Image default
DNEVNI

‘TEŽI SLUČAJ’: Bakir i Dragan tvrde da će uskoro nova vlast u FBiH i novi Izborni zakon

Lider SDA Bakir Izetbegović i lider HDZ-a BiH Dragan Čović danas su se obratili medijima nakon sastanka na relaciji SDA-HDZ BiH.

Kazao je da su napravljene grupe i to njih 3 od kojih će se svaka baviti određenom problematikom.

“Kada je u pitanju FBiH, formiranje nove strukture vlasti, najbitniji zakoni za FBiH i raniji dogovori SDA i HDZ koji nisu nikada implementirani. Biće formirana radna grupa i do kraja marta treba biti završeno sve što je sa pitanjem FBiH. Druga grupa će se baviti izmjenama izbornog zakona i očekujem da se definira model do kraja aprila”, kazao je i dodao:

“Radi se o implementaciji presude Ustavnog suda po i apelaciji Ljubića i implementaciji svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Ja bih htio dati pojašnjenje u vezi sa time da sam ja rekao da su “Hrvati manjina u BiH”. Hrvati su legitiman konstitutivni narod. Govorio sam da ih je manje u parlamentima. U Odluke ćemo ugraditi smjernice OHR-a”.

Treća grupa će se baviti zasebnom cjelinom.

“Treća grupa će se baviti ubrzavanjem europskog puta BiH, po prijemu 14 prioriteta koje je postavila EK i to bi trebali završiti u roku i napraviti pomak do kraja godine”.

Kako je na pres konferenciji rekao lider HDZ-a Dragan Čović “crvena linija” za rješavanje ključnih pitanja je mjesec juni te da je uvjeren da će se već iduće sedmice moći pred javnost ponuditi rješenja i da je Federalnu vladu moguće riješiti do trećeg mjeseca, a izborni zakon do četvrtog.

“Sva tri pitanja planiramo riješiti do kraja šestog mjeseca ove godine. Tada od europskih predstavnika možemo tražiti kandidatski status za članstvo u EU. To bi nam olakšalo i priču o vakcinama. Optimističan sam i već iduće sedmice ćemo ponuditi plan. Izborni zakon ćemo završiti do kraja četvrtog mjeseca. Naravno, za sve nam treba treći partner. Pratite proces i dajte nam podršku da izađemo iz zatvorenog kruga kada je u pitanju BiH”, kazao je Čović.

Čović je dodao i da je današnji sastanak poslužio da iduće sedmice imaju sastanak oko Vlade Federacije. Naglasio je da će na stolu biti sva otvorena pitanja. Planirano je da novu Vladu Federacije imenuju do kraja trećeg mjeseca.