Image default
DNEVNI

Broj novozaraženih u srijedu dostigao gotovo 900

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH od srijede prijepodne, u FBiH su, od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji prijavljeni rezultati testiranja 3.135 uzoraka, od kojih je 567 bilo pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi zaraze korona virusom zabilježeni su u svim županijama. U promatranom su razdoblju Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljena i 22 smrtna ishoda te je, s jučerašnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području FBiH iznosio 2.733. Od početka pandemije, u FBiH je testirano ukupno 457.008 uzoraka, a COVID-19 potvrđen kod 86.769 osoba. Zaključno s današnjim danom, oporavilo se 77.879 pacijenata dok je aktivno bilo 6.157 slučajeva COVID-19. U Brčko Distriktu BiH u srijedu je prijavljeno 17 novih slučajeva zaraze ovim virusom.

Gudeljević pod pritiskom

Šef Kluba SDA u Parlamentu BiH Adil Osmanović ukazuje da ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević mora odmah finalizirati potrebni sporazum o odšteti i osiguranju, koji je potreban za isporuku cjepiva preko COVAX programa.

“Iako je riječ o naknadno dodanoj obvezi, pa i određenoj nepravdi prema BiH od strane COVAX-a, nema vremena za gubljenje. Institucije BiH moraju preuzeti odgovornost, kao što su to učinile i vlasti drugih zemalja, te žurno finalizirati taj sporazum kako COVAX više ne bi imao izgovor za odgađanje isporuke cjepiva“, smatra Osmanović prema čijim je riječima skandalozno što ministrica Gudeljević do danas dana nije izvršila svoje obveze u pogledu sporazuma.

“Činjenica da je dostavila taj sporazum na suglasnost nižim razinama vlasti, što je sasvim nepotrebno, ukazuje da joj je preča politika derogiranja države od života građana. To je apsolutno nedopustivo i ministrica odmah mora izvršiti svoje obveze jer isključivo o tome sad ovisi isporuka cjepiva“, poručuje Osmanović.

HNŽ: Stožer, nakon znatnog porasta broja novozaraženih, poziva na dosljedno poštivanje mjera

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) upozorava na pogoršanje epidemiološke situacije u županiji i poziva građane na dosljedno poštivanje mjera. Prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u ovoj godini zabilježen je pad broja novooboljelih u šest uzastopnih tjedana, zaključno s 21. veljače 2021. No, u razdoblju od 22. do 28. veljače ponovno je došlo do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovoga tjedna. Obzirom na očito pogoršanje epidemiološke situacije, iz Stožera najavljuju radni sastanak s nadležnim inspekcijama na kojem će se prezentirati trenutnu epidemiološku situaciju, sagledati stanje na terenu i predložiti mjere u cilju dejlotvornijeg inspekcijskog nadzora.

Sarajevo: Ugostitelji traže produljenje radnog vrjemena i dozvolu za glazbu uživo

Ugostitelji, hotelski radnici i glazbenici u Sarajevskoj županiji (SŽ) održali su sastanak te usuglasili zahtjeve koje su dostavili Vladi i Ministarstvu zdravstva SŽ-a kao i Kriznom stožeru FBiH. Uz najavu da će, u slučaju da se njihovim zahtjevima ne izađe u susret, organizirati prosvjede, oni, među ostalim, traže produljenje radnog vremena do sata i ukidanje zabrane izvođenja glazbe uživo, jer ona, kako argumentiraju, ničim ne ugrožava goste. Jedan od zahtjeva je i da se ukloni 7 m te ostavi predviđen razmak od 1,5 do 2 metra. “Ne bude li  ovo usvojeno, tražimo iste mjere u prodajnim centrima, javnom prijevozu, javnim ustanovama i sportskim centrima“, navode ugostitelji iz SŽ-a koji, istodobno, predlažu daleko ozbiljnije kazne, pa i 5 puta veće od sadašnjih, za ozbiljne prekršitelje mjera, za koje navode da su u manjini. “Spremni smo na potpuno zatvaranje s plaćenim prihodima procentualno po prijavljenom prometu, po uzoru na regiju. U slučaju zatvaranja, tražimo da država plati zakupnine općinama ili da ih se smanje za 85% po sadašnjoj mjeri. Tražimo odgovornost zbog nedostatka cjepiva, čime se i dalje ugoržava našu egzistenciju“, poručeno je.

ZDŽ: Upitan i program za predškolsku djecu

Program obveznog predškolskog obrazovanja i odgoja za djecu (POPOiO) koja bi ove godine trebala krenuti u prve razrede osnovnih škola u Zeničko-dobojskoj županiji (ZDŽ) još nije počeo, ali njegova realizacija je neizvjesna zbog pogoršane higijensko-epidemiološke situacije u toj županiji, izjavio je za Fenu ministar obrazovanja Spahija Kozlić koji je ranije kazao da se čeka usvajanje proračuna ZDŽ-a za 2021. godinu, u kojem za tu namjenu treba planirati 550.000 KM. “Imamo informacije da je epidemiološka situacija pogoršana u općinama Breza i Vareš. Desetak zaraženih radnika, navodno,  ima i Tehnička škola u Zenici. Prikupljamo sve podatke te ćemo uputiti i dopis Krizom stožeru Ministarstvu zdravstva ZDŽ-a te tražiti stav kako se ponašati u ovim uvjetima“, ističe Kozlić. Odluku Ministarstva zdravstva, najavljuje on, trebali bi dobiti do kraja tjedna, a ona će biti presudna u donošenju odluke o načinu ili o, eventualno, odustajanju od realizacije ovogodišnjeg Programa obveznog predškolskog obrazovanja.

Tuzla: Mirni prosvjed ugostitelja

Tuzlanski ugostitelji su najavili mirni prosvjed ispred zgrade Vlade Tuzlanske županije (TŽ) zbog naredbe Kriznog stožera Ministarstva zdravstva TŽ-a kojom je rad ugostiteljskih objekata u toj županiji sada ograničen do 20 sati. Naredba se odnosi na sve ugostiteljske objekte, bez obzira radi li se o zasebnom ili o objektu u okviru nekog drugog javnog objekta, a na snazi je do 18. ožujka 2021. Kako se obrazlaže u naredbi, imajući u vidu da u zadnjih 15 dana dolazi do stalnog rasta broja zaraženih na području TŽ-a, tj. pogoršanu epidemiološku situaciju na području BiH, kao i u državama regije, Krizni stožer je stava da je, s ciljem sprječavanja daljeg povećanja broja zaraženih i oboljelih, nužno uvesti navedenu restriktivnu mjeru.

RS: 310 novozaraženih, počelo prikuljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele Covid

U Zavodu za transfuzijsku medicinu RS-a počeo je s radom separator za prikuljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele virus korona. Prvi donor bio je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Milan Petković. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić rekao je da je oprema za prikuljanje krvne plazme, vrijedna oko milijun KM, nabavljena uz potporu Vlade RS-a. Zavod za transfuzijsku medicinu RS nabavio je potrebnu opremu i obavio edukaciju zaposlenih. Inače, od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji u RS-u, u Institutu RS-a za javno zdravstvo, Univerzitetskom kliničkom centru RS-a, Univerzitetskoj bolnici u Fočio i u bolnicama “Sveti Vračevi” u Bijeljini i “Sveti apostol Luka” u Doboju testirana su 922 laboratorijska uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 310 osoba. Istodobno je Institutu RS-a za javno zdravstvo prijavljeno sedam smrtnih slučajeva. Do sada je u RS-u potvrđeno ukupno 43.787 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 2.264 osobe koje su bile pozitivne na ovaj virus. Oporavilo se 36.448 osoba, testirano ih je ukupno 202.989, dok je jučer pod zdravstvenim nadzorom bilo 3.828 osoba.