Image default
BIH

Dodik: BiH pred izborom – ili poštivati Dayton ili se razići

BANJA LUKA – Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da se BiH nalazi pred izborom – ili će dosljedno poštivati odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma ili se mirno razići, jer treća mogućnost više nije moguća. Ukazao je u svjetlu najava da bi BiH mogla dobiti novog visokog predstavnika da je nužno da se o tome izjasne oni kojih se ta odluka izravno tiče, a to su Republika Srpska, Federacija BiH, Srbija, Hrvatska i BiH, koje jedine, prema odredbama Daytonskog sporazuma, mogu zatražiti postavljanje visokog predstavnika koji bi bio imenovan sukladno relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

“Kako Republika Srpska ne traži da u BiH dođe novi visoki predstavik, već sada mogu reći da bi on, ako dođe, došao nezakonito, suprotno odredbama Aneksa 10 kojim je dobio politički život u BiH. Stoga smatram da o tom pitanju mišljenje treba dati najviše zakonodavno tijelo RS-a – njena Narodna skupština, koja je jedino relevantno mjesto na kojem RS može mjerodavno razmatrati najvažnija pitanja za svoju budućnost“, pojašnjava sugovornik Srne uz napomenu da su se svi visoki predstavnici koji su do sada djelovali u BiH pozivali na zakonitost u radu legalno izabranih predstavnika u BiH, dok su sami na nezakonit način birani te su nezakonito i suprotno Daytonskom sporazumu postupali, lažno se predstavljajući kao visoki predstavnici međunarodne zajedice, a oni su prema Daytonskom sporazumu visoki predstavnici strana potpisnica.

“Začarni krug nezakonitosti jednom mora prestati i smatramo da je ovo trenutak kada se moramo suprotstaviti pravnim argumentima, a oni su na strani onog što mi godinama tvrdimo“, konstatirao je Dodik dodavši da intistiranje na produženju boravka visokog predstavnika u BiH, koji bi uz to došao na način suprotan onom što je propisano, znači da međunarodna zajednica, ma što to značilo, odustaje od ideje da je moguće da se BiH demokratizira i integrira u EU. Ujedno je ponovio i ranije izrečen stav da su visoki predstavnici svih prethodnih godina činili kaznena djela intervenirajući na Daytonskom sporazumu te su kršili ljudska prava i svojim činjenjem doveli do zaključka da je ta institucija proizvela toliko štete da se mi sada bavimo posljedicama njenog djelovanja umjesto europskim ciljevima i zadaćama.

“Ako 26 godina od završetka rata nije vrijeme da BiH vrati suverenitet koji joj je oduzet uvođenjem visokog predstavnika, plašim se da ga nikada vratiti neće i da će ova zemlja biti prepuštena međunarodnim službenicima kojima će to biti samo jedan stepenik na ljestvici profesionalnih životopisa… Ako međunarodna zajednica misli da može selektivno primjenjivati odredbe Daytonskog sporazuma, onda i nama šalje poruku da taj sporazum gledamo kao švedski stol s kojeg ćemo uzimati što nam se sviđa. Zato mislim da je ovo ključni trenutak u kojem se moramo izboriti za suverenitet RS-a i pravo da odlučujemo jer smo za to birani. Sve drugo BiH vodi k raspadu. Sad smo pred izborom: ili ćemo dosljedno poštivati odredbe Daytonskog sporazuma ili ćemo se mirno razići. Ništa treće više nije moguće“, poručio je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dodik.