sigurnost, uključujući uspostavljanje pravosudnog tijela kojem je povjereno osiguranje dosljednog tumačenja zakona u cijeloj BiH

    f) Osigurala jednakost i nediskriminacija građana, osobito rješavanjem presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)

    g) Osiguralo da se sva upravna tijela, kojima je povjerena provedba pravne stečevine, temelje samo na profesionalizmu i uklanjanju prava veta u donošenju odluka, u skladu s pravnom stečevinom.

    5. Poduzeti konkretne korake za promicanje okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevladalo naslijeđe rata.

Područje vladavine prava

    6. Unaprijediti funkcioniranje pravosuđa donošenjem novog zakonodavstva o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH i sudovima BiH u skladu s europskim standardima.

    7. Jačati prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam, posebno putem:

    a) usvajanja i provedbe zakonodavstva o sukobu interesa i zaštiti “zviždača”

    b) osiguravanja učinkovitog funkcioniranja i koordinacije antikorupcijskih tijela

    c) usklađivanja zakonodavstva i ojačavanja kapaciteta za javne nabavke

    d) osiguravanja učinkovite suradnje između tijela za provedbu zakona i tužiteljstava

    e) pokazati napredak u uspostavljanju evidencije o proaktivnim istragama, potvrđenim optužnicama, kaznenim progonima i konačnim presudama protiv organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokoj razini

    f) depolitiziranja i restrukturiranja javnih poduzeća i osiguravanja transparentnosti privatizacijskih procesa.

    8. Osiguravanje učinkovite koordinacije, na svim razinama, upravljanje granicama i sposobnost upravljanja migracijama, kao i osiguranje funkcioniranja sustava azila.

Područje temeljnih ljudskih prava

    9. Jačati zaštitu prava svih građana, posebice osiguravanjem provedbe zakona o nediskriminaciji i ravnopravnosti spolova.

    10. Osigurati pravo na život i zabranu mučenja, osobito (a) ukidanjem smrtne kazne u Ustavu Republike Srpske i (b) odrediti nacionalni preventivni mehanizam protiv mučenja i zlostavljanja.

    11. Osigurati poticajno okruženje za civilno društvo, osobito poštujući europske standarde o slobodi udruživanja i slobodi okupljanja.

    12. Zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebice putem: (a) osiguravanja odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim djelatnicima i (b) osiguravanja financijske održivosti sustava javnog emitiranja.

    13. Poboljšati zaštitu i uključivanje ranjivih grupa, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica u skladu s ciljem potpunog provođenja Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma.

Područje reforme javne uprave

    14. Dovršiti bitne korake u reformi javne uprave u cilju poboljšanja cjelokupnog funkcioniranja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizirane državne službe.

Europska komisija navela je da će pratiti napredak BiH  u okviru institucionalnog okvira Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nastaviti financijski podržavati zemlju u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć.