Image default
DNEVNI

Trebamo poslati poruka da BiH hoće i mora ispuniti uvjete i provesti 14 preporuka

Piše: Dragan Bradvica

Prošla godina pokazala kako su mogući iskoraci BiH na planu europskih integracija iako je sve to moglo ići i mnogo bolje a ova je godina prilika, poručio je Johann Sattler, voditelj Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH.

– Primjetna je pažnja EU kada je riječ o BiH, ali i ona koja dolazi preko Atlantika. Treba iskoristiti prilike u smislu da se u zadatim rokovima ispuni 14 ključnih prioriteta za pristupanje BiH EU, odnosno reformi koje treba provesti. Realno, ima teških pitanja koja se neće rješavati preko noći, ali očekujemo snažniji angažman izabranih predstavnika kako bismo ispunili očekivanja na planu europskih integracija, naveo je Sattler.

Snažno angažiranje

On je istaknuo da je proteklih godina vidna podrška u BiH na planu europskih integracija, te da to u najvećem procentu podržavaju i žitelji. S obzirom i na tu činjenicu, jasno je da je EU najrealniji partner BiH, o čemu govori i dosadašnja podrška Europe na saniranju posljedica virusa korona.

– Vidjeli smo prijedlog kandidature koju je iskazala Njemačka, što je pozitivan signal. Pozdravljamo indikaciju jednog snažnog angažmana Njemačke, kao najsnažnije zemlje EU. Srednjoročno i dugoročno – ovakav obim prisustva međunarodne zajednice u BiH je nekompatibilan sa članstvom u EU. U nekim smo fazama gdje treba težiti postepenom smanjenju ovakvog prisustva, izjavio je Sattler.

Igor Crnadak, predsjednik Odbora Narodne skupštine RS-a za europske integracije i regionalnu saradnju, rekao je da sjednica Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH dolazi u pravo vrijeme jer je europski put BiH u zastoju.

– Pokušat ćemo da vidimo kako parlamenti u BiH mogu da daju novi doprinos da se počne sa provođenjem europskih preporuka prije dobivanja kandidatskog statusa BiH, ali i da se u tom smislu popravi atmosfera kada je riječ o političkom dogovaranju i napretku na europskom putu, naglasio je Crnadak.

Nužne reforme

Dodaje kako je važno da se pošalje poruka da BiH hoće i mora ispuniti uvjete i provesti 14 potrebnih preporuka na europskom putu. Bilo kakvo gledanje kroz prste BiH ili zaobilaženje preporuka i zadataka, kako nastavlja, bila bi nam medvjeđa usluga.

– Svima su potrebne reforme i ispunjavanje preporuka da bi ljudi osjetili poboljšanja u svakodnevnom životu, rekao je Crnadak.

Svemu dodajmo kako je Odbor NSRS za europske integracije i regionalnu saradnju bio domaćin sastanka Parlamentarnog foruma za europske integracije BiH čiji su sudionici predstavnici Direkcije za europske integracije BiH, članovi odbora, odnosno povjerenstava za europske integracije NSRS, Parlamentarne skupštine BiH, Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, Skupštine Brčko distrikta i predstavnici županijskih skupština.