Image default
ZNANOST

Slatkovodnih riba je sve manje, prijeti im istrebljenje

Milijuni ljudi se oslanjaju na slatkovodne ribe koje predstavljaju izvor hrane, kao i prihoda stečenog ribolovom i trgovinom ljubimcima. Međutim, broj slatkovodnih riba se drastično smanjio zbog zagađenja, neodrživog ribolova, izgradnje brana te isušivanja rijeka i močvara.

U izvješću grupa za zaštitu riba se navodi da su populacije riba koje migriraju opale za tri četvrtine u proteklih 50 godina. U tom periodu populacije većih vrsta su opale za 94 posto.

Izvješće pod nazivom ‘TheWorld'sForgottenFishes’ je rezultat rada 16 grupa za zaštitu uključujući WWF, London ZoologicalSociety, Global WildlifeConservation i The Nature Conservancy.

U britanskim vodama je jesetra već nestala, losos nestaje, a evropska jegulja je i dalje kritično ugrožena.

WWF navodi da je smanjenje broja riba rezultat lošeg stanja rijeka uslijed zagađenja, izgradnje brana i kanalizacije. Ova organizacija je pozvala vladu da uloži napore u poboljšanje stanja slatkih voda primjenom već postojećioh zakona, da poveća mjere zaštite te da zagovara globalne ciljeve oporavka prirode. Iz WWF-a su rekli da je slatkovodno stanište jedno od najživljih na planeti, ali da je u katastrofalnom padu u cijelom svijetu.

The Nature Conservancy je saopćio da su slatkovodne ribe raznolika i unikatna grupa vrsta koje ne samo da su ključne za zdravo funkcioniranje rijeka, jezera i močvara, nego i za život milijuna ljudi, posebno siromašnih kojima služe kao izvor hrane i prihoda.