Image default
BIH DNEVNI IZBOR UREDNIKA

SEBIJA IZETBEGOVIĆ: Nisu je mogli ‘smaknuti’ Radončić, Konaković, Zvizdić, hoće li joj ‘glave doći’ Enra Suljić i Dalida Burzić?

Supruga, majka, liječnica, profesorica, direktorica, zastupnica… Neki kažu i diktatorica. Sve to u jednom je Sebija Izetbegović, ravnateljica sarajevskog Kliničkog centra i statutarno potpredsjednica Županijskog odbora SDA u glavnom gradu države.

Po mnogima najmoćnija žena Balkana. Istodobno je postala trn u oku bošnjačkim oporbenim krugovima, mnoštvu intelektualaca, krvi joj se osvetnički želi napiti na desetine protjeranih specijalista iz najvećeg državnog kliničkog centra. 

Nije mali broj analitičara koji tvrde da je Sebija Izetbegović podijelila i bošnjački narod. Jedni joj padaju pod noge i gledaju je kao božanstvo, drugi žele njezinu političku eutanaziju, tretiraju je kao najveće zlo koje vlada procesima iz sjene, teret za Sarajevo i bošnjačku politiku.

Svima je zajednička enigma, otkuda Sebija Izetbegović crpi toliku političku moć i kako ju je zapravo njezina ambicija katapultirala do vrhunca.   

Nedodirljiva

Sarajevskom minderu niti danas nije jasno kako je “čelična”prva bošnjačka dama stekla neslućenu moć u SDA, poglavito ako se zna da je Alija Izetbegović živio tradicionalne, konzervativne postulate gdje ženskim članovima obitelji nije bilo mjesta pod reflektorima političke pozornice. 

Čelnik Naroda i pravde i nekadašnji mezimac supružnika Izetbegović, Elmedin Konaković nedavno u pomalo priprostom kontekstu otkriva da Bakir “voli suprugu”, ali taj obiteljski intimus samo nudi djelomični odgovor na fascinantni uspon Alijine nevjeste Sebije.   

Najmoćniju ženu u Bošnjaka nisu mogli ‘smaknuti’ ni Fahrudin Radončić, Elmedin Konaković, Aljoša Čampara, a niti Denis Zvizdić i mnogi drugi.

Ipak, u zadnjih godinu dana Sebija Izetbegović je pretrpjela nekoliko bolnih udaraca, koje je istina za sada nekako zacijelila. Međutim, koliko god to izgledalo možda još bezazleno i koliko god se upinjala da ostavi dojam samopouzdanosti i neukrotivosti, njezina je karizma dobrano narušena, a politička sudbina neizvjesna. 

Respiratori i slučaj Memić

Pred Sudom BiH se vodi proces federalnom premijeru Fadilu Novaliću i još nekolicini aktera u aferi “respirator”. U tom lancu mogućih kleptomana se  spominje i uloga n.n. osobe, navodni nalogodavac za izvaninstitucionalnu kupovinu ili šverc kineskih respiratora.

Rešpektabilan broj analitičara i medija po sarajeskom prostoru je dovodio upravo Sebiju Izetbegović u vezu s misterioznom osobom. To će se tek rasvijetliti, no, suprugu Bakira Izetbegovića sumnjiči i Muriz Memić, otac, po svemu sudeći, ubijenog Dženana Memića. 

On i njegov odvjetnik Ifet Feraget tvrde da imaju neoborive dokaze da je Sebija  Izetbegović umiješana u prikrivanje ubojstva, navodnim svjesnim namještanjem vještačenja u cilju montiranja prometne nezgode. Odvažni odvjetnik čak smjelo proriče kako će rasvjetljavanjem ubojstva i nečasnih uloga pojedinaca popucati policijski, pravosudni  i politički sustav.

Tako smjela predviđanja valjda ne bi ozbiljan odvjetnik puštao da nema opipljivih dokaza. Shrvani Memić godinama traga za pravdom i optužuje sami vrh SDA, pa dakle i Sebiju Izetbegović da u sprezi s tadašnjom županijskom tužiteljicom Dalidom Burzić štite ubojice njegovoga sina.

Pod sumnjama je i dr.Enra  Suljić, prijateljica i bliža suradnica dr. Izetbegović.  Ona je vještačila u trećem pokušaju.  Slučaj Memić je, unatoč demantijima o svojoj umiješanosti, veliki izazov za suprugu Bakira Izetbegovića. 

Čak i ako ne bude odgovarala pred pravosuđem za djela koja joj na dušu stavljaju Memić i Feraget, njezina liječnička i politička karizma bi nepovratno mogle biti kontaminirane. 

Za nju bi bilo vrlo opasno ako Dalida Burzić i Enra Suljić u golom spašavanju slobode možda potvrde spregu u udruženom pokušaju prikrivanja ubojstva, dakle teškom kaznenom djelu. Upravo zbog toga se po minderu razorno širi gatanje kako bi dame Burzić i Suljić mogle učiniti ono što gospođi Izetbegović godinama nije mogla učiniti sva svita ljutih muških političkih rivala.      

Mobilizacija u SDA

S druge strane, ako tako moćna politička figura bude uzdrmana onda će  potres proživjeti i svi u SDA-u pa i sam Bakir Izetbegović. On jako dobro razumije: padne li Sebija, on je idući na redu. Zbog toga je, kako tvrde dobreo upućeni, proglašena opća mobilizacija obrane Sebije Izetbegović.

Ono malo preživjelih suboraca Alije Izetbegovića podsjećaju da je, za razliku od sina jedinca, poznavao zapadne principe i filozofiju, kao i islamski moral i etiku.  Dodaju kako se uvijek osjetila njegova privrženost obitelji koja je imala mjesto, ali i svoje dostojansto. Nikada se, iz njegovih odluka, nije mogao isčitati nekakav “politički” utjecaj ili trag takvog utjecaja nekoga iz obitelji. Alija Izetbegović je čuvao dostojansto svoje kuće i njihovu distancu od glavnih političkih tokova.

-Nitko ne spori, da supruga može imati sposobnosti, da zna obnašati  najodgovornije funkcije. Međutim, supruge i supružnici odgovornih državnika u razvijenim demokracijama imaju svoja mjesta. Oni ili one, svakako ne sudjeluju   izravno u političkoj areni, niti se njihov trag vidi pri donošenju krupnih političkih i kadrovskih odluka. To je atavizam, koji, nažalost, još postoji kod bošnjačkog naroda. Postoji par takvih primjera u svijetu, ali ne u ozbiljnim zemljama, napisao je jedan bošnjački analitičar.   J. S.

VEZANO

Sebija Izetbegović kažnjena sa 40 KM

urednik

Cerić poziva Izetbegovića, ali ne i ‘sjenku’ koja potpaljuje rat Gavrankapetanovića i Sebije

urednik

RASPAD SEBIJINOG ZDRAVSTVA: Kriju se zaraženi u sarajevskom Starom gradu, ranije u Ganićevom sveučilištu?

urednik