Image default
LOKALNO

HNŽ: Raste broj oboljelih od koronavirusa

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije upozorio je na pogoršanje epidemiološke situacije u toj županiji te je pozvao građane na dosljedno poštivanje mjera.

Prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo u ovoj godini zabilježen je pad novooboljelih u šest uzastopnih tjedana zaključno s 21. veljače 2021. godine. Međutim, u razdoblju od 22. do 28. veljače ponovno je došlo do porasta broja novooboljelih, a taj rast se nastavlja i ovom tjednu.

S obzirom na to da je evidentno pogoršanje epidemiološke situacije, iz Stožera najavljuju kako će biti održan radni sastanak s nadležnim inspekcijama na kojem će se prezentirati trenutna epidemiološka situacija, sagledati stanje na terenu i predložiti mjere u svrhu učinkovitijeg inspekcijskog nadzora.

Iz Kriznog stožera pozivaju na dosljedno poštivanje epidemioloških mjera, posebice izbjegavanja većih skupova i zatvorenih prostora, te nošenje maski i držanje preporučene distance.

Kako su istaknuli, navedene mjere, uz redovitu higijenu ruku, izbjegavanje dodirivanja lica rukama, ostajanje kući ukoliko se osoba ne osjeća dobro su, za sada, najbolji i najučinkovitiji način zaštite.

“Pokažimo odgovornost i prema sebi i prema drugima – poštujmo propisane epidemiološke mjere”, poručili su iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Što kažu zadnji brojevi?

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar preminula je žena iz Gruda rođena 1936. godine.

Na bolničkom liječenju trenutno su 34 bolesnika, od kojih su 5 na invazivnoj i 4 na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno. Tijekom posljednja 24 sata hospitalizirana su 4, a otpušteno 7 pacijenata.

U Zavodu za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB testirana su 633 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji pozitivnih je 62 i to: 35 iz Mostara, 10 iz Konjica, 8 iz Jablanice, 3 iz Neuma, 1 iz Čitluka, 1 iz Čapljine i 4 iz Stoca.

Županijski i općinski sanitarni inspektori izdali su jučer 82 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, a na snazi su 663 rješenja. Ukupno je izdano 25526 rješenja.