Image default
BIH DNEVNI

Zbog štrajka sve više hitnih pacijenata koji ne mogu čekati na preglede

Piše: V.S.Herceg

Izuzev što su iz pregovaračkog tima sindikata zdravstvenih djelatnika na pregovarački stol s pregovaračkim timom Vlade HNŽ-a jučer iznijeli dvije, nešto umanjenije ponude za povećanje plaća, odnosno, koeficijenata zdravstvenim radnicima, znatnijih pomaka oko konačnog potpisivanja novog kolektivnog ugovora nema.

S druge strane, zbog štrajka zaposlenih u zdravstvu mnogi zdravstveni osiguranici čekaju na specijalističke preglede, a sve su brojnije i njihove pritužbe.

Ovaj problem s pacijentima dodatno je naglašen nakon ovotjednog incidenta na SKB-u Mostar te je štrajk sindikata zdravstva u HNŽ-u, odnosno, Nezavisnog sindikata SKB Mostar, poprimio je još jednu razinu – sukob sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije HNŽ-a i to nakon incidenta od utorka, 23. veljače, u SKB-u Mostar kada je prema sindikatima upućena ozbiljna kritika, ali i upozorenje na povećanje broja pacijenata koji čekaju na preglede.

Ovo je i burna tema rasprava na društvenim mrežama te sve većeg negodovanja pacijenata-zdravstvenih osiguranika koji je mogu dobiti potrebne specijalističke preglede i medicinske nalaze jer je na snazi samo „hladni program“. Ističu svoju razočaranost, ali i ljutnju jer, iako uredno plaćaju doprinose, onemogućena im je potrebna medicinska pomoć i zdravstvena zaštita. Na ovaj nezanemariv problem ovaj tjedan ukazali su i iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a.

“Sve više onih koji ne mogu više čekati na preglede”

Naime, tada je došlo do verbalnog ‘okršaja’ ispred očne ambulante članova štrajkačkog odbora koji su, kako je kazao iz sindikata, “obilazili ambulante i kontrolirali provođenje štrajka” i liječnika Hrvoja Pehara i to nakon što su se isti obratili medicinskoj sestri koja je radila i bila na usluzi pacijentima u očnoj ambulanti, umjesto da je, prema odluci Neovisnog sindikata SKB Mostar, štrajkala.

Nakon ovoga, iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a pristigla je podrška liječnku kao i kolegama iz Nezavisnog sindikata SKB-a Mostar u štrajku. Ali, uz kritiku.

“I sami smo bili u štrajku prije tri godine i znamo što štrajk znači, ali nikada ni u jednom trenutku nismo “išli u kontrolu provođenja štrajka”. Sudjelovanje u štrajku je dobrovoljno i nitko, pa ni vodstvo Sindikata, nema pravo nikome nametati obvezu štrajka. Pored toga dr. Pehar nije član Nezavisnog sindikata, kao što to nije nijedan liječnik iz SKB Mostar i nemamo ni obvezu ni pravo štrajkati te pacijentima uskraćivati naše usluge”, reagirali su iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ.

Istaknuli su kako kolegijalno podržavaju borbu njihovih kolega za svoja prava, ali da neće tolerirati nikakve prozivke liječnika od strane Nezavisnog sindikata.

“Odluke o tome koji pacijenti će se pregledati donose isključivo liječnici, a ostali djelatnici u te se odluke nemaju pravo miješati niti ih kontrolirati. Bilo koja trijaža pregleda u kojoj je zaobiđen liječnik može biti opasna po zdravlje i život pacijenata i ne smije se štrajk stavljati ispred zdravlja ljudi. Štrajk traje već više od dva mjeseca, predugo je HNŽ bez potpune zdravstvene zaštite i sve je više ljudi koji ne mogu dalje čekati na preglede, danas je puno više njih kojima se pregled ne može dalje odgađati nego što je to bilo prije dva mjeseca i svaki dan će biti veći broj pacijenata koji su postali hitni dok traje štrajk”, upozorili su iz sindikata liječnika.

Oni su poručili kolegama u štrajku da se bore za svoja prava, jer na to imaju pravo, ali su i naglasili da ne vrše pritisak na njihovo članstvo.

“Mi smo odgovorni za pacijente, trijažu i procjenu neodgodivih pregleda i nećemo svjesno ugroziti nijednog pacijenta zbog bilo kojeg razloga, a štrajka ponajmanje. Na kraju, ako trenutno traju pregovori zar pregovori nisu razgovor, pokušaj da se dogovorom riješi problem, zar to nije mirni način rješavanja spora? Zar štrajk nije trebao stati za vrijeme pregovora?”, s pitanjem zaključuju iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNŽ-a.

Sindikati nešto smanjili zahtjeve za koeficijente

No, i nakon jučerašnjeg sastanka pregovaračkih timova Vlade HNŽ-a i sindikata zdravstva u toj županiji, još uvijek se čeka raspled ovog spora, ali i prekid generalnog štrajka koji traje od 10. prosinca prošle godine. Kako je izjavio predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ivica Anić, sindikati su iznijeli dvije ponude. Prvu – da se zdravstvenim radnicima u dvije godine koeficijent poveća po 0,40 te drugu da se koeficijent povećava tijekom tri godine po 0,40 – 0,30 – 0,30.

Podsjetimo da su zahtjevi sindikata bili povećanje koeficijenta za 0,50 tijekom dvije godine što bi iznosilo oko 6,8 milijuna KM, a malo popuštanje u zahtjevima sindikati objašnjavaju razumijevanjem za financijske probleme s kojima se susreće Vlada HNŽ-a.

Međutim, rasplet se još uvijek čeka, a čekaju i pacijenti kojih sve više javno negoduje jer su im onemogućeni specijalistički pregledi zbog štrajka medicinskih tehničarki i tehničara kao i popratnog medicinskog i nemedicinskog osoblja.