Image default
DNEVNI RUKOMET

MARKO PANIĆ: Uz dužno poštovanje PSG-u, Montpellier je najbolji klub u Francuskoj

Rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Marko Panić, je trenutačno sa 54 gola šesti najbolji strijelac rukometne Lige prvaka.

On je uz Benjamina Burića naš najbolji rukometaš u posljednje dvije sezone, sa najboljim individualnim rezultatski pokazateljima. Te uspjehe je naplatio potpisom ugovora sa francuskim Montpellierom, što je njegov transfer karijere. Panić će 10. ožujka napuniti 30 godina, a na ljeto se vraća u Francusku gdje je već pet godina igrao za Chambery.

 – Pred novu godinu sam sve dogovorio oko prijelaza, ali nismo htjeli objaviti ranije. Potpisao sam ugovor na tri godine, kaže Marko Panić.

On je i dosad igrao za odlične klubove, od Borca, Chamberyja, do Azotyja (Poljska) i Meškova (Bjelorusija). Ipak Montpellier je dvostruki prvak Europe.

 – Uz dužno poštovanje PSG-u, Montpellier je najbolji klub u Francuskoj, s najvećom tradicijom. Imaju za cilj skinuti PSG i vratiti titulu, da igraju Ligu prvaka. Imao sam stvarno par dobrih opcija za nastavak karijere, ali sam izabrao Montpellier. Taj klub mi je bio želja i kad sam bio u Chamberyju. Oni su stvarno rukometna institucija, priča Panić.

Njegov klupski rukometni put je imao stalni uspon.

 – Po odlasku iz Borca pet godina u Francuskoj je bilo ogromno iskustvo, prvi internacionalni klub. Mislim da sam otišao mlad i stekao iskustvo. Nisam tu mogao dostići svoj maksimum, pa sam zato otišao korak unazad i potpisao za Azoty u Poljskoj. Isprofilirao sam svoj stil igre, našao se u rukometu. Tad sam sazrio, shvatio što mogu, a što ne mogu, priča Jajčanin.

S Meškovom iz Bresta je izišao na veliku scenu, zaigrao u Ligi prvaka i pokazao da je kalibar za najviše domete.

 – U ove dvije godine u Meškovu stvarno nemam nijedne zamjerke, od kluba, suigrača, trenera i igre, to su mi najljepše dvije godine, ističe Marko.

Meškovu teško može izmaknuti dupla kruna u domaćim natjecanjima, a osim toga igraju u SEHA ligi te Ligi prvaka.

 – Uz malo sreće i ako u osmini izvučemo Motor, te prvenstveno izbjegnemo Kiel, možemo daleko otići. Mislim da se s ostalima možemo nositi, govori bh. reprezentativni desni bek i dodaje:

 – Mislim da je ova godina stvarno čudna što se tiče života i sporta zbog pandemije. Različita su pravila od države do države. Kiel je sad bio u karanteni, a to ekipu izbaci iz ritma, nema kvalitetu kao da je u stalnom trenažnom procesu. Najbolje nama paše, jer nismo bili u karanteni. Kod nas ako je jedan pozitivan, samo on ide u karantenu. Svi ostali koji smo negativni poslije 48 sati, izlazimo na teren. Stotinu puta sam se dosad testirao. To je naša prednost i to smo dosad pokazali na terenu pobjedama protiv Vardara, Kielcea, PSG-a, Szegeda… Dobili smo samopouzdanje i igramo dobro.

Posebno je to pokazao sam Panić koji je stalno u vrhu najboljih strijelaca Lige prvaka.

 – Prošle godine sam bio sam na desnom beku, ove godine je tu Pavel Paczkowski (poljski reprezentativac, op.a.), ozbiljan igrač, ali imam prednost, dokazao sam se i trener mi vjeruje. Koristim šanse koje mi se daju i to je to, zaključio je Marko Panić.

Svima se desi pad

Nije htio komentirati ništa u vezi smjene na izborničkoj klupi reprezentacije BiH i odlukama Saveza. Fokus igrača je na kvalifikacijskim utakmicama, a prva je sa Austrijom 14. ožujka.

 – Desilo se što jeste sa Estonijom, svima se desi pad u sportu. Moramo to prihvatiti i izvući pouke. Uz sve to opet sami odlučujemo o sebi i ključne su nam utakmice s Austrijom. Sve je u našim rukama. Nadam se da ćemo svi doći zdravi, sabrati utiske, odraditi kako znamo i plasirati se na EP, poručio je Panić.

Mikić je radio odlično

Za Marka je Borac prvi ozbiljan klub koji i dalje prati koliko je to moguće.

 – Želim im svu sreću, drago mi je da ulažu u mlade. Trener Mirko Mikić je radio odličan posao i drago mi je da se zadržao u klubu kao pomoćni trener Veselinu Vujoviću. Mikić može biti jedan od boljih trenera u BiH. Tome se puno posvetio i drago mi je da ostane u tim vodama.

Piše: Ersan Bijedić/Dnevni list

[email protected]