Image default
DNEVNI

OPSADNO STANJE U SARAJEVU: Srbija helikopterom izručila zloglasnog Eleza

Na aerodromu u Sarajevu ranije je raspoređeno nekoliko stotina policajca koji su čekali da stigne helikopter koji će dovesti Eleza.

Darko Elez sletio je na Aerodrom Sarajevo. Elez će biti sproveden u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Njemu će po automatizmu s obzirom da je bio na potjernici biti određen jednomjesečni pritvor.

nače, Elez se sumnjiči za likvidacije Siniše Miličevića Tigra i Miloša Ostojića, koji su ubijeni u Lukavici.

Protiv Eleza je potvrđena optužnica u predmetu “Lutka” koja ga tereti za organizirani kriminal u vezi sa više teških krivičnih djela među kojima su ubojstva, pokušaj ubojstva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Na aerodromu u Sarajevu ranije je raspoređeno nekoliko stotina policajca koji su čekali da stigne helikopter koji će dovesti Eleza.

Inače, Elez ima državljanstva BiH i Srbije, a uhapšen 21. 12. prošle godine u Beogradu po međunarodnoj potjernici Interpola Sarajevo.

Tužiteljstvo BiH zvanično se oglasilo nakon što je Darko Elez izručen pravosuđu BiH.

“Aktivnosti su realizirane u koordinaciji Tužiteljstva BiH sa partnerskim institucijama R Srbije. Osumnjičeni Elez Darko (1980.), danas je u popodnevnim satima, zračnim putem izručen iz Republike Srbije u
Bosnu i Hercegovinu. Aktivnosti su u Bosni i Hercegovini, realizirali MUP RS, Sudska policija BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu-SIPA.

Nakon izručenja, Elez je uz visoke mjere sigurnosti transportiran u kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje će biti predat postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i
korupciju, Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj će se odrediti o daljim aktivnostima.

Izručenje osumnjičenog Elez Darka realizirano je zajedničkim radom i dobrom suradnjom institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz koordinaciju međunarodne organizacije Interpol”, navode iz Tužilaštva BiH. 

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se svim institucijama koje su sudjelovale i dale potporu u realizaciji ove akcije. Darko Elez, jedan je od optuženih u okviru predmeta “Lutka” u kojem su optuženi procesuirani za ubojstva, pokušaje ubojstva, pljačke transporta novca i druga kaznena djela, dok je optuženi Elez bio nedostupan, a također, Tužiteljstvo BiH radi na opsežnom predmetu organiziranog kriminala koji se odnosi na osumnjičenog Eleza i druge osobe koje su pod istragom zbog teških kaznenih djela organiziranih ubojstava, iznuda i drugih kaznenih djela na području Istočnog Sarajeva i Bosne i Hercegovine.