Image default
BIH DNEVNI

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU ČOVIĆA I DEDIĆA: Samo sirotinja ide u zatvor!

Fikret Dedić iz Bužima, ne tako davno zbog nepuna tri metra drva za ogrjev, koje je posjekao u državnoj šumi, osuđen je na izdržavanje šestomjesečne kazne zatvora. Nakon osuda javnosti kasnije je pušten na slobodu zahvaljujući građanima koji su prikupili 13.000 KM i uplatili za njega. Proveo je ukupno 50 dana u zatvoru zbog krađe tri metra drva.

Za RTV USK ispričao je svojevremno zašto je uradio ono zbog čega je osuđen na pola godine iza rešetaka.

“Tvoja djeca trebaju krenuti u školu, nemaš da kupiš jednu olovku, da kupiš svesku, nema torbe ispod 20 KM, gdje je obuća i odjeća, gdje su knjige koje su stotinjak maraka. Svaki dan im treba marka za sendvič. Šta biste vi učinili na mom mjestu? Ne radim nigdje”, ispričao je Dedić.

Nakon što je uhapšen zbog tri metra dva osuđen je, ali uz izbor da li da kaznu odleži u zatvoru ili da je odradi kao društveno korisni rad u lokalnom komunalnom preduzeću. Fikret je odabrao opciju da odradi kaznu, ali je nakon tri dana slomio kuk. Dvije god se liječio i bio na bolovanju, a onda je došla pošta iz suda i odluka da mora ići u zatvor.

Fikret je poručio da se kaje, ali i da se osjeća izdanim. Kaže da je mnogo onih koji su krajiške šume siromašili decenijama, ne za 20 KM, već za milijune KM, ali oni nisu u zatvoru, već uživaju u bogatstvu.

Danas je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa svojom odlukom izrekla sankciju Draganu Čoviću zbog toga što je on u periodu od 2014. do 2018. godine, odnosno u jednoj godini, 2017. godine, imao financiranje iz proračuna kao ovlašteno lice Hrvatskog narodnog sabora i to u iznosu većem od 10.000 KM. Konkretno, bilo je financiranje veće za 6.750 KM, odnosno 16.750 KM.

– Zakon predviđa od 10 do 50 posto plaće i najviše 12 mjeseci je period za koji se može vršiti obustava plaće. Komisija je cijenila da je ovo djelo učinjeno u jednoj godini, da se nije ponovilo, da je 2017. godine za 6.750 KM pređen iznos dozvoljenog finansiranja nevladinih udruženja – pojasnila je Mira Pekić, predsjednica komisije koja je sankciju izrekla.

Za tu povredu Komisija je danas izrekla sankciju, u skladu sa Zakonom, da se izvrši obustava dijela mjesečne neto plaće u iznosu od 10 posto koju Dragan Čović ostvaruje kao izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u trajanju od jednog mjeseca. 

Ovom odlukom Čović će biti siromašniji za nekoliko stotina maraka i moći će bez ikakvih daljnjih sankcija nastaviti svoje poslove kako je i započeo odavno. Nikakvih sudskih progona za očigledno ‘izvlačenje’ proračunskog novca u korist nevladine organizacije na kojoj je Čović na čelu neće biti.

Postavlja se pitanje koliko metara drva je moglo biti kupljeno siromašnom Fikretu Dediću ili bilo kome drugom u sličnoj nevolji moglo biti nabavljeno za 16.750 KM koje je vlastoručnim potpisom samo u jednoj godini prebacio iz jednog u drugi džep?