Image default
BIH

SDP: SDA ide u još jedan opasan neustavan eksperiment

 Klub zastupnika Socijaldemokartske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Parlamentu Federacije BiH pozvao je Stranku demokratske akcije (SDA) da “ne ide u još jedan opasan neustavan eksperiment radi dvije ministarske fotelje”.

– Nakon posljednjih izjava Bakira Izetbegovića da će pokušati imenovati nove ministre u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, kao najveća opoziciona partija želimo pozvati SDA da ne krenu putem kršenja ustavnog poretka i pravnog nasilja – saopćeno je iz SDP-a BiH. 

Kako iz te partije podsjećaju, SDA je dopustila formiranje Vijeća ministara BiH bez Vlade FBiH, iako je obećala suprotno.

– Također, u Skupštini ZDK SDA je glasala za izbor u Dom naroda FBiH Ive Tadića iz HDZ-a umjesto Vedrana Kesera iz SDP-a. Na taj način je SDA omogućila kontrolu Doma naroda FBiH Draganu Čoviću i blokirala izbor Vlade. Istovremeno, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH pod kontrolom SDA nije iskoristio poslovničke mogućnosti da pokrene izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH. Taj proces opstruiše predsjedavajući Doma Tomislav Martinović iz HDZ-a, koji je na tu poziciju izabran rukama SDA – navode iz SDP-a.

Klub zastupnika SDP-a BiH u Parlamentu FBiH smatra da su građani u trećoj godini nakon izbora morali imati legitimnu Vladu FBiH.

– Tu Vladu FBiH ne može voditi osoba optužena za zloupotrebu milionskih sredstava u vremenu pandemije – navodi se u saopćenju.

SDP BiH ističe da je, kao najveća opoziciona stranka, spreman dati konstruktivan doprinos stabilizaciji prilika u FBiH, “ali to podrazumijeva poštivanje ustavnih procedura, izbor rukovodstva Federacije BiH i imenovanje punog saziva Vlade FBiH od većine SDA-HDZ-SNSD sa svojim partnerima iz DF-a i drugih stranaka”.

– Međutim, ukoliko pristane na gaženje Ustava FBiH samo kako bi se izabrala dva ministra iz reda SDA u Vladu FBiH kojoj je istekao mandat, Izetbegović može očekivati parlamentarnu i pravnu borbu SDP-a svim legalnim sredstvima – upozoravaju iz te partije.

SDP BiH, također, poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak za imenovanje nove Vlade FBiH, “jer smo u trećoj godini nakon održanih izbora, a izborna godina dolazi za devet mjeseci”.

– Umjesto što pojedini dužnosnici međunarodne zajednice poziraju sa premijerom i ministrima kojima je istekao mandat i koji su zauzeti odbranom od optužnica za korupciju, korisnije bi bilo vršiti pritisak da se implementira volja građana. Očekujemo od domaćih i međunarodnih političkih činitelja da postupe trezveno, te da se izborom nove vlade FBiH rad izvršne vlasti vrati u legalne okvire, umjesto da se ide u dalje produbljivanje krize – navodi SDPBiH u saopćenju za javnost.